Bobista Gomola proháněl atlety

Kladno - Mezi sportovci koluje mýtus: Zkrachovalí atleti můžou přesedlat na boby. Roman Gomola se snaží jej zbořit. Bobista-olympionik se po jedenácti letech vrátil mezi atlety a pravidelně nastupuje na start sprintů. Na mistrovství republiky v Kladně skončil díky osobnímu rekordu 10,85 s sedmý.

"To je překvapení jak kráva," smál se Roman Gomola.

S Ivem Danilevičem tvoří nejlepší českou posádku v dvojbobech, pyšní se titulem mistrů světa ve startech. Gomola se už před lety nechal vyprovokovat sázkou s kolegy a vrátil se mezi atlety. Navíc se neustále pošťuchuje s Ludvíkem Svobodou, trenérem Tomáše Dvořáka, jestli je v jeho silách čas 10,60 s.

"Chci dokázat opak toho, co se říká o atletech a bobistech. I když ještě žádný zkrachovalý bobista nejsem," zdůraznil s úsměvem nejlepší český brzdař.

Loni se mu v přípravě osvědčil model s atletickými závody. Tak letos běhá v extralize znovu. Figuroval dokonce ve startovní listině Memoriálu Josefa Odložila, pražského mítinku IAAF Grand Prix II. "Ale na poslední chvíli mě vyškrtli," litoval.

Ještě absolvuje poslední kolo extraligy, pak začne s objemovou přípravou. "Olympiáda se blíží," připomněl Hry v Turínu 2006. "Teď mám ještě o deset kilo méně než normálně. Musel jsem omezit činku," poukázal na nízkou hmotnost kolem 82 kg.

Před mistrovstvím republiky Gomola žádnou konkrétní sázku neuzavřel. Výsledkem byl přesto osobní rekord 10,85 s. "V jednatřiceti letech si dělat osobák, s tím jsem nepočítal," smál se. "A to si vůbec nepřipadám starej," poukázal na věkový rozdíl se soupeři.

K sedmému místo v nejkratším sprintu přidal štafetové stříbro ve dresu pražské Slavie. "To je další legrace. Jako bobista jsem placený Duklou, ale běhám za Slavii," poukázal na rozdílné "zaměstnavatele" v jednotlivých sportech.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž