3. DEN HMS: Maslák dokončil zlatý hattrick, Staněk bere bronz

  10:45aktualizováno  23:05
Český koulař Tomáš Staněk se dočkal první velké medaile, na atletickém halovém MS v Birminghamu bere bronz. Pavel Maslák završil zlatý hattrick, český čtvrtkař se ve finále závodu na 400 metrů blýskl nejlepším časem sezony. Obhájce stříbra Jakub Holuša neprošel do finále, v rozběhu na 1500 metrů skončil český mílař na pátém místě. Do semifinále závodu na 60 metrů překážek postoupil český překážkář Petr Svoboda a to díky času 6,74 sekundy.
Český čtvrtkař Pavel Maslák poslouchá českou hymnu jako čerstvý halový světový...

Český čtvrtkař Pavel Maslák poslouchá českou hymnu jako čerstvý halový světový šampion. | foto: AP

Snil o zlatu.

„Mám nejvyšší ambice. Bylo by super, kdybych znovu vyhrál,“ troufal si před finále Pavel Maslák

A nejcennější kov nakonec skutečně získal. Byť cílem proběhl až jako třetí a původně mu patřila bronzová medaile. 

Vyloučení vítězného Španěla Óscara Husillose a druhého Dominikánce Luguelína Santose posunula Masláka na nejvyšší stupínek.

„Počkám si na úplně oficiální výsledky a na předání medaile. Zatím jsem prostě rád za bronz. Musím říct, že je mi kluků líto. Podle mě si nepomohli tolik na to, aby mě porazili,“ hodnotil nyní již trojnásobný halový světový šampion.

Český čtvrtkař Pavel Maslák (jediný s rukávky) běží ve finále závodu na 400...
Český čtvrtkař Pavel Maslák (druhý zprava) běží ve finále závodu na 400 metrů...

Maslák se ve finále blýskl svou nejlepší čtyřstovkou sezony - .v ten nejpříhodnější moment zaběhl čas 45,47 sekundy.

I přes skvělý výkon se musel v průběhu finále strachovat, jestli se vejde na stupně vítězů. Když vbíhal do závěrečného kola, na muže v červených a modrých rukávcích dotíral Američan Michael Cherry.

Maslák, v tu chvíli třetí, ovšem jeho nápor odrazil. A jak se později ukázalo, vyneslo mu kurážně zaběhnuté poslední kolo zlato.

Záleský zůstal šest setin za osobním rekordem

Nadějný sprinter Dominik Záleský se statečně bil o postup do finále šedesátky, s nejlepšími ale nakonec síly nepoměřil. Ve svém semifinále byl v čase 6,67 sekundy pátý, jen šest setin dělilo českého závodníka od osobního rekordu. A mohlo být i lépe, kdyby Záleského nezradila lýtka. 

„Od třicítky mě chytaly křeče do obou lýtek. Běžet semifinále je každopádně super, jsem fakt šťastný,“ řekl v kratičkém interview pro Českou televizi.

Tentokrát Záleskému příliš nevyšel start, v rozběhu se přitom blýskl reakcí 0,139 sekundy. Z jeho přímých konkurentů tehdy nezareagoval nikdo rychleji.

Už v rozběhu skončil závod sprinterů na šedesátimetrové trati pro dalšího Čecha Zdeňka Stromšíka. Smolně, zraněním. „Škublo mě na třicítce v zadním stehenním svalu, takže jsem nedoběhl, ale dokulhal. Je to škoda,“ mrzelo ho.

Stromšík v rozhovoru pro ČT připustil, že za jeho zraněním muže být i velká zima, která dál svírá Birmingham, včetně prostoru pro rozcvičování atletů.

Ve finále, kde se jako jeden ze dvou Evropanů představil i Slovák Ján Volko, triumfoval v rekordu halového světového šampionátu nastupující sprinterský král Christian Coleman.

Američan běžel za 6,37 sekundy a zlomil výkon svého krajana Maurice Greena.

Doležal končí devátý, Mayer vyhrál jen o pět bodů

Strhující vyvrcholení měla soutěž sedmibojařů. V závěrečné disciplíně, závodě na 1000 metrů, svedli fantastickou bitvu o zlato Francouz Kévin Mayer a Kanaďan Damian Warner.

Warner dělal, co mohl, aby vymazal Mayerův náskok z předchozích šesti disciplín. Kilometr ovládl stylem start, cíl. Zaběhl si osobní rekord, na pokraji sil ho vylepšil o osm desetin na 2:37.12. 

Uhájil trůn. Francouzský sedmibojař Kévin Mayer o pět bodů získal titul...
Francouzský sedmibojař Kévin Majer (stojící vpravo) utěšuje těsně stříbrného...
Francouzský sedmibojař Kévin Mayer protíná cíl poslední disciplíny - závodu na...

Získal 906 bodů, celkovým součtem 6343 vytvořil nový národní rekord. Stejně to ale nestačilo. O pět bodů! Mayer zůstal zlatý.

Český vícebojař Jan Doležal vystartoval do poslední disciplíny jako devátý muž průběžného pořadí, poslední ze stále soutěžících (Ukrajinec Oleksij Kasjanov a Lindon Victor z Grenady totiž ze sedmiboje odstoupili). 

A nepolepšil si. Jeho skóre se zastavilo na 5775 bodech, když 1000 metrů dlouhou trať zdolal za 2:47.99 (787 bodů). Doležal se v sobotu hledal, podle představ mu nevyšly především překážky a tyčka. 

„Byla to moje první velká akce. Dělal jsem školácké chyby, jsem zklamaný,“ litoval Doležal.

Svoboda bezpečně postoupil

Po osmi letech se na halovém MS představil Petr Svoboda a to v rozběhu na 60 metrů překážek.

Časem 7,68 sekundy si suverénně zajistil postup do semifinále. „Běželo se mi strašně. Mrzí mě, že se necítím jako na začátku sezony. Věřím, že se tělo zítra probere,“ řekl populární závodník, jehož i letos pronásledují zdravotní trable (více zde).

Rozhovor se Svobodou

Svoboda bral v roce 2010 v katarském Dauhá páté místo. „Rád bych to zopakoval,“ vytyčil si cíl. „Já mám podobné biče na sebe rád,“ vysvětlil silácká slova. 

Rozběhům vládl domácí Andrew Pozzi (7,53 sekundy), Svobodovi stačil jeho čas na 14. místo. 

Staněk sahal po stříbru, má bronz

Do závodu vstupoval Tomáš Staněk jako lídr světových tabulek a s přáním, aby předvedl výkon, který mu udělá radost.

„Beru to jako každý jiný závod. Hlavně se z toho nesmím zbláznit a nedělat kraviny,“ řekl Staněk pro iDNES.cz před začátkem finále

Český koulař si své přání splnil, díky vrhu dlouhému 21,44 metru vybojoval bronz. Pouze horší druhý pokus ho navíc připravil o ještě cennější kov. Stříbro tak míří do Německa, raduje se David Storl.

Český koulař Tomáš Staněk na momentce z finále halového mistrovství světa v...
Český koulař Tomáš Staněk leží v koulařském kruhu. Právě získal bronzovou...
Český koulař Tomáš Staněk při jednom ze svých pokusů ve finále halového...

„Každá medaile je odměna, zadostiučinění,“ považoval si vybojovaného cenného kovu.  „Kdybych skončil čtvrtý, asi bych rozmlátil hlavou vzteky koulařský kruh.“

Staněk zároveň u mikrofonu České televize přiznal, že ho ve finále limitovaly zdravotní trable. „ Na posledním tréninku jsem si trošku hnul se zády a na těch pokusech to bylo znát. Netrefil jsem pořádně žádný, jinak bych asi vybojoval stříbro.“

Konkurenci neměl vítězný Tomas Walsh.

Staněk: Nejcennější medaile

Novozélanďan jako jediný překonal hranici 22 metrů. A to hned třikrát. Už jako jistý vítěz se dostal za tuto metu o 31 centimetrů a postaral se o nový koulařský rekord halového světového šampionátu.

Trojice nejlepších koulařů na halovém MS v atletice v britském Birminghamu....

Rovněž se postaral o letošní koulařské maximum.

Čtvrtkaři jdou dál i bez Masláka

Štafeta českých čtvrtkařů i bez Pavla Masláka na halovém MS uspěla v rozbězích. 

Čtveřice Michal Desenský, Vít Müller, Filip Šnejdr, Patrik Šorm postoupila do finále časem. Ve svém rozběhu sice skončila až na čtvrtém místě, nicméně čas 3:06.40 na postup stačil.

Čtvrtkařky své reprezentační kolegy nenapodobily. Kvartet ve složení Marcela Hofmanová, Martina Pírková, Romana Petržilková, Lada Vondrová běžel štafetu za 3:34,90 a do cíle se dostal jako čtvrtý.

Holuša stříbro z Portlandu neobhájí

Jakub Holuša stříbro z halového světového šampionátu v americkém Portlandu neobhájí.

Soutěž mílařů pro českého reprezentanta skončila už v rozběhu, kde v čase 3:45,84 skončil daleko za dvojicí přímo postupujících. Na patnáctistovce doběhl až pátý.

 „Bohužel jsem na to neměl, kluci byli lepší. Není každý den posvícení. Chybí mi trochu jiskra, tahám to z paty,“ řekl Holuša pro ČT.

Zklamaný ovšem není. „Běhání je pro mě cesta, i neúspěch je pro mě důležitý. Všechno je tak, jak má být.“

Holuša o závodě

v rozhovoru iDNES.cz

Holuša se dlouho držel kolem čtvrtého místa, poté se propadl na pátou pozici. Při náběhu do závěrečného kola nicméně výrazně zrychlil a lehce vyvolal vzpomínky na skvělý portlandský finiš.

Jenže v Birminghamu tolik sil neměl, dál se dopředu neposunul, navíc ho v cílové rovince předčil Španěl  Marc Alcalá. 

Vůbec nejrychlejším časem se blýskl Maročan Abdalaati Iguider, bronzový medailista na této trati z londýnské olympiády 2012. Běžel za 3:40,13.

Rojasová vládla trojskokankám, Morrisová v tyčce

Medaile se rozdělovaly i v trojskokanském sektoru a diváci sledovali tuze napínavou podívanou. Závodnice se překonávaly, padaly osobní rekordy a k vidění byl i nejlepší výkon světových tabulek.

Yulimar Rojasová z Venezuely (vpravo) oslavuje své vítězství v trojskoku.
Radost Yulimar Rojasové z Venezuely po finále trojskoku. Patří jí světové zlato.

O ten se postarala při svém pátém pokusu Yulimar Rojasová a řekla si o zlato. Naplnila tak roli největší favoritky - Venezuelanka vyhrála soutěž trojskokanek o dva roky dříve v Portlandu a zlatá byla i na loňském mistrovství světa.

Tentokrát dobyla titul báječným výkonem 14, 63 metru.

Dechberoucí byla i soutěž tyčkařek, ve které dosáhla na vytoužené zlato jindy věčně stříbrná Sindi Morrisová.

Jsem šampionka. Američanka Sindi Morrisová ovládla soutěž tyčkařek na halovém...

Američanka, která měla na levé paži napsaný převod palců na centimetry, aby věděla, jakou výšku si na stojanech určit, porazila Rusku Anželiku Sidorovovou i Řekyni Katerinou Stefanidiovou.

Ta padla poprvé po 19 závodech. Morrisová se totiž překonávala. Absolvovala dlouhých 14 pokusů, vypořádala se s bolestivými údery od tyče a nakonec jako jediná překonala 495 centimetrů. 

Halové mistrovství světa v atletice v Birminghamu:

Muži
60 m:
1. Coleman (USA) 6,37, 2. Su Ping-tchien (Čína) 6,42, 3. Baker (USA) 6,44.
400 m: 1. Maslák (ČR) 45,47, 2. Cherry (USA) 45,84, 3. Lendore (Trin.) 46,37.
1. Kszczot (Pol.) 1:47,47, 2. Windle (USA) 1:47,99, 3. Ordóňez (Šp.) 1:48,01.
800 m: 1. Kszczot (Pol.) 1:47,47, 2. Windle (USA) 1:47,99, 3. Ordóňez (Šp.) 1:48,01.
Trojskok: 1. Claye (USA) 17,43, 2. Dos Santos (Braz.) 17,41, 3. Évora (Portug.) 17,40.
Koule: 1. Walsh (N. Zél.) 22,31, 2. Storl (Něm.) 21,44, 3. Staněk (ČR) 21,44.
Sedmiboj: 1. Mayer (Fr.) 6348 bodů (60 m: 6,85 - dálka: 755 - koule: 15,67 - výška: 202 - 60 m př.: 7,83 - tyč: 500 - 1000 m: 2:39,64), 2. Warner (Kan.) 6343 (6,74 - 739 - 14,90 - 202 - 7,67 - 490 - 2:37,12), 3. Uibo (Est.) 6265 (7,20 - 741 - 14,30 - 217 - 8,19 - 530 - 2:38,51), ...9. Doležal (ČR) 5775 (7,04 - 704 - 14,82 - 196 - 8,20 - 470 - 2:47,99).

Ženy:
400 m: 1. Okolová 50,55, 2. Wimbleyová (obě USA) 51,47, 3. Doyleová (Brit.) 51,60.
1500 m: 1. G. Dibabaová (Et.) 4:05,27, 2. Muirová (Brit.) 4:06,23, 3. Hassanová (Niz.) 4:07,26.
60 m př.: 1. Harrisonová 7,70, 2. Manningová (obě USA) 7,79, 3. Visserová (Niz.) 7,84.
Tyč: 1. Morrisová (USA) 495, 2. Sidorovová (Rus.) 490, 3. Stefanidiová (Řec.) 480.
Trojskok: 1. Rojasová (Ven.) 14,63, 2. Williamsová (Jam.) 14,48, 3. Peleteirová (Šp.) 14,40.

Rozběhy
Muži
60 m
: 1. Baker (USA) 6,57, ...20. Záleský 6,74 - postoupil do semifinále, Stromšík (oba ČR) nedokončil.
60 m - semifinále: 1. Coleman (USA) 6,45, ...17. Záleský 6,67 - nepostoupil.
1500 m: 1. Igidír (Mar.) 3:40,13, ...10. Holuša (ČR) 3:45,84 - nepostoupil do finále.
60 m př.: 1. Pozzi (Brit.) 7,53, ...14. Svoboda (ČR) 7,68 - postoupil do semifinále.
4x400 m: 1. USA 3:04,00, ...6. Česko (Desenský, Müller, Šnejdr, Šorm) 3:06,40 - postoupili do finále.

Ženy
800 m:
1. Niyonsabaová (Bur.) 2:00,99.
60 m př. - semifinále: 1. Harrisonová (USA) 7,79.
4x400 m: 1. USA 3:30,54, ...7. Česko (Hofmanová, Pírková, Petržilková, Vondrová) 3:34,90 - vyřazeny.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Stíhá maturitu i Paříž. Menšíkův kouč o cestě na vrchol i datové analýze

27. dubna 2024

Premium Madrid (Od naší zpravodajky) Kdybyste se v čase přenesli o rok zpátky, místo na prestižní turnaj do Madridu, kde mezi sebou...

Basketbalisté Barcelony vyrovnali čtvrtfinálovou sérii s Olympiakosem

26. dubna 2024  23:44

Basketbalisté Barcelony vyrovnali čtvrtfinálovou sérii v play off Evropské ligy s Olympiakosem...

Real Madrid vede po výhře v San Sebastianu španělskou ligu už o 14 bodů

26. dubna 2024  23:19

Fotbalisté Realu Madrid zvítězili 1:0 v San Sebastianu a mají v čele španělské ligy náskok už 14...

Rozhodlo osm minut hrůzy. Hokejoví junioři podlehli na MS Kanadě 0:6

26. dubna 2024  21:19,  aktualizováno  23:08

Čeští hokejisté do 18 let prohráli na mistrovství světa s Kanadou 0:6 a nenavázali na čtvrteční...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...