Vnučka Lutze Longe Julia-Vanessa Longová (vlevo) a vnučka Jesseho Owense Marlene Dortchová (vpravo). Uprostřed prezident IAAF Lamine Diack

Vnučka Lutze Longe Julia-Vanessa Longová (vlevo) a vnučka Jesseho Owense Marlene Dortchová (vpravo). Uprostřed prezident IAAF Lamine Diack | foto: AP

Berlín připomněl legendárního Owense. Jeho příbuzní zasedli v Hitlerově lóži

  • 13
Berlín (Od zvláštní zpravodajky iDNES.cz) - Z míst, odkud Adolf Hitler sledoval olympijské dění v roce 1936, shlíželi na atletická klání při mistrovství světa potomci dvou mužů, kteří tehdy zasadili tvrdou ránu nacistické ideologii. Příbuzní Jesse Owense a Lutze Longa pak předali medaile nejlepším dálkařům.

Američtí atleti nosí na své výbavě na mistrovství světa v Berlíně iniciály J.O. na počest Jesse Owense, černošského atleta, který na olympiádě v roce 1936, v době sílícího nacismu, získal čtyři olympijská zlata.

Lutz Long a Jesse Owens"Cítíte tu jeho ducha," řekla pro agenturu AP čtvrtkařka Sanya Richardsová. "Nedovedu si představit, jak moc musel být soustředěný. Navzdory všemu. Získat v takové situaci čtyři zlata, to je velký čin."

Owens získal zlato na stovce, dvoustovce a se štafetou. Na dálkařský triumf ovšem vůbec dosáhnout nemusel, pokud by mu po dvou přešlapech v kvalifikaci neporadil německý favorit Lutz Long. Owens pak blonďatého atleta ve finále porazil. A Hitler se díval, jak se vítězný černoch i poražený Němec - dva přátelé - společně radují.

O příběhu Jesseho Owense a Lutze Longa více čtěte v článku V Berlíně ožije atletické přátelství, které rozhněvalo Hitlera

Vnučka Jesseho Owense Marlene Dortchová blahopřeje Dwightu Phillipsovi k titulu mistra světaO 73 let později z jeho lóže sledovali sobotní dálkařské klání rodiny Owense i Longa, mužů již dlouho zesnulých. "Je to skvělý pocit, sedět tu v pohodlí, užívat si atletiku a čas s rodinou Longových a mým manželem s vědomím, že rodiny Lutze Longa a Jesse Owense jsou oslavovány," uvedla pro agenturu AP Owensova vnučka Marlene Hemphill Dortchová.

Obě rodiny se během šampionátu potkávaly. Dortchová pak včera pověsila na krk zlatou medaili Owensově následníkovi, americkému dálkaři Dwightu Phillipsovi. A Julia-Vanessa Longová, vnučka Lutze Longa, zase gratulovala stříbrnému Godfreymu Mokoenovi z Jihoafrické republiky.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž