ZAHÁJIL SBÍRKU. Překážkář Petr Svoboda získal na HME první českou medaili, jeho kolegové další tři přidali.

ZAHÁJIL SBÍRKU. Překážkář Petr Svoboda získal na HME první českou medaili, jeho kolegové další tři přidali. | foto: AP

Atleti složili v Paříži maturitu. Teď vyhlížejí test světovou konkurencí

  • 12
Paříž (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Chraptěl, za tři atletické dny v hale Bercy v Paříži ztratil šéftrenér českého týmu Tomáš Dvořák hlas. Protože povzbuzoval a protože si zařval na oslavu medailí. Češi vezou z 31. halového mistrovství Evropy čtyři a stali se tak šestou nejúspěšnější výpravou.

"Výborné, obstáli jsme v evropské konkurenci a věřím, že jsme se naladili na léto," pochvaloval si Dvořák.

Před odletem odmítal mluvit o počtu medailí, které jeho svěřenci přivezou. Místo toho tvrdil: úspěch = aspoň polovina závodníků ve finále. A jeho plán vyšel. "Realita je lepší o jednu medaili," prozradil své soukromé odhady.

Po nevydařené Evropě loni v Barceloně, kde jen oštěpařka Barbora Špotáková "cinkala", byla ta zastřešená pro trenéra satisfakcí. "Ne že by se mi nějak ulevilo, podle mě se ulevilo hlavně závodníkům," říkal.

České medaile na HME

Spolu s českou výpravou poletí v pondělí do Prahy čtyři cenné kovy: zlata překážkáře Petra Svobody a čtvrtkařky Denisy Rosolové, stříbro výškaře Jaroslava Báby, sedmibojařský bronz přidal na závěr Roman Šebrle.

"Musel se vydat a to on umí, když o něco jde," hodnotil Dvořák. "Klobouk dolů. Je to bijec a za to vyhrál sele."

Po Barceloně se říkalo, že tým mladých českých atletů ještě nedorostl do svých kvalit. Svobodovi je 26 let, stejně tak Bábovi, Rosolová je o dva roky mladší. Zdá se, že maturitní zkouškou v Paříži prošli.

"Je to pro ně obrovská zkušenost," souhlasil šéftrenér. "Třeba Denise tohle pomůže, viděla, že i ty Rusky se dají porazit. V létě jí sice přibudou Američanky a jiné opálené holky, ale bude to zajímavé."

Právě bývalá dálkařka byla pro Dvořáka největším překvapením. "Velice příjemným. Je to bomba," říkal. "Prý je zajímavé poslechnout si komentář nějaké ruské televizní komentátorky. Má neuvěřitelný motor."

Příští velkou akcí českých atletů bude test světovou konkurencí, šampionát v Tegu začne na konci srpna.

"Ze všech našich medailistů má pro šampionát v Koreji nejlepší výchozí pozici Jarda," předvídal trenér. "Ve výšce není taková konkurence a tenhle úspěch ho hrozně nakopne. Pro léto je to slušný motůrek."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž