VRÁTÍ SE: Světový rekordman v běhu na 800 m David Rudisha se představí na Zlaté tretře Ostrava.

VRÁTÍ SE: Světový rekordman v běhu na 800 m David Rudisha se představí na Zlaté tretře Ostrava. | foto: AP

Na Zlaté tretře se budou plnit sliby. Přijede Rudisha i Thorkildsen

  • 2
Sliby se mají plnit. Tak je splní, byť s ročním zpožděním. Největší atletický mítink na českém území Zlatou tretru Ostrava (25. května) rozzáří světový rekordman v běhu na 800 m David Rudisha a dvojnásobný olympijský vítěz v hodu oštěpem Andreas Thorkildsen.

Před zraky ředitele mítinku Jana Železného, světového rekordmana v hodu oštěpem, se v závěru května rozehrají velká oštěpařská představení.

V předprogramu si finálový souboj z mistrovství světa v Tegu zopakují Barbora Špotáková s Ruskou Marií Abakumovovou a Jihoafričankou Sunnette Viljoenovou.  

Zatímco celková bilance česko-ruských soubojů mluví 13:11 ve prospěch Barbory Špotákové, oba vzájemné duely na Zlaté tretře v letech 2009 a 2011 vyhrála vždycky ruská šampionka z mistrovství světa Tegu 2011. "Bára a Maria jsou závodnice,  o nichž se můžeme bavit o souboji o olympijské zlato," připomíná Železný. Po dvouměsíčním soustředění v Jihoafrické republice netají spokojenost.

"Na můj vkus probíhala příprava až moc idylicky. Jsem přesvědčený, že Bára bude předvádět výkony, aby pomýšlela na olympijských hrách na medaili, ne-li na zlato," tvrdí Železný.

Zlatá tretra 2012

25. května, Ostrava

Dosud ohlášené hvězdy:
Muži - 100 m
: Usain Bolt, 400 m: LaShawn Merritt, Oscar Pistorius, 3000 m: Isiah Koech, 110m přek.: Dayron Robles, tyč: Renaud Lavillenie, koule: Christian Cantwell, Dylan Armstrong, David Storl Ženy - 200 m: Veronica Campbellová-Brownová, 800 m: Pamela Jelimová, Caster Semenyaová, oštěp: Barbora Špotáková, kladivo: Betty Heidlerová, Anita Wlodarczyková

Jakmile na ostravském mítinku dokoučuje olympijskou šampionku z Pekingu 2008, zamíří pohledem do oštěpařského sektoru opět - jeho svěřenci totiž svedou souboj s nejlepšími oštěpaři světa. 

Vítězslav Veselý, Petr Frydrych a Jakub Vadlejch budou hájit české barvy v souboji s úřadujícím mistrem světa Mathiasem de Zordem, Finem Terem Pitkamäkim a Andreasem Thorkildsenem. 

Dvojnásobný olympijský vítěz chce splnit loňský slib. Loni měl naplánovanou cestu na sever Moravy, zranění je však do Ostravy nepustilo. Letos slibuje: "Před zraky světového rekordmana Jana Železného jako ředitele se všichni oštěpaři budeme snažit o co nejlepší výkony." 

V podobné situaci jako Thorkildsen se ocitl loni také historický nejrychlejší půlkař planety David Rudisha. Do Ostravy poslal omluvenku. Letos s ní nepočítá, na sever Moravy se chystá už počtvrté. Z předešlých startů má ve sbírce dva triumfy. 

"Ostrava vždycky byla jedním z mých nejoblíbenějších mítinků. Jestli jsem vyhrál nebo ne, byly to vždycky dobré závody. Loňská absence mě mrzí, doufám, že letos svůj dluh splatím," vzkázal Rudisha. 

Představení mistra světa z Tegu 2011 bude mít na vítkovickém stadionu i český   nádech, chybět nebude ani stříbrný medailista z halového mistrovství světa Jakub Holuša. "Běžet s ním je pro mě čest. Vím, že bude závod hodně rychlý," řekl český půlkař. Dopředu jej požene zaplněný stadion, hlavní tribuna je už vyprodaná, ale prostřednictvím sítě TicketArt nadále probíhá prodej vstupenek v hodnotě 100 Kč.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž