Jehněčí koule se špenátem a vejci
Ingredience na 4 porce.
- 6 vajec
- 100 g anglické slaniny
- 2 stroužky česneku
- 200 g čerstvých špenátových listů
- 500 g mleté jehněčí plece
- sůl
- mletý černý pepř
- strouhanka na zahuštění
- 1 červená cibule
- 1 svazek mrkve s natí
Pracovní postup:
- Čtyři vejce uvaříme natvrdo. Slijeme horkou vodu a vejce zchladíme ve studené vodě. Slaninu nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Špenát omyjeme a necháme okapat.
- Do mísy vložíme mleté jehněčí maso. Přidáme česnek, pokrájený špenát, vejce, sůl a pepř a promícháme. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Maso rozdělíme na čtyři díly a každý z nich roztlačíme na placku. Doprostřed položíme oloupané vejce a obalíme ho masem.
- Jehněčí koule přendáme do pekáčku. Vložíme ho do trouby a pečeme při 180 °C asi 50 minut, podle potřeby maso podléváme vodou. Cibuli a mrkev očistíme. Cibuli rozpůlíme a nakrájíme na proužky. Po 30 minutách pečení přidáme zeleninu k masu a společně dopečeme.
Vepřová panenka s chřestem
Ingredience na 4 porce.
- 4 menší panenky (800 g)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- asi 3 lžíce oleje
- 250 g bílého chřestu
- 250 g zeleného chřestu
- 80 g mandlových lupínků
- 1 lžíce másla
- 4 lžíce nasekaných bylinek
Na holandskou omáčku:
- 125 g másla
- 2 žloutky
- 2 lžíce bílého vína
- 1 lžička dijonské hořčice
- sůl a čerstvě mletý bílý pepř
Pracovní postup:
- Panenky očistíme, omyjeme a osušíme. Osolíme je, opepříme a zprudka opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji. Pak panenky vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 160 °C asi 15 minut. Uložíme je na teplé místo a necháme asi 5 minut odpočinout.
- Chřest očistíme a stonky oloupeme škrabkou na zeleninu. Vložíme ho do vroucí osolené vody a krátce blanšírujeme na skus. Vyjmeme a necháme okapat.
- Na omáčku rozpustíme máslo. Žloutky, bílé víno a hořčici vyšleháme v misce dohladka. Misku vložíme do vodní lázně a za stálého šlehání postupně vmícháváme rozpuštěné máslo, až omáčka zhoustne. Podle chuti ji můžeme osolit a opepřit.
- Mandlové lupínky opražíme na suché pánvi dozlatova. Výhonky chřestu prohřejeme v pánvi s lžící másla. Pečenou panenku obalíme v nasekaných bylinkách a rozkrájíme na špalíčky. Podáváme s chřestem přelitým holandskou omáčkou a posypaným opraženými mandlemi.
Telecí roláda se špenátem
Ingredience na 4 porce:
- 800 g telecí kýty
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 cibule
- 100 g másla
- 2 vejce
- 50 g baby špenátu
- 4 plátky šunky
- 80 g strouhaného sýra (např. eidam)
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 200 ml vývaru
Pracovní postup:
- Telecí kýtu očistíme a omyjeme. Podélně ji nařízneme a rozložíme na plát, který naklepeme přes fólii, osolíme a opepříme. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. V pánvi rozpustíme 50 g másla a cibuli na něm orestujeme. Přidáme vejce, osolíme, opepříme a připravíme řidší míchaná vejce.
- Špenát omyjeme a necháme okapat. Maso poklademe plátky šunky a listy špenátu, posypeme nastrouhaným sýrem a navrch rozdělíme míchaná vejce. Plát masa stočíme, převážeme provázkem a roládu osolíme.
- Roládu opečeme na rozpáleném oleji a dáme na alobal. Rozdělíme na ni zbylé máslo a zabalíme. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 30-40 minut. Pak alobal odstraníme, roládu dopečeme dozlatova a vyjmeme.
- Výpek vyrestujeme na tuk, zaprášíme moukou, zalijeme vývarem, rozmícháme a provaříme. Podle chuti osolíme a opepříme. Roládu rozkrájíme na plátky a podlijeme zahuštěnou šťávou. Podáváme s pečenými bramborami.
Jarní šafránová kuřátka na zelenině
Ingredience na 4 porce:
- 4 jarní kuřátka
- sůl
- špetka šafránu
- 100 g másla
- 1 svazek mladé karotky
- 200 g zelených fazolek
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml vývaru
Pracovní postup:
- Kuřátka očistíme, omyjeme a osušíme. Svážeme je provázkem, osolíme a vložíme do pekáče. Pak je okořeníme šafránem, podlijeme vodou a přidáme máslo nakrájené na kousky.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi hodinu. Kuřátka během pečení přeléváme výpekem. Podle potřeby můžeme podlít trochou vody nebo vývaru.
- Mezitím oškrábeme karotku a očistíme fazolky. Zeleninu blanšírujeme ve vroucí vodě asi 5 minut, pak ji prudce zchladíme studenou vodou a necháme okapat.
- Pečená kuřátka vyjmeme. Vypečenou šťávu přelijeme do kastrolu, vyrestujeme na tuk, zaprášíme moukou a krátce osmahneme. Jíšku za stálého míchání zalijeme vývarem a provaříme. Zahuštěnou šťávu přecedíme zpět do pekáče, přidáme zeleninu a kuřátka a vše prohřejeme v troubě. Jako příloha jsou vhodné vařené brambory.