Doporučujeme

Skvělé velikonoční recepty s jehněčím, telecím i vepřovou panenkou

  • 0
Svátky jara si na stole žádají něco onačejšího než ve všední den či o běžném víkendu. Uspořádejte hostinu korunovanou výborným mladým masíčkem a nezapomeňte přidat něco barevného, třeba listy baby špenátu či chřest, případně červenou karotku.
Jehněčí koule se špenátem a vejci

Jehněčí koule se špenátem a vejci

Ingredience na 4 porce.

  • 6 vajec
  • 100 g anglické slaniny
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g čerstvých špenátových listů
  • 500 g mleté jehněčí plece
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • strouhanka na zahuštění
  • 1 červená cibule
  • 1 svazek mrkve s natí

Pracovní postup:

  1. Čtyři vejce uvaříme natvrdo. Slijeme horkou vodu a vejce zchladíme ve studené vodě. Slaninu nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Špenát omyjeme a necháme okapat.
  2. Do mísy vložíme mleté jehněčí maso. Přidáme česnek, pokrájený špenát, vejce, sůl a pepř a promícháme. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Maso rozdělíme na čtyři díly a každý z nich roztlačíme na placku. Doprostřed položíme oloupané vejce a obalíme ho masem.
  3. Jehněčí koule přendáme do pekáčku. Vložíme ho do trouby a pečeme při 180 °C asi 50 minut, podle potřeby maso podléváme vodou. Cibuli a mrkev očistíme. Cibuli rozpůlíme a nakrájíme na proužky. Po 30 minutách pečení přidáme zeleninu k masu a společně dopečeme.
Vepřová panenka s chřestem

Vepřová panenka s chřestem

Ingredience na 4 porce.

  • 4 menší panenky (800 g)
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • asi 3 lžíce oleje
  • 250 g bílého chřestu
  • 250 g zeleného chřestu
  • 80 g mandlových lupínků
  • 1 lžíce másla
  • 4 lžíce nasekaných bylinek

Na holandskou omáčku:

  • 125 g másla
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce bílého vína
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • sůl a čerstvě mletý bílý pepř

Pracovní postup:

  1. Panenky očistíme, omyjeme a osušíme. Osolíme je, opepříme a zprudka opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji. Pak panenky vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 160 °C asi 15 minut. Uložíme je na teplé místo a necháme asi 5 minut odpočinout.
  2. Chřest očistíme a stonky oloupeme škrabkou na zeleninu. Vložíme ho do vroucí osolené vody a krátce blanšírujeme na skus. Vyjmeme a necháme okapat.
  3. Na omáčku rozpustíme máslo. Žloutky, bílé víno a hořčici vyšleháme v misce dohladka. Misku vložíme do vodní lázně a za stálého šlehání postupně vmícháváme rozpuštěné máslo, až omáčka zhoustne. Podle chuti ji můžeme osolit a opepřit.
  4. Mandlové lupínky opražíme na suché pánvi dozlatova. Výhonky chřestu prohřejeme v pánvi s lžící másla. Pečenou panenku obalíme v nasekaných bylinkách a rozkrájíme na špalíčky. Podáváme s chřestem přelitým holandskou omáčkou a posypaným opraženými mandlemi.
Telecí roláda se špenátem

Telecí roláda se špenátem

Ingredience na 4 porce:

  • 800 g telecí kýty
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 cibule
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 50 g baby špenátu
  • 4 plátky šunky
  • 80 g strouhaného sýra (např. eidam)
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 200 ml vývaru

Pracovní postup:

  1. Telecí kýtu očistíme a omyjeme. Podélně ji nařízneme a rozložíme na plát, který naklepeme přes fólii, osolíme a opepříme. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. V pánvi rozpustíme 50 g másla a cibuli na něm orestujeme. Přidáme vejce, osolíme, opepříme a připravíme řidší míchaná vejce.
  2. Špenát omyjeme a necháme okapat. Maso poklademe plátky šunky a listy špenátu, posypeme nastrouhaným sýrem a navrch rozdělíme míchaná vejce. Plát masa stočíme, převážeme provázkem a roládu osolíme.
  3. Roládu opečeme na rozpáleném oleji a dáme na alobal. Rozdělíme na ni zbylé máslo a zabalíme. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 30-40 minut. Pak alobal odstraníme, roládu dopečeme dozlatova a vyjmeme.
  4. Výpek vyrestujeme na tuk, zaprášíme moukou, zalijeme vývarem, rozmícháme a provaříme. Podle chuti osolíme a opepříme. Roládu rozkrájíme na plátky a podlijeme zahuštěnou šťávou. Podáváme s pečenými bramborami.
Jarní šafránová kuřátka na zelenině

Jarní šafránová kuřátka na zelenině

Ingredience na 4 porce:

  • 4 jarní kuřátka
  • sůl
  • špetka šafránu
  • 100 g másla
  • 1 svazek mladé karotky
  • 200 g zelených fazolek
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml vývaru

Pracovní postup:

  1. Kuřátka očistíme, omyjeme a osušíme. Svážeme je provázkem, osolíme a vložíme do pekáče. Pak je okořeníme šafránem, podlijeme vodou a přidáme máslo nakrájené na kousky.
  2. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi hodinu. Kuřátka během pečení přeléváme výpekem. Podle potřeby můžeme podlít trochou vody nebo vývaru.
  3. Mezitím oškrábeme karotku a očistíme fazolky. Zeleninu blanšírujeme ve vroucí vodě asi 5 minut, pak ji prudce zchladíme studenou vodou a necháme okapat.
  4. Pečená kuřátka vyjmeme. Vypečenou šťávu přelijeme do kastrolu, vyrestujeme na tuk, zaprášíme moukou a krátce osmahneme. Jíšku za stálého míchání zalijeme vývarem a provaříme. Zahuštěnou šťávu přecedíme zpět do pekáče, přidáme zeleninu a kuřátka a vše prohřejeme v troubě. Jako příloha jsou vhodné vařené brambory.

  • Vybrali jsme pro Vás