Velikonoční hlavička

1 hodnocení

K tradičním pokrmům patří ve většině českých domácností o Velikonocích hlavička s uzeným masem.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 105 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    699 KCal

    32 %

    29 %

  • Energie

    2924 KJ

    32 %

    29 %

  • Sacharidy

    61,6 g

    70 %

    62 %

  • Vláknina

    2,1 g

    7 %

    7 %

  • Bílkoviny

    29,9 g

    47 %

    44 %

  • Tuky

    37,8 g

    58 %

    54 %

  • nasycené

    9,7 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Uzené maso vložíme do hrnce se studenou vodou, krátce ho povaříme a vodu slijeme. Pak ho zalijeme čerstvou vodou, osolíme ji a maso vaříme 30-40 minut doměkka. Poté ho vyjmeme, necháme lehce zchladnout a nakrájíme na kostičky.
  2. Mladé kopřivy propláchneme, spaříme ve vroucí vodě, necháme okapat a pak je najemno nasekáme.
  3. Housky nakrájíme na menší kostky a zalijeme je asi 150 ml vlažného vývaru z masa. Přidáme vejce, nasekané kopřivy, kostičky masa, utřený česnek a majoránku. Nádivku opepříme, lehce osolíme a dobře promícháme.
  4. Zapékací mísu vymažeme tukem, vysypeme strouhankou a naplníme nádivkou. Pečeme ji při 160 °C asi 30-40 minut (podle výšky nádivky) dozlatova.
  5. Hlavičku nakrájíme na plátky, podáváme ji teplou nebo studenou.
Autor:

Podobné recepty

Domácí škvarky a sádlo

Připravte si fantastické domácí škvarky tak, jak to dělávala vaše babička.

Pikantní vejce plněná hermelínovou pěnou

Tento studený předkrm si zamilujete.

Nakládaný hermelín

Hermelín necháme alespoň dva dny marinovat pro tu nejlepší chuť.

Nakládaný hermelín

Hermelín chutná nejlépe po pár dnech uložený v lednici.

Nakládaný hermelín

K nakládanému hermelínu nesmí chybět pivo.