Velikonoční hlavička

1 hodnocení

K tradičním pokrmům patří ve většině českých domácností o Velikonocích hlavička s uzeným masem.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 105 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    699 KCal

    32 %

    29 %

  • Energie

    2924 KJ

    32 %

    29 %

  • Sacharidy

    61,6 g

    70 %

    62 %

  • Vláknina

    2,1 g

    7 %

    7 %

  • Bílkoviny

    29,9 g

    47 %

    44 %

  • Tuky

    37,8 g

    58 %

    54 %

  • nasycené

    9,7 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Uzené maso vložíme do hrnce se studenou vodou, krátce ho povaříme a vodu slijeme. Pak ho zalijeme čerstvou vodou, osolíme ji a maso vaříme 30-40 minut doměkka. Poté ho vyjmeme, necháme lehce zchladnout a nakrájíme na kostičky.
  2. Mladé kopřivy propláchneme, spaříme ve vroucí vodě, necháme okapat a pak je najemno nasekáme.
  3. Housky nakrájíme na menší kostky a zalijeme je asi 150 ml vlažného vývaru z masa. Přidáme vejce, nasekané kopřivy, kostičky masa, utřený česnek a majoránku. Nádivku opepříme, lehce osolíme a dobře promícháme.
  4. Zapékací mísu vymažeme tukem, vysypeme strouhankou a naplníme nádivkou. Pečeme ji při 160 °C asi 30-40 minut (podle výšky nádivky) dozlatova.
  5. Hlavičku nakrájíme na plátky, podáváme ji teplou nebo studenou.
Autor:

Podobné recepty

Šátečky se zelím

S těmito šátečky sklidíte u všech obrovský úspěch.

Sýrová kolečka

Výborný předkrm na oslavu.

Sýrová terina se švestkami

Skvělý předkrm na jakoukoliv oslavu.

Sýrová roláda

Sýrová roláda je na oslavu jako dělaná.

Špenátový závin se sýrem

Po tomto závinu se na oslavě jen zapráší.