Velikonoční hlavička
K tradičním pokrmům patří ve většině českých domácností o Velikonocích hlavička s uzeným masem.
Postup
- Uzené maso vložíme do hrnce se studenou vodou, krátce ho povaříme a vodu slijeme. Pak ho zalijeme čerstvou vodou, osolíme ji a maso vaříme 30-40 minut doměkka. Poté ho vyjmeme, necháme lehce zchladnout a nakrájíme na kostičky.
- Mladé kopřivy propláchneme, spaříme ve vroucí vodě, necháme okapat a pak je najemno nasekáme.
- Housky nakrájíme na menší kostky a zalijeme je asi 150 ml vlažného vývaru z masa. Přidáme vejce, nasekané kopřivy, kostičky masa, utřený česnek a majoránku. Nádivku opepříme, lehce osolíme a dobře promícháme.
- Zapékací mísu vymažeme tukem, vysypeme strouhankou a naplníme nádivkou. Pečeme ji při 160 °C asi 30-40 minut (podle výšky nádivky) dozlatova.
- Hlavičku nakrájíme na plátky, podáváme ji teplou nebo studenou.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
699 KCal
32 %
29 %
-
Energie
2924 KJ
32 %
29 %
-
Sacharidy
61,6 g
70 %
62 %
-
Vláknina
2,1 g
7 %
7 %
-
Bílkoviny
29,9 g
47 %
44 %
-
Tuky
37,8 g
58 %
54 %
-
nasycené
9,7 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA
Podobné recepty
Masový pták
Na oslavě tímto masovým ptákem všechny ohromíte.