Vánoční věnec

K Vánocům patří i pečení sladkého pečiva.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 60 min

Ingredience

15 PORCE +

Těsto:

Na ozdobu:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    310 KCal

    14 %

    13 %

  • Energie

    1296 KJ

    14 %

    13 %

  • Sacharidy

    47,9 g

    54 %

    48 %

  • Vláknina

    2,2 g

    7 %

    7 %

  • Bílkoviny

    6,6 g

    11 %

    10 %

  • Tuky

    10,0 g

    15 %

    14 %

  • nasycené

    3,7 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Z droždí, části mléka a lžičky cukru připravíme kvásek. Hladkou mouku a vykynutý kvásek, cukr,vlažné mléko, žloutky, jemně nastrouhaný muškátový oříšek, vanilku, sůl, sekané mandle a rozinky, které jsme si již předem naložili do rumu, částečně propracujeme. Nakonec přidáme teplou rozpuštěnou heru.
  2. Dále ještě propracováváme, až vznikne vláčné tužší těsto. Necháme na teplém místě kynout. Během kynutí nejméně dvakrát znovu propracujeme. Těsto má kynout v teplém prostředí nejméně jednu hodinu.
  3. Z vykynutého těsta upleteme dva věnečky, jeden o průměru 20 cm a druhý o průměru 30 cm. Potřeme je vejcem a necháme ještě 15 minut kynout. V elektrické troubě pečeme při 180 stupních Celsia asi 40 minut. Po upečení věnečky naaranžujeme na sebe. Na špejle napícháme různé druhy kandovaného ovoce, pak špejle zapíchneme do většího věnce a na jejich vršky napíchneme menší věnec.
  4. RADY: Na přípravu kynutého těsta si vždy nejdříve připravíme všechny suroviny, aby měly pokojovou teplotu. Mouku proséváme z důvodu provzdušnění. Kvásek připravujeme z droždí a části cukru. Přidáváme vlažné mléko - nesmí být horké, jinak by se kvasinky spařily a kvásek by nám nenakynul. Při zadělávání těsta dáváme tuk hera až nakonec, aby se těsto dobře propracovalo. Hera nesmí být horká, jinak se těsto spaří a nenakyne. Těsto na vánoční věnec je tužší a mastnější, proto déle kyne a musíme ho nejméně dvakrát během doby kynutí propracovat, abychom ho provzdušnili a mohlo dále kynout. Vykynutý výrobek dáváme do dobře vyhřáté trouby, aby se rychle ukončil proces kynutí a nepopraskal nám.
Autor:

Podobné recepty

Višňové bounty tyčinky

Klasickým kokosovým tyčinkám odzvonilo, tyto višňové chutnají totiž mnohem lépe.

Višňovo-čokoládový chia pudink

Skvělý skleničkový dezert, snadný na přípravu.

Třešňový cheesecake s vinným přelivem

S naším receptem upečete ten nejlepší cheesecake.

Klasické třešňové clafoutis

Upečte z čerstvých třešní dokonalý francouzský moučník.

Smetanový dort s hroznovým vínem

Tento báječný dort je ideální pro letní oslavy. Hroznové víno můžete nahradit libovolným sezonním...