Ingredience
Postup
- Z droždí, části mléka a lžičky cukru připravíme kvásek. Hladkou mouku a vykynutý kvásek, cukr,vlažné mléko, žloutky, jemně nastrouhaný muškátový oříšek, vanilku, sůl, sekané mandle a rozinky, které jsme si již předem naložili do rumu, částečně propracujeme. Nakonec přidáme teplou rozpuštěnou heru.
- Dále ještě propracováváme, až vznikne vláčné tužší těsto. Necháme na teplém místě kynout. Během kynutí nejméně dvakrát znovu propracujeme. Těsto má kynout v teplém prostředí nejméně jednu hodinu.
- Z vykynutého těsta upleteme dva věnečky, jeden o průměru 20 cm a druhý o průměru 30 cm. Potřeme je vejcem a necháme ještě 15 minut kynout. V elektrické troubě pečeme při 180 stupních Celsia asi 40 minut. Po upečení věnečky naaranžujeme na sebe. Na špejle napícháme různé druhy kandovaného ovoce, pak špejle zapíchneme do většího věnce a na jejich vršky napíchneme menší věnec.
- RADY: Na přípravu kynutého těsta si vždy nejdříve připravíme všechny suroviny, aby měly pokojovou teplotu. Mouku proséváme z důvodu provzdušnění. Kvásek připravujeme z droždí a části cukru. Přidáváme vlažné mléko - nesmí být horké, jinak by se kvasinky spařily a kvásek by nám nenakynul. Při zadělávání těsta dáváme tuk hera až nakonec, aby se těsto dobře propracovalo. Hera nesmí být horká, jinak se těsto spaří a nenakyne. Těsto na vánoční věnec je tužší a mastnější, proto déle kyne a musíme ho nejméně dvakrát během doby kynutí propracovat, abychom ho provzdušnili a mohlo dále kynout. Vykynutý výrobek dáváme do dobře vyhřáté trouby, aby se rychle ukončil proces kynutí a nepopraskal nám.