Vánoční dort Red velvet

Red velvet se skvěle hodí na nejrůznější slavnostní akce.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 60 min

bez tuhnutí

Ingredience

12 PORCE +

Na korpus:

Na náplň:

Na dohotovení:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    717 KCal

    33 %

    30 %

  • Energie

    3002 KJ

    33 %

    30 %

  • Sacharidy

    83,2 g

    95 %

    83 %

  • Vláknina

    1,6 g

    5 %

    5 %

  • Bílkoviny

    9,9 g

    16 %

    15 %

  • Tuky

    38,6 g

    59 %

    55 %

  • nasycené

    22,9 g

  • trans-mastné

    0,8 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Bílky vyšleháme se solí a 100 g cukru na pevný sníh. Změklé máslo utřeme se zbylým cukrem a žloutky do pěny, do které lehce přimícháme vyšlehaný sníh. Ocet smícháme s jedlou sodou, zakysanou smetanou a rozmixovanou řepou. Do připravené pěny postupně vmícháme tekutou směs a prosátou mouku.
  2. Tři dortové formy o průměru 22 cm vymažeme máslem, dna vyložíme pečicím papírem a rovnoměrně do nich rozdělíme hotové těsto. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 30 minut. Po upečení necháme korpusy vychladnout ve formách a pak je vyklopíme.
  3. Smetanu vyšleháme na pevnou šlehačku. Mascarpone smícháme s cukrem a dření z vanilkového lusku, promícháme se šlehačkou. Krém rozdělíme na tři díly, dva díly krému použijeme na slepení korpusů a třetím dílem krému potřeme povrch horního korpusu.
  4. Před podáváním povrch dortu ozdobíme rozmarýnem, rozkrojenými kumquaty, mochyní, brusinkami obalenými v cukru a badyánem. Dort necháme v chladničce minimálně 6 hodin ztuhnout, nejlépe do druhého dne.
Autor:

Podobné recepty

Vrstvené tiramisu

K odpolední kávě nesmí chybět chutný dezert.

Borůvkový koláč

Potěšte sebe a své blízké tímto božím koláčem.

Koláčky s rybízem

Dokonalý dezert z křehkého těsta, nakyslé náplně a nadýchaného sněhu.

Čokoládovo-malinový dort

Kombinace čokolády a malin je neodolatelná.

Jahodové cupcaky

Jahodová sezóna je tady, tak pojďte upéct něco dobrého.