Ingredience
Postup
- Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Bílky vyšleháme se solí a 100 g cukru na pevný sníh. Změklé máslo utřeme se zbylým cukrem a žloutky do pěny, do které lehce přimícháme vyšlehaný sníh. Ocet smícháme s jedlou sodou, zakysanou smetanou a rozmixovanou řepou. Do připravené pěny postupně vmícháme tekutou směs a prosátou mouku.
- Tři dortové formy o průměru 22 cm vymažeme máslem, dna vyložíme pečicím papírem a rovnoměrně do nich rozdělíme hotové těsto. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 30 minut. Po upečení necháme korpusy vychladnout ve formách a pak je vyklopíme.
- Smetanu vyšleháme na pevnou šlehačku. Mascarpone smícháme s cukrem a dření z vanilkového lusku, promícháme se šlehačkou. Krém rozdělíme na tři díly, dva díly krému použijeme na slepení korpusů a třetím dílem krému potřeme povrch horního korpusu.
- Před podáváním povrch dortu ozdobíme rozmarýnem, rozkrojenými kumquaty, mochyní, brusinkami obalenými v cukru a badyánem. Dort necháme v chladničce minimálně 6 hodin ztuhnout, nejlépe do druhého dne.