Ingredience
Postup
- Rýži propláchneme studenou vodou. Nasypeme ji do hrnce s vroucí, lehce osolenou vodou a pod pokličkou vaříme téměř doměkka. Odstavíme ji a necháme dojít. Pak do ní přidáme ocet, cukr a podle potřeby i sůl.
- Jednu žlutou a jednu červenou papriku zbavíme semínek a společně s cuketou nakrájíme na proužky široké asi 1 cm. Zeleninu krátce orestujeme na malém množství oleje a ochutíme solí a pepřem.
- Zbylé papriky opečeme nasucho nad plamenem. Pak je ihned zabalíme do mikroténového sáčku, ve kterém je necháme asi 5 minut spařit. Poté je vyjmeme a oloupeme. Do mixéru dáme žlutou papriku, stroužek česneku, polovinu oleje a půl lžičky nasekané petrželky. Rozmixujeme a omáčku dochutíme solí a pepřem. Stejný postup opakujeme s červenou paprikou. Rozmixované papriky nalijeme do mističek a podáváme k sushi.
- Na podložku rovnoměrně rozložíme část rýže a vytvoříme asi 50 mm silnou vrstvu. Do středu naskládáme opečenou zeleninu. Rýži pomocí podložky stočíme a uděláme souměrný váleček. Ten nakrájíme na šikmé špalíčky.
- Stejně budeme postupovat i s další rolkou, jen na začátku posypeme podložku souvislou vrstvou sezamových semínek, kterými se rýžový váleček obalí.