Polévka s krevetami a řeřichou
Ingredience:
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 30 g másla
- 300 g malých mražených krevet
- 100 ml suchého bílého vína
- 400 ml kuřecího vývaru
- 100 ml 33% smetany
- sůl a mletý bílý pepř
- olivový olej na zakápnutí
- čerstvé výhonky řeřichy
Pracovní postup:
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. V rendlíku rozpustíme máslo a cibulku s česnekem osmažíme dosklovata. Přidáme dvě třetiny krevet a podlijeme vínem. Zredukujeme a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a vaříme pozvolna cca 15 minut.
- Pak přilijeme smetanu a polévku ochutíme solí a pepřem. Rozmixujeme ji tyčovým mixérem na jemný krém. Vložíme zbytek krevet a společně prohřejeme.
- Hotový krém nalijeme do misek, zakapeme olivovým olejem a ozdobíme opláchnutými výhonky řeřichy. K polévce podáváme opečený toastový chléb vykrájený do tvaru srdíček.
Marinovaný steak se zelenými fazolkami
Ingredience:
- 400 g vepřové krkovičky bez kosti
- 1 lžíce hořčice
- 2 lžíce sladké chilli omáčky
- 1 lžíce worchesterové omáčky
- 1/2 lžičky sardelové pasty
- olivový olej
- sůl a drcený pepř
- 50 ml brandy
- 2 větší brambory vařené ve slupce
- 200 g modrého sýra
- 100 g kysané smetany
- 1/2 svazku nakrájené pažitky
- 300 g fazolek
- 4 plátky slaniny
Pracovní postup:
- Maso očistíme a nakrájíme na steaky. Z hořčice, chilli a worchesterové omáčky, sardelové pasty, brandy a olivového oleje připravíme marinádu. Podle potřeby ji osolíme a opepříme. Steaky vložíme do marinády a necháme alespoň 2 hodiny v chladu.
- Brambory rozpůlíme a vydlabeme. Vydlabané středy nakrájíme najemno a smícháme s nastrouhaným modrým sýrem, pažitkou a kysanou smetanou. Podle potřeby osolíme a směsí naplníme vydlabané brambory.
- Fazolky krátce povaříme v osolené vodě a zabalíme do plátků slaniny. Fazolky i naplněné brambory položíme na plech vyložený pečicím papírem a při 200 °C krátce zapečeme.
- V grilovací pánvi rozpálíme trochu oleje a steaky po obou stranách opečeme. Pokud je chceme mít více propečené, dáme je do pekáčku a v troubě dopečeme. Hotové steaky podáváme s plněnými bramborami a fazolkami.
Dortíky se třemi druhy čokolády
Ingredience:
- Na korpus:
- 50 g hořké čokolády 70%
- 60 g másla
- 3 vejce
- 50 g krupicového cukru
- špetku soli
- 2 lžíce rumu
- 70 g hladké mouky
- 10 g kakaa
- kousek mléčné čokolády na ozdobu
- Na tmavou vrstvu:
- 2 plátky želatiny
- 200 ml smetany ke šlehání 30%
- 70 g hořké čokolády 70%
- Na světlou vrstvu:
- 80 g kvalitní bílé čokolády
- 2 plátky želatiny
- 200 ml smetany ke šlehání 30%
Pracovní postup:
- Čokoládu a máslo zvlášť rozpustíme, promícháme a necháme lehce vychladnout. Vejce vyšleháme s cukrem a solí do pevné pěny. Po částech zapracujeme čokoládu, rum a prosátou mouku s kakaem. Hmotu naplníme do formiček o průměru asi 5 až 8 cm a vložíme do trouby. Pečeme při 170 °C asi 25 minut. Po upečení necháme vychladnout a vyklopíme. Nastříháme si asi 10 cm vysoké pruhy pečicího papíru a obalíme je kolem každého korpusu. Konce upevníme lepicí páskou.
- Nejdříve si připravíme tmavou vrstvu. Želatinu namočíme v 1 lžíci vody. Asi 110 ml smetany přivedeme k varu, přidáme želatinu, kostičky čokolády a mícháme, dokud se vše nerozpustí. Odstavíme a necháme vychladnout. Zbývající smetanu vyšleháme dotuha a smícháme s čokoládovou směsí.
- Bílou čokoládu rozpustíme nad vodní lázni. Želatinu namočíme, necháme nabobtnat a vymačkáme a rozpustíme za stálého míchání v čokoládě. Smícháme s vyšlehanou smetanou. Tmavý i světlý krém naplníme do cukrářských sáčků. Na korpusy nejdříve nastříkáme tmavou vrstvu a poté světlou. Vložíme do lednice a necháme zatuhnout alespoň na 3 hodiny. Před podáváním ozdobíme hoblinkami mléčné čokolády.
Koktejl French 75
Ingredience:
- hrst ledu
- 40 ml ginu
- 1 lžíce citronové šťávy
- sekt na dolití
- 2 čerstvé brusinky nebo plátek limetky
Pracovní postup:
- Do šejkru vsypeme led a přilijeme gin s citronovou šťávou. Vše dobře promícháme.
- Nápoj přes sítko vlijeme do skleničky na sekt. Skleničku dolijeme sektem. Zdobíme čerstvou brusinkou nebo limetkou.