Doporučujeme

Valentýnské menu: polévka s krevetami, šťavnatý steak i sladká tečka

  • 16
Kdy jindy si užít skvělé jídlo ve dvou než na Valentýna? Připravte si společně s partnerem báječnou slavnostní večeři o třech chodech, připijte si na lásku a další program už závisí jen na vašem temperamentu a vkusu.
Polévka s krevetami a řeřichou

Polévka s krevetami a řeřichou

Ingredience:

  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 30 g másla
  • 300 g malých mražených krevet
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 400 ml kuřecího vývaru
  • 100 ml 33% smetany
  • sůl a mletý bílý pepř
  • olivový olej na zakápnutí
  • čerstvé výhonky řeřichy

Pracovní postup:

  1. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. V rendlíku rozpustíme máslo a cibulku s česnekem osmažíme dosklovata. Přidáme dvě třetiny krevet a podlijeme vínem. Zredukujeme a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a vaříme pozvolna cca 15 minut.
  2. Pak přilijeme smetanu a polévku ochutíme solí a pepřem. Rozmixujeme ji tyčovým mixérem na jemný krém. Vložíme zbytek krevet a společně prohřejeme.
  3. Hotový krém nalijeme do misek, zakapeme olivovým olejem a ozdobíme opláchnutými výhonky řeřichy. K polévce podáváme opečený toastový chléb vykrájený do tvaru srdíček.
Marinovaný steak

Marinovaný steak se zelenými fazolkami

Ingredience:

  • 400 g vepřové krkovičky bez kosti
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 lžíce sladké chilli omáčky
  • 1 lžíce worchesterové omáčky
  • 1/2 lžičky sardelové pasty
  • olivový olej
  • sůl a drcený pepř
  • 50 ml brandy
  • 2 větší brambory vařené ve slupce
  • 200 g modrého sýra
  • 100 g kysané smetany
  • 1/2 svazku nakrájené pažitky
  • 300 g fazolek
  • 4 plátky slaniny

Pracovní postup:

  1. Maso očistíme a nakrájíme na steaky. Z hořčice, chilli a worchesterové omáčky, sardelové pasty, brandy a olivového oleje připravíme marinádu. Podle potřeby ji osolíme a opepříme. Steaky vložíme do marinády a necháme alespoň 2 hodiny v chladu.
  2. Brambory rozpůlíme a vydlabeme. Vydlabané středy nakrájíme najemno a smícháme s nastrouhaným modrým sýrem, pažitkou a kysanou smetanou. Podle potřeby osolíme a směsí naplníme vydlabané brambory.
  3. Fazolky krátce povaříme v osolené vodě a zabalíme do plátků slaniny. Fazolky i naplněné brambory položíme na plech vyložený pečicím papírem a při 200 °C krátce zapečeme.
  4. V grilovací pánvi rozpálíme trochu oleje a steaky po obou stranách opečeme. Pokud je chceme mít více propečené, dáme je do pekáčku a v troubě dopečeme. Hotové steaky podáváme s plněnými bramborami a fazolkami.
Dortíky se 3 druhy čokolády

Dortíky se třemi druhy čokolády

Ingredience:

  • Na korpus:
  • 50 g hořké čokolády 70%
  • 60 g másla
  • 3 vejce
  • 50 g krupicového cukru
  • špetku soli
  • 2 lžíce rumu
  • 70 g hladké mouky
  • 10 g kakaa
  • kousek mléčné čokolády na ozdobu
  • Na tmavou vrstvu:
  • 2 plátky želatiny
  • 200 ml smetany ke šlehání 30%
  • 70 g hořké čokolády 70%
  • Na světlou vrstvu:
  • 80 g kvalitní bílé čokolády
  • 2 plátky želatiny
  • 200 ml smetany ke šlehání 30%

Pracovní postup:

  1. Čokoládu a máslo zvlášť rozpustíme, promícháme a necháme lehce vychladnout. Vejce vyšleháme s cukrem a solí do pevné pěny. Po částech zapracujeme čokoládu, rum a prosátou mouku s kakaem. Hmotu naplníme do formiček o průměru asi 5 až 8 cm a vložíme do trouby. Pečeme při 170 °C asi 25 minut. Po upečení necháme vychladnout a vyklopíme. Nastříháme si asi 10 cm vysoké pruhy pečicího papíru a obalíme je kolem každého korpusu. Konce upevníme lepicí páskou.
  2. Nejdříve si připravíme tmavou vrstvu. Želatinu namočíme v 1 lžíci vody. Asi 110 ml smetany přivedeme k varu, přidáme želatinu, kostičky čokolády a mícháme, dokud se vše nerozpustí. Odstavíme a necháme vychladnout. Zbývající smetanu vyšleháme dotuha a smícháme s čokoládovou směsí.
  3. Bílou čokoládu rozpustíme nad vodní lázni. Želatinu namočíme, necháme nabobtnat a vymačkáme a rozpustíme za stálého míchání v čokoládě. Smícháme s vyšlehanou smetanou. Tmavý i světlý krém naplníme do cukrářských sáčků. Na korpusy nejdříve nastříkáme tmavou vrstvu a poté světlou. Vložíme do lednice a necháme zatuhnout alespoň na 3 hodiny. Před podáváním ozdobíme hoblinkami mléčné čokolády.
Koktejl French 75

Koktejl French 75

Ingredience:

  • hrst ledu
  • 40 ml ginu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sekt na dolití
  • 2 čerstvé brusinky nebo plátek limetky

Pracovní postup:

  1. Do šejkru vsypeme led a přilijeme gin s citronovou šťávou. Vše dobře promícháme.
  2. Nápoj přes sítko vlijeme do skleničky na sekt. Skleničku dolijeme sektem. Zdobíme čerstvou brusinkou nebo limetkou.

  • Vybrali jsme pro Vás