Uvařte si večeři po americku

  14:20
Většina Američanů žije nezdravě, a proto se také řadí mezi nejtlustší obyvatele zeměkoule. Stravují se převážně v restauracích rychlého občerstvení nebo ohřívanými polotovary v mikrovlnné troubě. Sami Američané sebekriticky nazývají tuto stravu "junk food" - doslova odpadové jídlo. Drtivá většina obyvatel národa je velmi pohodlná, a tak zcela propadá tomuto způsobu stravování. I přesto existuje domácí americká kuchyně, ale od středoevropské se liší hned v několika směrech - jednak v chutích a jednak v denním režimu jídla i ve způsobu stolování.
Uvnitř článku najdete recept na večeři po americku.

Americká snídaně může být vydatná a velmi dobrá, nemá-li člověk naspěch. Patří k ní např. vejce se slaninou, krupavé toasty, teplé lívance nebo wafle s ovocem a šlehačkou či cornflakes s mlékem. V poledne je čas na lehčí, většinou studenou přesnídávku. A večeře? Ta je vždy teplá a podává se velmi brzy - už mezi čtvrtou a pátou hodinou odpolední.


Jehněčí žebírka s cuketami a arašídy

8 jehněčích kotlet, 3 stroužky česneku nasekaného najemno, šťáva z jednoho citrónu, 2 lžíce oleje, 1 menší cuketa, 1/3 šálku vyloupaných arašídů, sůl, mletý pepř, 1/2 šálku sladké smetany, hrst čerstvých lístků šalvěje

V mističce smíchejte česnek s citrónovou šťávou a jednou lžící oleje. Směsí dobře potřete kotlety a nechte je stát 2 hodiny v chladu. Cuketu nakrájejte na tenké hranolky asi tak velikosti zápalek. Arašídy nasekejte na vále sekáčkem nebo velkým nožem nadrobno. Na pánvi rozehřejte zbytek oleje na silném ohni, z kotlet oškrábejte nožem česnek a dejte ho stranou a potom žebírka krátce, ale velmi prudce opečte po obou stranách. Pak zmírněte oheň a opékejte je dále 2-3 minuty po každé straně. Opečená žebírka přendejte na předehřátý talíř, osolte je, opepřete a udržujte na teple. Do oleje na pánvi nasypte arašídy a krátce je opražte. Přidejte cuketu, smetanu a uchovaný česnek. Promíchejte, nechte přejít varem a odstavte. Žebírka podávejte na předehřátých talířích, politá horkou omáčkou a ozdobená čerstvými šalvějovými lístky. Nejlépe chutnají s brambory v jakékoliv úpravě.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...