Telecí pečeně

Telecí maso se často připravuje právě na Velikonoce.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 100 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    551 KCal

    25 %

    23 %

  • Energie

    2304 KJ

    25 %

    23 %

  • Sacharidy

    7,3 g

    8 %

    7 %

  • Vláknina

    2,2 g

    7 %

    7 %

  • Bílkoviny

    49,8 g

    79 %

    73 %

  • Tuky

    29,0 g

    45 %

    41 %

  • nasycené

    17,0 g

  • trans-mastné

    0,8 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Telecí kýtu očistíme a na polovině másla v pekáčku ze všech stran opečeme. Přidáme na kolečka nakrájené cibule a mrkve nakrájené na menší kousky a také je osmahneme. Vše přelijeme koňakem a zapálíme. Když oheň uhasne, maso osolíme, opepříme a podlijeme vínem.
  2. Pekáček vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C. Telecí necháme péct asi hodinu. Průběžně ho přeléváme výpekem a dle potřeby podléváme vývarem.
  3. Žampiony očistíme, nakrájíme na menší kousky. V pánvi rozehřejeme zbylé máslo a žampiony na něm orestujeme. Poprášíme je mletou paprikou, osolíme, opepříme, podlijeme mlékem a asi 10 minut podusíme. Ke konci je dochutíme citronovou šťávou a odstavíme je.
  4. Když je maso měkké, šťávu slijeme a společně se žloutky vmícháme k žampionům. Maso nakrájíme na plátky a vrátíme od pekáčku. Přidáme žampionovou směs a nastrouhaný sýr. Vše zapékáme dalších asi 20 minut. Podáváme s vařenými bramborami.
Autor:

Podobné recepty

Losos s bylinkovou krustou

Vyzkoušejte recept, který se hodí nejen na slavnostní příležitosti.

Šunkofleky

Na této klasice si pochutná si celá rodina.

Vepřová panenka s pepřovou omáčkou

Lépe připravenou panenku jste snad ještě nikdy nejedli a pohodlně si ji můžete připravit doma.

Špagety s omáčkou a bazalkovým pestem

S těmito špagetami se budete cítit jako na dovolené v Itálii.

Treska s karotkou ve smetanové omáčce

Lepší rybí recept jste snad neochutnali.