Sýrové ravioli s šalvějovým máslem
Ingredience:
Na těsto:
- 300 g hladké mouky + na podsypání
- 3 velká vejce
- špetka soli
Na náplň:
- 100 g ricotty
- 50 g kozího sýra
- 50 g plísňového sýra
- 1 lžíce mletých vlašských ořechů
- sůl a čerstvě mletý pepř
Na dokončení:
- 150 g másla
- hrst lístků šalvěje
- strouhaný parmazán
Pracovní postup:
- Do mísy od kuchyňského robota odvážíme 300 g mouky, přidáme špetku soli a tři vejce. Pomocí hnětacího háku pomalu vypracováváme těsto, které po vyklopení na pracovní desku ještě rukama hněteme tak dlouho, až je hladké, lesklé a nelepivé.
- Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme na půl hodiny odležet do chladničky a mezitím si připravíme náplň tak, že všechny sýry rozmačkáme vidličkou, lehce dochutíme solí a pepřem a vmícháme ořechy. Dáme stranou.
- Na pomoučené pracovní desce vyválíme těsto dotenka a rádýlkem nebo speciálním vykrajovátkem tvoříme čtverce, na které naneseme po lžičce náplně a druhým kouskem těsta přiklopíme. V krajích těsně stiskneme, aby náplň při vaření nevytekla
- Ve velkém hrnci přivedeme k varu větší množství osolené vody a vaříme v ní ravioli asi 5 minut. Občas promícháme.
- Mezitím v kastrůlku rozehřejeme máslo a na chvíli v něm necháme rozvonět lístky šalvěje.
- Ravioli podáváme přelité šalvějovým máslem a posypané nastrouhaným parmazánem.
Empanadas s kuřecím masem
Ingredience:
Na těsto:
- 4 hrnky hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce másla
- 8-10 lžic sádla
- 2 žloutky
- 3/4 hrnku vody
Na náplň:
- 2-3 kuřecí prsa
- 3 lžíce oleje
- 2 cibule
- 1 lžíce mleté papriky
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1/2 lžičky mleté chilli papričky )
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1/2 hrnku zelených oliv
Na dokončení:
- 1 žloutek na potření
Pracovní postup:
- Do mísy odvážíme mouku a přidáme sůl a cukr. Pak přidáme chladné máslo a sádlo a pomocí nože pokrájíme na menší kousky. Žloutek prošleháme ve třech čtvrtinách hrnku vody. Asi polovinu nalijeme do mísy s moukou a dalšími ingrediencemi a pomocí robota nebo vařečky hněteme těsto.
- Postupně přidáme trochu vody se žloutkem, možná bude potřeba ještě přidat trochu vody. Hotové těsto zakryjeme potravinovou fólií a dáme do chladu asi na hodinu.
- Mezitím si připravíme náplň. Maso zalijeme trochou vody nebo vývaru, lehce osolíme a vaříme asi 20 minut. Pak ho nakrájíme najemno, zalijeme trochou vývaru a dáme stranou.
- Na velké pánvi nebo v kastrolu rozehřejeme olej a restujeme na něm nakrájenou cibuli. Přidáme koření, cukr, sůl a pepř a chvíli za stálého míchání restujeme. Pak vmícháme kuřecí maso a necháme vychladnout. Vmícháme nakrájené olivy
- Těsto rozdělíme na menší kousky, z každého uděláme kuličku a tu vyválíme na placičku. Doprostřed dáme lžící přiměřené množství náplně, přehneme a na koncích přitlačíme a pevně zamotáme. Nahoře trochu nařízneme.
- Empanadas klademe na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme v předehřáté troubě nja 180 °C asi 20 minut dozlatova. ¨
Tip:
Podáváme se salsou z nakrájeného rajčete, cibule, česneku, olivového oleje, citronové šťávy, soli a pepře.
Pelmeně s mletým masem
Ingredience:
Na těsto:
- 350 g hladké mouky
- 120 ml vody
- 6 g soli
- 1 vejce
Na náplň:
- 300 g mletého masa (mix vepřového a hovězího)
- 1 lžíce sádla
- 1 větší cibule
- sůl a čerstvě mletý pepř
Na dokončení:
- máslo na přelití
- zakysaná smetana
- plocholistá petrželka
Pracovní postup:
- Z mouky, soli, vody a vejce vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme několik hodin odležet v chladničce.
- Mezitím si smícháme mleté maso se solí, pepřem, nasekanou cibulí a trochou nasekané petrželky. Také zakryjeme fólií a dáme do chladu.
- Z těsta vyválíme tenkou placku asi o síle 2 mm a pomocí otočené skleničky vykrájíme menší kolečka. Na každé z nich lžičkou naneseme trochu masové náplně, přeložíme, utěsníme prsty a nakonec ještě spojíme oba rohy, takže vzniknou pěkné taštičky.
- Hotové pelmeně rovnáme na tác vysypaný moukou. Ve velkém hrnci přivedeme k varu větší množství vody, do které jsme kápli trochu oleje, a vložíme do ní pelmeně. Počkáme, až se voda opět začne vařit, zmírníme plamen a vaříme asi osm minut.
- Podáváme přelité trochou másla s trochou zakysané smetany a nasekanou petrželkou.