Doporučujeme

Ravioli, pelmeně i empanadas. Plněné taštičky ze všech koutů světa

  • 3
Není na tom nic složitého, ale symbióza jemného domácího těsta s rafinovanou náplní je dokonalou výzvou, ať žijete v Evropě nebo Latinské Americe. Vyzkoušejte taštičky na tři způsoby, možná vás inspirují k vlastním chuťovým experimentům.
Sýrové ravioli se šalvějovým máslem

Sýrové ravioli s šalvějovým máslem

Ingredience:

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky + na podsypání
  • 3 velká vejce
  • špetka soli

Na náplň:

  • 100 g ricotty
  • 50 g kozího sýra
  • 50 g plísňového sýra
  • 1 lžíce mletých vlašských ořechů
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Na dokončení:

  • 150 g másla
  • hrst lístků šalvěje
  • strouhaný parmazán

Pracovní postup:

  1. Do mísy od kuchyňského robota odvážíme 300 g mouky, přidáme špetku soli a tři vejce. Pomocí hnětacího háku pomalu vypracováváme těsto, které po vyklopení na pracovní desku ještě rukama hněteme tak dlouho, až je hladké, lesklé a nelepivé.
  2. Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme na půl hodiny odležet do chladničky a mezitím si připravíme náplň tak, že všechny sýry rozmačkáme vidličkou, lehce dochutíme solí a pepřem a vmícháme ořechy. Dáme stranou.
  3. Na pomoučené pracovní desce vyválíme těsto dotenka a rádýlkem nebo speciálním vykrajovátkem tvoříme čtverce, na které naneseme po lžičce náplně a druhým kouskem těsta přiklopíme. V krajích těsně stiskneme, aby náplň při vaření nevytekla
  4. Ve velkém hrnci přivedeme k varu větší množství osolené vody a vaříme v ní ravioli asi 5 minut. Občas promícháme. 
  5. Mezitím v kastrůlku rozehřejeme máslo a na chvíli v něm necháme rozvonět lístky šalvěje.
  6. Ravioli podáváme přelité šalvějovým máslem a posypané nastrouhaným parmazánem.
Empanadas s kuřecím masem a rajčatovou salsou

Empanadas s kuřecím masem

Ingredience:

Na těsto:

  • 4 hrnky hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce másla
  • 8-10 lžic sádla
  • 2 žloutky
  • 3/4 hrnku vody

Na náplň:

  • 2-3 kuřecí prsa
  • 3 lžíce oleje
  • 2 cibule
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky mleté chilli papričky )
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1/2 hrnku zelených oliv

Na dokončení:

  • 1 žloutek na potření

Pracovní postup:

  1. Do mísy odvážíme mouku a přidáme sůl a cukr. Pak přidáme chladné máslo a sádlo a pomocí nože pokrájíme na menší kousky. Žloutek prošleháme ve třech čtvrtinách hrnku vody. Asi polovinu nalijeme do mísy s moukou a dalšími ingrediencemi a pomocí robota nebo vařečky hněteme těsto.
  2. Postupně přidáme trochu vody se žloutkem, možná bude potřeba ještě přidat trochu vody. Hotové těsto zakryjeme potravinovou fólií a dáme do chladu asi na hodinu.
  3.  Mezitím si připravíme náplň. Maso zalijeme trochou vody nebo vývaru, lehce osolíme a vaříme asi 20 minut. Pak ho nakrájíme najemno, zalijeme trochou vývaru a dáme stranou.
  4. Na velké pánvi nebo v kastrolu rozehřejeme olej a restujeme na něm nakrájenou cibuli. Přidáme koření, cukr, sůl a pepř a chvíli za stálého míchání restujeme. Pak vmícháme kuřecí maso a necháme vychladnout. Vmícháme nakrájené olivy
  5. Těsto rozdělíme na menší kousky, z každého uděláme kuličku a tu vyválíme na placičku. Doprostřed dáme lžící přiměřené množství náplně, přehneme a na koncích přitlačíme a pevně zamotáme. Nahoře trochu nařízneme.
  6. Empanadas klademe na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme v předehřáté troubě nja 180 °C asi 20 minut dozlatova. ¨

Tip:

Podáváme se salsou z nakrájeného rajčete, cibule, česneku, olivového oleje, citronové šťávy, soli a pepře.

Pelmeně s mletým masem

Pelmeně s mletým masem

Ingredience:

Na těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 120 ml vody
  • 6 g soli
  • 1 vejce

Na náplň:

  • 300 g mletého masa (mix vepřového a hovězího)
  • 1 lžíce sádla
  • 1 větší cibule
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Na dokončení:

  • máslo na přelití
  • zakysaná smetana 
  • plocholistá petrželka

Pracovní postup:

  1. Z mouky, soli, vody a vejce vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme několik hodin odležet v chladničce.
  2. Mezitím si smícháme mleté maso se solí, pepřem, nasekanou cibulí a trochou nasekané petrželky. Také zakryjeme fólií a dáme do chladu.
  3. Z těsta vyválíme tenkou placku asi o síle 2 mm a pomocí otočené skleničky vykrájíme menší kolečka. Na každé z nich lžičkou naneseme trochu masové náplně, přeložíme, utěsníme prsty a nakonec ještě spojíme oba rohy, takže vzniknou pěkné taštičky.
  4. Hotové pelmeně rovnáme na tác vysypaný moukou. Ve velkém hrnci přivedeme k varu větší množství vody, do které jsme kápli trochu oleje, a vložíme do ní pelmeně. Počkáme, až se voda opět začne vařit, zmírníme plamen a vaříme asi osm minut.
  5. Podáváme přelité trochou másla s trochou zakysané smetany a nasekanou petrželkou. 

  • Vybrali jsme pro Vás