Vaření a recepty
Sledovat další díly na iDNES.tvGrilovaný chřest se žloutkovým krémem a asiagem
Ingredience:
- 500 g zeleného chřestu
- 60 g šalotky
- olej
- 10 žloutků
- 100 g sýra Asiago D.O.P. (tato písmena značí ochrannou známku původu)
- sůl a pepř
- rajčatový prach (nemusí být)
- čerstvý koriandr
Pracovní postup:
- Chřest očistíme a 200 g nakrájíme na kousky. Šalotku oloupeme a orestujeme na oleji.
- Přidáme nakrájený chřest, znovu orestujeme a zalijeme trochou vody. Povaříme asi 3 minuty a dochutíme solí, pepřem a čerstvým koriandrem.
- Vše vložíme do mixéru a rozmixujeme na pyré.
- Žloutky osolíme a vložíme do vakuovacího sáčku. Dáme do hrnce s vodou a pošírujeme na 61 °C asi 90 minut. Poté zachladíme.
- Sýr Asiago nakrájíme na hranoly 1 x 5 cm a obalíme v rajčatovém prachu.
- Grilovaný chřest podáváme s temperovanými žloutky, chřestovým pyré a sýrem Asiago.
Lilek s parmazánem a bazalkovým olejem
Ingredience:
- 1 kg lilku
- 4 vejce
- 200 g hladké mouky
- 1 kg loupaných rajčat
- 100 g cibule
- 70 ml olivového oleje
- 200 g bazalky
- 200 g sýra Parmigiano Reggiano D.O.P.
- 300 ml rostlinného oleje
- 200 ml smetany
Pracovní postup:
- Lilek nakrájíme na plátky, osolíme a necháme 2 hodiny „vypotit“. Potom plátky lilku obalíme v mouce a vejcích, vložíme do rozpáleného oleje a usmažíme dozlatova.
- Hotové pokládáme na talíř vyložený papírovým ubrouskem.
- Vychlazené lilky pokládáme do pekáčku do vrstev spolu s tomatovou omáčkou, bazalkou a strouhaným sýrem. Poslední vrstva bude pouze omáčka a parmazán.
- Pečeme v troubě na 145 °C asi 40-45 minut. Pak zatížíme a necháme vychladnout.
- Na parmazánovou omáčku svaříme smetanu, stáhneme ji z ohně a vmícháme 200 g strouhaného parmazánu.
- Na přelití si vyrobíme bazalkový olej tak, že 150 g bazalky vložíme do mixéru, přidáme 300 g rostlinného oleje a mixujeme 8 minut naplno. Pak scedíme přes plátno do nádoby zasazené do ledu.
- Zapečený lilek podáváme na parmazánové omáčce zakápnuté bazalkovým olejem.
Vaření a recepty
Sledovat další díly na iDNES.tvSalát z čočky s gorgonzolou
Ingredience:
- 200 g zelené čočky
- 5 g tymiánu
- 1 bobkový list
- 300 g červené papriky
- 100 ml olivového oleje
- 40 ml javorového sirupu
- sůl a pepř
- 40 ml vinného octa
- 20 g kopru
- 20 g koriandru
- 20 g plocholisté petržele
- 120 g sýra Gorgonzola D.O.P.
- 50 g sušených rajčat
Pracovní postup:
- Čočku uvaříme na skus s tymiánem a bobkovým listem.
- Papriky potřeme olivovým olejem a upečeme v troubě na 200 °C, aby byla slupka tmavá. Ještě horké je vložíme do mísy a uzavřeme fólií asi na 30 minut. Potom papriky oloupeme.
- Uvařenou čočku smícháme s nakrájenými paprikami, sušenými rajčaty, nasekanými bylinkami, sirupem a vinným octem.
- Osolíme, opepříme a přidáme nakrájenou gorgonzolu.
Ravioli s ricottou, hruškami a gorgonzolou
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 15 žloutků
- 500 g ricotty
- 60 g žloutků
- 60 g sýra Parmigiano Reggiano D.O.P.
- 300 g hrušek
- 200 g hruškového džusu
- 200 g nealkoholického aperitivu crodino
- Na omáčku:
- 150 g másla
- 30 ml vody
- 10 g šalvěje
- sůl a pepř
- Na dokončení:
- 100 g sýra Gorgonzola D.O.P.
Pracovní postup:
- Nejdříve si připravíme těsto na ravioli. Smícháme mouku a žloutky a hněteme, až vznikne tuhé těsto. To necháme odležet v chladu dvě hodiny.
- Na náplň nakrájíme hušky na kostky a pošírujeme je v džusu a crodinu. Scedíme, přidáme ricottu, žloutky a parmazán.
- Těsto vyválíme, vykrájíme kolečka, plníme náplní a ozdobně zabalíme.
- Na omáčku zavaříme vodu s máslem a necháme redukovat do zhoustnutí. Osolíme, opepříme a přidáme nasekanou šalvěj.
- Ravioli uvaříme ve větším množství osolené vody a spolu s omáčkou je dáme na talíř.
- Dozdobíme několika malými kopečky krémové gorgonzoly.
Parmazánové risotto s houbami
Ingredience:
- 200 g rýže carnaroli
- 50 g šalotky
- 40 ml oleje
- 50 ml bílého vína
- 500 ml vody
- 30 g sýra Parmigiano Reggiano D.O.P.
- 50 g másla
- 20 g hlívy královské
- 20 g šitake
- 20 g lišek
- 3 g česneku
- 2 g tymiánu
- 0,5 g chilli papričky
- 20 ml olivového oleje
Pracovní postup:
- Houby natrháme na větší kusy a orestujeme je na olivovém oleji, česneku a chilli.
- Nasekanou šalotku orestujeme na oleji, přidáme rýži a osmahneme ji nasucho.
- Přidáme horké víno a asi 150 ml vody, osolíme a opepříme.
- Stáhneme plamen na minimum a průběžně přiléváme vodu, aby bylo risotto krásně krémové. Hotové bude za 15-20 minut.
- Hrnec odstavíme a vmícháme máslo a strouhaný parmazán. Ozdobíme orestovanými houbami.