Doporučujeme

Udělejte si doma Itálii. Recepty s gorgonzolou, parmazánem a asiagem

  • 2
Italové sýry milují. Nejčastěji přidávají do jídla Parmigiano Reggiano, asiago a gorgonzolu, jež se hodí do studené i teplé kuchyně a jejich chuť přímo vyzývá k experimentům. Netroufáte-li si na vlastní recept, zkuste některý z těch, jež připravil šéfkuchař pražské restaurace La Bottega Radek Hasman.

Grilovaný chřest se žloutkovým krémem a asiagem

Ingredience:

  • 500 g zeleného chřestu
  • 60 g šalotky
  • olej
  • 10 žloutků
  • 100 g sýra Asiago D.O.P. (tato písmena značí ochrannou známku původu)
  • sůl a pepř
  • rajčatový prach (nemusí být)
  • čerstvý koriandr

Pracovní postup:

  1. Chřest očistíme a 200 g nakrájíme na kousky. Šalotku oloupeme a orestujeme na oleji.
  2. Přidáme nakrájený chřest, znovu orestujeme a zalijeme trochou vody. Povaříme asi 3 minuty a dochutíme solí, pepřem a čerstvým koriandrem.
  3. Vše vložíme do mixéru a rozmixujeme na pyré.
  4. Žloutky osolíme a vložíme do vakuovacího sáčku. Dáme do hrnce s vodou a pošírujeme na 61 °C asi 90 minut. Poté zachladíme.
  5. Sýr Asiago nakrájíme na hranoly 1 x 5 cm a obalíme v rajčatovém prachu.
  6. Grilovaný chřest podáváme s temperovanými žloutky, chřestovým pyré a sýrem Asiago.

Lilek s parmazánem a bazalkovým olejem

Ingredience:

  • 1 kg lilku
  • 4 vejce
  • 200 g hladké mouky
  • 1 kg loupaných rajčat
  • 100 g cibule
  • 70 ml olivového oleje
  • 200 g bazalky
  • 200 g sýra Parmigiano Reggiano D.O.P.
  • 300 ml rostlinného oleje
  • 200 ml smetany

Pracovní postup:

  1. Lilek nakrájíme na plátky, osolíme a necháme 2 hodiny „vypotit“. Potom plátky lilku obalíme v mouce a vejcích, vložíme do rozpáleného oleje a usmažíme dozlatova.
  2. Hotové pokládáme na talíř vyložený papírovým ubrouskem.
  3. Vychlazené lilky pokládáme do pekáčku do vrstev spolu s tomatovou omáčkou, bazalkou a strouhaným sýrem. Poslední vrstva bude pouze omáčka a parmazán.
  4. Pečeme v troubě na 145 °C asi 40-45 minut. Pak zatížíme a necháme vychladnout.
  5. Na parmazánovou omáčku svaříme smetanu, stáhneme ji z ohně a vmícháme 200 g strouhaného parmazánu.
  6. Na přelití si vyrobíme bazalkový olej tak, že 150 g bazalky vložíme do mixéru, přidáme 300 g rostlinného oleje a mixujeme 8 minut naplno. Pak scedíme přes plátno do nádoby zasazené do ledu.
  7. Zapečený lilek podáváme na parmazánové omáčce zakápnuté bazalkovým olejem.

Salát z čočky s gorgonzolou

Ingredience:

  • 200 g zelené čočky
  • 5 g tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 300 g červené papriky
  • 100 ml olivového oleje
  • 40 ml javorového sirupu
  • sůl a pepř
  • 40 ml vinného octa
  • 20 g kopru
  • 20 g koriandru
  • 20 g plocholisté petržele
  • 120 g sýra Gorgonzola D.O.P.
  • 50 g sušených rajčat

Pracovní postup:

  • Čočku uvaříme na skus s tymiánem a bobkovým listem. 
  • Papriky potřeme olivovým olejem a upečeme v troubě na 200 °C, aby byla slupka tmavá. Ještě horké je vložíme do mísy a uzavřeme fólií asi na 30 minut. Potom papriky oloupeme.
  • Uvařenou čočku smícháme s nakrájenými paprikami, sušenými rajčaty, nasekanými bylinkami, sirupem a vinným octem.
  • Osolíme, opepříme a přidáme nakrájenou gorgonzolu.
Ravioli s ricottou a gorgonzolou

Ravioli s ricottou, hruškami a gorgonzolou

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 15 žloutků
  • 500 g ricotty
  • 60 g žloutků
  • 60 g sýra Parmigiano Reggiano D.O.P.
  • 300 g hrušek
  • 200 g hruškového džusu
  • 200 g nealkoholického aperitivu crodino
  • Na omáčku:
  • 150 g másla
  • 30 ml vody
  • 10 g šalvěje
  • sůl a pepř
  • Na dokončení:
  • 100 g sýra Gorgonzola D.O.P.

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme těsto na ravioli. Smícháme mouku a žloutky a hněteme, až vznikne tuhé těsto. To necháme odležet v chladu dvě hodiny.
  2. Na náplň nakrájíme hušky na kostky a pošírujeme je v džusu a crodinu. Scedíme, přidáme ricottu, žloutky a parmazán.
  3. Těsto vyválíme, vykrájíme kolečka, plníme náplní a ozdobně zabalíme.
  4. Na omáčku zavaříme vodu s máslem a necháme redukovat do zhoustnutí. Osolíme, opepříme a přidáme nasekanou šalvěj.
  5. Ravioli uvaříme ve větším množství osolené vody a spolu s omáčkou je dáme na talíř. 
  6. Dozdobíme několika malými kopečky krémové gorgonzoly.
Parmazánové rizoto s houbami

Parmazánové risotto s houbami

Ingredience:

  • 200 g rýže carnaroli
  • 50 g šalotky
  • 40 ml oleje
  • 50 ml bílého vína
  • 500 ml vody
  • 30 g sýra Parmigiano Reggiano D.O.P.
  • 50 g másla
  • 20 g hlívy královské
  • 20 g šitake
  • 20 g lišek
  • 3 g česneku
  • 2 g tymiánu
  • 0,5 g chilli papričky
  • 20 ml olivového oleje

Pracovní postup:

  1. Houby natrháme na větší kusy a orestujeme je na olivovém oleji, česneku a chilli.
  2. Nasekanou šalotku orestujeme na oleji, přidáme rýži a osmahneme ji nasucho.
  3. Přidáme horké víno a asi 150 ml vody, osolíme a opepříme.
  4. Stáhneme plamen na minimum a průběžně přiléváme vodu, aby bylo risotto krásně krémové. Hotové bude za 15-20 minut.
  5. Hrnec odstavíme a vmícháme máslo a strouhaný parmazán. Ozdobíme orestovanými houbami.

  • Vybrali jsme pro Vás