Ingredience
Postup
- Opláchnutý a očištěný kus masa prošpikujeme slaninou a osolíme. Kořenovou zeleninu očistíme a spolu s cibulí nakrájíme na kousky. Na rozpáleném oleji orestujeme svíčkovou, vyjmeme a na tuku osmahneme dozlatova i pokrájenou zeleninu s cibulí. Vše přendáme do pekáčku, přidáme všechno koření a pečlivě omytý citron nakrájený na plátky. Zastříkneme octem, přikryjeme a maso dusíme v troubě při 180 °C doměkka.
- Během pečení maso obracíme, přeléváme šťávou a podléváme vodou. Měkké maso vyjmeme. Zeleninu rozmixujeme se šťávou, zahustíme světlou zásmažkou připravenou z másla a mouky, rozředíme vodou, rozšleháme a zvolna vaříme za občasného míchání asi 20 minut. Nakonec přidáme smetanu a jenom krátce provaříme.
- Omáčku propasírujeme přes síto, dochutíme solí, octem a cukrem a znovu krátce povaříme. Hotové maso krájíme na plátky a servírujeme s omáčkou, houskovým knedlíkem a brusinkovým kompotem.