Svíčková s hovězím masem
Naučte se vařit pravou českou klasiku.
Postup
- Opláchnutý a očištěný kus masa prošpikujeme slaninou a osolíme. Kořenovou zeleninu očistíme a spolu s cibulí nakrájíme na kousky. Na rozpáleném oleji orestujeme svíčkovou, vyjmeme a na tuku osmahneme dozlatova i pokrájenou zeleninu s cibulí. Vše přendáme do pekáčku, přidáme všechno koření a pečlivě omytý citron nakrájený na plátky. Zastříkneme octem, přikryjeme a maso dusíme v troubě při 180 °C doměkka.
- Během pečení maso obracíme, přeléváme šťávou a podléváme vodou. Měkké maso vyjmeme. Zeleninu rozmixujeme se šťávou, zahustíme světlou zásmažkou připravenou z másla a mouky, rozředíme vodou, rozšleháme a zvolna vaříme za občasného míchání asi 20 minut. Nakonec přidáme smetanu a jenom krátce provaříme.
- Omáčku propasírujeme přes síto, dochutíme solí, octem a cukrem a znovu krátce povaříme. Hotové maso krájíme na plátky a servírujeme s omáčkou, houskovým knedlíkem a brusinkovým kompotem.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
897 KCal
41 %
37 %
-
Energie
3751 KJ
41 %
37 %
-
Sacharidy
32,9 g
37 %
33 %
-
Vláknina
3,7 g
12 %
12 %
-
Bílkoviny
63,2 g
100 %
93 %
-
Tuky
56,3 g
87 %
80 %
-
nasycené
26,2 g
-
trans-mastné
0,3 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA