Ingredience
Postup
- Očištěnou cuketu a mrkev nakrájíme podélně na tenké plátky. Plátky cukety osolíme, necháme chvíli vypotit a poté osušíme papírovou utěrkou. Česnek prolisujeme a tymián nasekáme nadrobno. Máslo nakrájíme na drobné kostičky a parmazán nastrouháme na jemné struhadle.
- Máslo, mouku, 1 vajíčko, 3 lžíce studené vody a sůl dáme do misky, promícháme a vypracujeme těsto. Vytvarujeme bochánek, přikryjeme utěrkou a necháme asi 60 minut odležet v lednici. Z odleženého těsta vyválíme kruh a dáme ho do máslem vymazané formy. Těsto propíchneme na několika místech vidličkou, překryjeme pečicím papíre, zatížíme fazolemi a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 10 minut.
- Ricottu promícháme se zbylým vajíčkem, strouhaným parmazánem, česnekem, osolíme, opepříme a přidáme tymián. Plátky cukety a mrkve lehce pokapeme olivovým olejem, případně dosolíme a dopepříme. Pak je pomažeme náplní z ricotty.
- Ricottu rozetřeme i na předpečený korpus a začneme z obvodové strany kruhu vrstvit střídavě cuketu a mrkev směrem do středu. Připravený koláč pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 40 minut. Koláč můžeme podávat například s česnekovo-smetanovým dresinkem ozdobený třeba směsí sezamových semínek.