Slaný cuketový koláč

Slaný koláč snadný na přípravu a velmi chutný.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 80 min

Ingredience

12 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    219 KCal

    10 %

    9 %

  • Energie

    916 KJ

    10 %

    9 %

  • Sacharidy

    17,9 g

    20 %

    18 %

  • Vláknina

    1,3 g

    4 %

    4 %

  • Bílkoviny

    6,8 g

    11 %

    10 %

  • Tuky

    13,1 g

    20 %

    19 %

  • nasycené

    7,5 g

  • trans-mastné

    0,4 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Očištěnou cuketu a mrkev nakrájíme podélně na tenké plátky. Plátky cukety osolíme, necháme chvíli vypotit a poté osušíme papírovou utěrkou. Česnek prolisujeme a tymián nasekáme nadrobno. Máslo nakrájíme na drobné kostičky a parmazán nastrouháme na jemné struhadle.
  2. Máslo, mouku, 1 vajíčko, 3 lžíce studené vody a sůl dáme do misky, promícháme a vypracujeme těsto. Vytvarujeme bochánek, přikryjeme utěrkou a necháme asi 60 minut odležet v lednici. Z odleženého těsta vyválíme kruh a dáme ho do máslem vymazané formy. Těsto propíchneme na několika místech vidličkou, překryjeme pečicím papíre, zatížíme fazolemi a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 10 minut.
  3. Ricottu promícháme se zbylým vajíčkem, strouhaným parmazánem, česnekem, osolíme, opepříme a přidáme tymián. Plátky cukety a mrkve lehce pokapeme olivovým olejem, případně dosolíme a dopepříme. Pak je pomažeme náplní z ricotty.
  4. Ricottu rozetřeme i na předpečený korpus a začneme z obvodové strany kruhu vrstvit střídavě cuketu a mrkev směrem do středu. Připravený koláč pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 40 minut. Koláč můžeme podávat například s česnekovo-smetanovým dresinkem ozdobený třeba směsí sezamových semínek.
Autor:

Podobné recepty

Sezamové bulky

Upečte si nadýchané pečivo, které můžete podávat třeba k snídani.

Sendvič s kuřecím masem

Sendviče skvěle poslouží jako jednoduchý oběd do práce.

Omeletky plněné kachními prsíčky a zeleninou

Luxusní jednohubky pro opravdově gurmány.

Plněné papričky

Ideální pochutina na večer k pivu.

Pečená karotka s parmezánem

Už vás nebaví si dávat jen tak samotnou mrkev? Dejte si na ní parmezán a zapečte jí.