Slaný cuketový koláč
Slaný koláč snadný na přípravu a velmi chutný.
Postup
- Očištěnou cuketu a mrkev nakrájíme podélně na tenké plátky. Plátky cukety osolíme, necháme chvíli vypotit a poté osušíme papírovou utěrkou. Česnek prolisujeme a tymián nasekáme nadrobno. Máslo nakrájíme na drobné kostičky a parmazán nastrouháme na jemné struhadle.
- Máslo, mouku, 1 vajíčko, 3 lžíce studené vody a sůl dáme do misky, promícháme a vypracujeme těsto. Vytvarujeme bochánek, přikryjeme utěrkou a necháme asi 60 minut odležet v lednici. Z odleženého těsta vyválíme kruh a dáme ho do máslem vymazané formy. Těsto propíchneme na několika místech vidličkou, překryjeme pečicím papíre, zatížíme fazolemi a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 10 minut.
- Ricottu promícháme se zbylým vajíčkem, strouhaným parmazánem, česnekem, osolíme, opepříme a přidáme tymián. Plátky cukety a mrkve lehce pokapeme olivovým olejem, případně dosolíme a dopepříme. Pak je pomažeme náplní z ricotty.
- Ricottu rozetřeme i na předpečený korpus a začneme z obvodové strany kruhu vrstvit střídavě cuketu a mrkev směrem do středu. Připravený koláč pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 40 minut. Koláč můžeme podávat například s česnekovo-smetanovým dresinkem ozdobený třeba směsí sezamových semínek.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
219 KCal
10 %
9 %
-
Energie
916 KJ
10 %
9 %
-
Sacharidy
17,9 g
20 %
18 %
-
Vláknina
1,3 g
4 %
4 %
-
Bílkoviny
6,8 g
11 %
10 %
-
Tuky
13,1 g
20 %
19 %
-
nasycené
7,5 g
-
trans-mastné
0,4 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA