Doporučujeme

Žemlovka, koprovka i buchtičky se šodó. Variace na hity ze školní jídelny

  • 11
Školní rok se překulil do druhé poloviny, tak si pojďme připomenout evergreeny z jídelny, které jsme jako školáci milovali i nenáviděli. Od zlatého hitu v podobě buchtiček se šodó přes koprovku s vejci a žemlovku až po rybí filé. Tentokrát vás však k dojídání nikdo nebude muset nutit.
Žemlovka

Žemlovka s jablky a perníkem

Ingredience:

  • 60 g rozinek
  • asi 3 lžíce rumu
  • 5 starších rohlíků
  • máslo na vymaštění formy
  • 150 ml mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 750 g nakyslých jablek
  • 1 citron
  • mletá skořice
  • 50 g perníku na strouhání
  • 300 g zakysané smetany
  • 40 g másla

Pracovní postup:

  1. Rozinky vsypeme do misky. Zalijeme je rumem a necháme nabobtnat. Z rohlíků odstraníme mák, sůl či kmín. Pak je nakrájíme na kolečka.
  2. Zapékací mísu vytřeme máslem. Mléko osladíme. Kousky rohlíků zvlhčíme mlékem a částí vyložíme dno zapékací misky.
  3. Jablka oloupeme a zbavíme jádřince. Dužinu nakrájíme na kousky. Jablka ihned promícháme s citronovou šťávou, aby nezhnědla.
  4. Na vrstvu rohlíků v zapékací misce rozprostřeme jablka a rozinky. Vše poprášíme skořicí a posypeme nastrouhanou citronovou kůrou.
  5. Do misky rozložíme zbylé rohlíky. Navrch je posypeme nastrouhaným perníkem.
  6. Žemlovku zalijeme rozšlehanou smetanou a poklademe vločkami másla. Vložíme ji do předehřáté trouby a při 180 °C ji zapékáme asi 40 minut.
Koprová omáčka se zastřeným vejcem

Koprovka s bramborem a ztraceným vejcem

Ingredience:

  • 80 g másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 350 ml mléka
  • sůl
  • 600 g (nových) brambor
  • asi 1 lžíce octa + na ztracená vejce
  • 4 vejce
  • asi 2 lžíce cukru
  • 3 lžíce čerstvého kopru
  • plocholistá petržel na ozdobu

Pracovní postup:

  1. V hrnci rozpustíme máslo. Přidáme mouku a za stálého míchání orestujeme. Pak zalijeme vývarem a vlažným mlékem.
  2. Rozmícháme dohladka, osolíme a přivedeme k varu. Omáčku vaříme na mírném plameni asi 20 minut. Mezitím omyjeme brambory, přepůlíme a uvaříme v osolené vodě.
  3. Přivedeme k varu větší hrnec vody s octem a solí. Pomocí vařečky vytvoříme slabý vír a těsně nad hladinou vejce vyklepneme. Povaříme asi 2 minuty a pomocí děrované naběračky vyndáme.
  4. Omáčku dochutíme solí, cukrem a octem dle chuti. Nakonec vmícháme nasekaný kopr. Podáváme s brambory posypané nasekanou petrželkou a rozkrojeným vejcem.
Dukátové buchtičky

Buchtičky s vanilkovým krémem

Ingredience:

  • Na těsto:
  • 400 g polohrubé mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 1 vejce
  • sůl
  • 120 g másla + na vymazání pekáčku
  • Na vanilkový krém:
  • 400 ml plnotučného mléka
  • 80 g krupicového cukru
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 4 žloutky
  • 20 g másla
  • 2 lžíce rumu

Pracovní postup:

  1. Mouku prosejeme do mísy a ve středu uděláme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, zasypeme ho lžičkou cukru a zalijeme polovinou vlažného mléka. Na teplém místě necháme nakynout kvásek. Pak přidáme zbylý cukr a mléko, vejce, sůl a zlehka propracujeme. Nakonec přilijeme 80 g rozpuštěného másla a vypracujeme pevné těsto, které necháme kynout 60 minut na teplém místě.
  2. Po nakynutí těsto znovu krátce propracujeme a rozkrájíme na malé kousky asi o velikosti lískového ořechu ve skořápce. Vyválíme z nich kuličky a vyskládáme je do pekáčku vymazaného máslem. Každou kuličku těsta potřeme zbylým rozpuštěným máslem. Buchtičky necháme ještě 15 minut kynout. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 minut. Po upečení necháme krátce vychladnout.
  3. Mléko s cukrem a dření z vanilkového lusku přivedeme k varu. Odstavíme a vmícháme žloutky a máslo. Přendáme na vodní lázeň a šleháme do zhoustnutí. Nakonec přilijeme rum. 
  4. Buchtičky rozdělíme na talíře a přelijeme vanilkovým krémem. Podáváme teplé.
Rybí karbanátky s cuketou

Karbanátky z filé s cuketou

Ingredience:

  • 400 g rybího filé
  • 200 g cukety
  • 100 g sušených rajčat v oleji
  • 1 menší cibule
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 1 vejce
  • 3 lžíce strouhanky
  • několik snítek petrželky
  • olej na smažení

Pracovní postup:

  1. Rybí filé necháme rozmrznout, nakrájíme na malé kostky a vložíme do mísy. Omytou cuketu nakrájíme po délce na tenké plátky. Ty naskládáme na sebe, nakrájíme na nudličky a pak dále na malé kostičky. Sušená rajčata osušíme na papírovém ubrousku od oleje a nakrájíme nadrobno. Oloupanou cibuli usekáme a s cuketou a rajčaty přidáme k rybímu masu.
  2. Vše opatrně promícháme. Směs osolíme a opepříme, přidáme vejce a nadrobno nakrájenou petrželku a vše dobře spojíme strouhankou.
  3. Ze směsi vytvarujeme malé karbanátky a opečeme je z obou stran na rozpáleném oleji. Přendáme je do pekáčku vyloženého pečicím papírem a dáme dopéct do trouby rozpálené na 200 °C na 7 minut. Podáváme s cuketovými nudličkami orestovanými na másle.

  • Vybrali jsme pro Vás