Žemlovka s jablky a perníkem
Ingredience:
- 60 g rozinek
- asi 3 lžíce rumu
- 5 starších rohlíků
- máslo na vymaštění formy
- 150 ml mléka
- 100 g krupicového cukru
- 750 g nakyslých jablek
- 1 citron
- mletá skořice
- 50 g perníku na strouhání
- 300 g zakysané smetany
- 40 g másla
Pracovní postup:
- Rozinky vsypeme do misky. Zalijeme je rumem a necháme nabobtnat. Z rohlíků odstraníme mák, sůl či kmín. Pak je nakrájíme na kolečka.
- Zapékací mísu vytřeme máslem. Mléko osladíme. Kousky rohlíků zvlhčíme mlékem a částí vyložíme dno zapékací misky.
- Jablka oloupeme a zbavíme jádřince. Dužinu nakrájíme na kousky. Jablka ihned promícháme s citronovou šťávou, aby nezhnědla.
- Na vrstvu rohlíků v zapékací misce rozprostřeme jablka a rozinky. Vše poprášíme skořicí a posypeme nastrouhanou citronovou kůrou.
- Do misky rozložíme zbylé rohlíky. Navrch je posypeme nastrouhaným perníkem.
- Žemlovku zalijeme rozšlehanou smetanou a poklademe vločkami másla. Vložíme ji do předehřáté trouby a při 180 °C ji zapékáme asi 40 minut.
Koprovka s bramborem a ztraceným vejcem
Ingredience:
- 80 g másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 500 ml kuřecího vývaru
- 350 ml mléka
- sůl
- 600 g (nových) brambor
- asi 1 lžíce octa + na ztracená vejce
- 4 vejce
- asi 2 lžíce cukru
- 3 lžíce čerstvého kopru
- plocholistá petržel na ozdobu
Pracovní postup:
- V hrnci rozpustíme máslo. Přidáme mouku a za stálého míchání orestujeme. Pak zalijeme vývarem a vlažným mlékem.
- Rozmícháme dohladka, osolíme a přivedeme k varu. Omáčku vaříme na mírném plameni asi 20 minut. Mezitím omyjeme brambory, přepůlíme a uvaříme v osolené vodě.
- Přivedeme k varu větší hrnec vody s octem a solí. Pomocí vařečky vytvoříme slabý vír a těsně nad hladinou vejce vyklepneme. Povaříme asi 2 minuty a pomocí děrované naběračky vyndáme.
- Omáčku dochutíme solí, cukrem a octem dle chuti. Nakonec vmícháme nasekaný kopr. Podáváme s brambory posypané nasekanou petrželkou a rozkrojeným vejcem.
Buchtičky s vanilkovým krémem
Ingredience:
- Na těsto:
- 400 g polohrubé mouky
- 20 g čerstvého droždí
- 100 g moučkového cukru
- 200 ml plnotučného mléka
- 1 vejce
- sůl
- 120 g másla + na vymazání pekáčku
- Na vanilkový krém:
- 400 ml plnotučného mléka
- 80 g krupicového cukru
- 1/2 vanilkového lusku
- 4 žloutky
- 20 g másla
- 2 lžíce rumu
Pracovní postup:
- Mouku prosejeme do mísy a ve středu uděláme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, zasypeme ho lžičkou cukru a zalijeme polovinou vlažného mléka. Na teplém místě necháme nakynout kvásek. Pak přidáme zbylý cukr a mléko, vejce, sůl a zlehka propracujeme. Nakonec přilijeme 80 g rozpuštěného másla a vypracujeme pevné těsto, které necháme kynout 60 minut na teplém místě.
- Po nakynutí těsto znovu krátce propracujeme a rozkrájíme na malé kousky asi o velikosti lískového ořechu ve skořápce. Vyválíme z nich kuličky a vyskládáme je do pekáčku vymazaného máslem. Každou kuličku těsta potřeme zbylým rozpuštěným máslem. Buchtičky necháme ještě 15 minut kynout. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 minut. Po upečení necháme krátce vychladnout.
- Mléko s cukrem a dření z vanilkového lusku přivedeme k varu. Odstavíme a vmícháme žloutky a máslo. Přendáme na vodní lázeň a šleháme do zhoustnutí. Nakonec přilijeme rum.
- Buchtičky rozdělíme na talíře a přelijeme vanilkovým krémem. Podáváme teplé.
Karbanátky z filé s cuketou
Ingredience:
- 400 g rybího filé
- 200 g cukety
- 100 g sušených rajčat v oleji
- 1 menší cibule
- sůl
- mletý černý pepř
- 1 vejce
- 3 lžíce strouhanky
- několik snítek petrželky
- olej na smažení
Pracovní postup:
- Rybí filé necháme rozmrznout, nakrájíme na malé kostky a vložíme do mísy. Omytou cuketu nakrájíme po délce na tenké plátky. Ty naskládáme na sebe, nakrájíme na nudličky a pak dále na malé kostičky. Sušená rajčata osušíme na papírovém ubrousku od oleje a nakrájíme nadrobno. Oloupanou cibuli usekáme a s cuketou a rajčaty přidáme k rybímu masu.
- Vše opatrně promícháme. Směs osolíme a opepříme, přidáme vejce a nadrobno nakrájenou petrželku a vše dobře spojíme strouhankou.
- Ze směsi vytvarujeme malé karbanátky a opečeme je z obou stran na rozpáleném oleji. Přendáme je do pekáčku vyloženého pečicím papírem a dáme dopéct do trouby rozpálené na 200 °C na 7 minut. Podáváme s cuketovými nudličkami orestovanými na másle.