Doporučujeme

Zapomeňte na chlebíčky, tyto jednohubky budou hvězdami silvestrovské noci

  • 23
Party, na které se rozloučíte se starým rokem a přivítáte ten nový, si žádá opravdu vymazlené pohoštění. Zkuste letos něco jiného, třeba krekry s řepovým pestem, jednohubky s lososem nebo indickým čatní a sýrové sušenky.
Krekry s řepovým pestem

Krekry s řepovým pestem

Ingredience:

  • 30 g mandlí
  • 30 g vlašských ořechů
  • 2 stroužky česneku
  • hrst lístků bazalky
  • 30 g parmazánu
  • 2 uvařené červené řepy
  • 30 ml olivového oleje
  • slané krekry k podávání
  • ½ červené cibule
  • výhonky řeřichy na ozdobení

Pracovní postup:

  1. Mandle a vlašské ořechy upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 5 minut, necháme zezlátnout a zavonět. Necháme je vychladnout, nasypeme do mixéru a rozmixujeme nahrubo.
  2. Přidáme česnek, bazalku a polovinu parmazánu. Červenou řepu pokrájíme na větší kousky a přidáme do mixeru.
  3. Postupně přiléváme olivový olej a mixujeme do doby, než dosáhneme požadované konzistence. Pesto dáme před podáváním vychladit do lednice.
  4. Každý kousek krekru potřeme řepovým pestem. Ozdobíme zbytkem nastrouhaného parmazánu, červenou cibulí pokrájenou na tenké proužky a řeřichou.
Jednohubky s uzeným lososem

Jednohubky s uzeným lososem

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 100 g zakysané smetany
  • 120 g lučiny
  • 1–2 lžíce ostré hořčice
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • sůl
  • 200 g uzeného lososa
  • 1 chemicky neošetřená limetka
  • 10 černých oliv (bez pecek)
  • 2 střední celozrnné bagety
  • snítka čerstvého kopru

Pracovní postup:

  1. Vejce uvaříme natvrdo. Zchladíme je ve studené vodě a oloupeme. Poté je nastrouháme do misky. Přidáme zakysanou smetanu, lučinu a hořčici. Nakonec pomazánku ochutíme nasekanou pažitkou a solí.
  2. Lososa rozdělíme na 20 kousků. Limetku dobře omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky. Olivy přepůlíme.
  3. Bagety nakrájíme na plátky. Potřeme je připravenou pomazánkou a poklademe kousky lososa. Ozdobíme je limetkou, olivou a kouskem kopru.
Sýrové sušenky

Sýrové sušenky

Ingredience:

  • 150 g hladké mouky
  • 100 g tvrdého sýra
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 2 lžíce bílého vína
  • sůl a mletý bílý pepř
  • 1 žloutek na potření
  • bílý a černý sezam na posypání

Na ozdobení:

  • losos
  • kapary
  • kaviár
  • klíčky

Pracovní postup:

  1. Mouku prosijeme do mísy, přidáme nastrouhaný sýr, máslo, vejce, víno, sůl a pepř. Zpracujeme na vláčné těsto, které zabalíme do fólie a necháme v chladu asi 3 až 4 hodiny odležet.
  2. Pak těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm a formičkou vykrájíme malá kolečka nebo jiné tvary podle fantazie. Přendáme je na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Žloutek rozšleháme s trochou vody a kolečka potřeme. Posypeme je sezamem, vložíme do vyhřáté trouby a při 180 °C a pečeme dozlatova.
  4. Hotové sušenky můžeme nazdobit uzeným lososem, kapary, kaviárem a klíčky.
Jednohubky s pomerančovým čatní

Jednohubky s pomerančovým čatní

Ingredience:

  • 4 pomeranče
  • 1 červená cibule
  • 50 g čerstvého zázvoru
  • 1 chilli paprička
  • 80 g třtinového cukru
  • 4 celé hřebíčky
  • 2 velké celozrnné bagety
  • 2 hermelíny (200 g)
  • čerstvá meduňka na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Pomeranče, cibuli a zázvor oloupeme a nakrájíme na kousky. Chilli papričku očistíme a pokrájíme nadrobno.
  2. V hrnci necháme zkaramelizovat cukr, pak přisypeme nakrájenou cibuli, zázvor a pomeranč. Přidáme hřebíček a podlijeme trochou vody. Společně vaříme na mírném ohni asi 20 minut. Poté vyjmeme hřebíčky a čatní necháme vychladnout.
  3. Bagety nakrájíme na plátky, hermelín rozkrájíme na kousky. Na každý kousek pečiva dáme část hotového čatní a podáváme s hermelínem. Můžeme dozdobit čerstvou meduňkou.

  • Vybrali jsme pro Vás