Krekry s řepovým pestem
Ingredience:
- 30 g mandlí
- 30 g vlašských ořechů
- 2 stroužky česneku
- hrst lístků bazalky
- 30 g parmazánu
- 2 uvařené červené řepy
- 30 ml olivového oleje
- slané krekry k podávání
- ½ červené cibule
- výhonky řeřichy na ozdobení
Pracovní postup:
- Mandle a vlašské ořechy upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 5 minut, necháme zezlátnout a zavonět. Necháme je vychladnout, nasypeme do mixéru a rozmixujeme nahrubo.
- Přidáme česnek, bazalku a polovinu parmazánu. Červenou řepu pokrájíme na větší kousky a přidáme do mixeru.
- Postupně přiléváme olivový olej a mixujeme do doby, než dosáhneme požadované konzistence. Pesto dáme před podáváním vychladit do lednice.
- Každý kousek krekru potřeme řepovým pestem. Ozdobíme zbytkem nastrouhaného parmazánu, červenou cibulí pokrájenou na tenké proužky a řeřichou.
Jednohubky s uzeným lososem
Ingredience:
- 4 vejce
- 100 g zakysané smetany
- 120 g lučiny
- 1–2 lžíce ostré hořčice
- 2 lžíce nasekané pažitky
- sůl
- 200 g uzeného lososa
- 1 chemicky neošetřená limetka
- 10 černých oliv (bez pecek)
- 2 střední celozrnné bagety
- snítka čerstvého kopru
Pracovní postup:
- Vejce uvaříme natvrdo. Zchladíme je ve studené vodě a oloupeme. Poté je nastrouháme do misky. Přidáme zakysanou smetanu, lučinu a hořčici. Nakonec pomazánku ochutíme nasekanou pažitkou a solí.
- Lososa rozdělíme na 20 kousků. Limetku dobře omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky. Olivy přepůlíme.
- Bagety nakrájíme na plátky. Potřeme je připravenou pomazánkou a poklademe kousky lososa. Ozdobíme je limetkou, olivou a kouskem kopru.
Sýrové sušenky
Ingredience:
- 150 g hladké mouky
- 100 g tvrdého sýra
- 100 g másla
- 1 vejce
- 2 lžíce bílého vína
- sůl a mletý bílý pepř
- 1 žloutek na potření
- bílý a černý sezam na posypání
Na ozdobení:
- losos
- kapary
- kaviár
- klíčky
Pracovní postup:
- Mouku prosijeme do mísy, přidáme nastrouhaný sýr, máslo, vejce, víno, sůl a pepř. Zpracujeme na vláčné těsto, které zabalíme do fólie a necháme v chladu asi 3 až 4 hodiny odležet.
- Pak těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm a formičkou vykrájíme malá kolečka nebo jiné tvary podle fantazie. Přendáme je na plech vyložený pečicím papírem.
- Žloutek rozšleháme s trochou vody a kolečka potřeme. Posypeme je sezamem, vložíme do vyhřáté trouby a při 180 °C a pečeme dozlatova.
- Hotové sušenky můžeme nazdobit uzeným lososem, kapary, kaviárem a klíčky.
Jednohubky s pomerančovým čatní
Ingredience:
- 4 pomeranče
- 1 červená cibule
- 50 g čerstvého zázvoru
- 1 chilli paprička
- 80 g třtinového cukru
- 4 celé hřebíčky
- 2 velké celozrnné bagety
- 2 hermelíny (200 g)
- čerstvá meduňka na ozdobu
Pracovní postup:
- Pomeranče, cibuli a zázvor oloupeme a nakrájíme na kousky. Chilli papričku očistíme a pokrájíme nadrobno.
- V hrnci necháme zkaramelizovat cukr, pak přisypeme nakrájenou cibuli, zázvor a pomeranč. Přidáme hřebíček a podlijeme trochou vody. Společně vaříme na mírném ohni asi 20 minut. Poté vyjmeme hřebíčky a čatní necháme vychladnout.
- Bagety nakrájíme na plátky, hermelín rozkrájíme na kousky. Na každý kousek pečiva dáme část hotového čatní a podáváme s hermelínem. Můžeme dozdobit čerstvou meduňkou.