Seml koláč

nehodnoceno

Švédska pochoutka, kterou si zamilujete.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 50 min

bez kynutí

Ingredience

8 PORCE +

Na těsto:

Na náplň:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    425 KCal

    19 %

    18 %

  • Energie

    1776 KJ

    19 %

    18 %

  • Sacharidy

    42,0 g

    48 %

    42 %

  • Vláknina

    2,6 g

    9 %

    9 %

  • Bílkoviny

    9,9 g

    16 %

    15 %

  • Tuky

    23,6 g

    36 %

    34 %

  • nasycené

    10,7 g

  • trans-mastné

    0,2 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Droždí rozmícháme s lžičkou cukru a polovinou vlažného mléka, necháme 10 minut odpočinout při pokojové teplotě. Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme kardamom, zbylý cukr, sůl a změklé máslo. Přidáme žloutky, které ručně zapracujeme do těsta, přilijeme kvásek, zbylé mléko a vypracujeme hladké vláčné těsto, zakryjeme fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (cca 60-90 minut).
  2. Po nakynutí vytvoříme z těsta bochánek a vložíme ho do dortové formy vymazané máslem. Nožem nakrojíme na 8 dílků a necháme znovu 30 minut kynout. Pak ho pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut, teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme dalších 20 minut. Upečený korpus necháme vychladnout na kovové mřížce.
  3. V míse důkladně smícháme mleté mandle s cukrem, přilijeme horké mléko a dobře promícháme. Měla by nám vzniknout polotuhá směs. Koláč vodorovně rozkrojíme na dva díly. Spodní díl potřeme mandlovou směsí a navrch potřeme vyšlehanou šlehačkou. Přiklopíme bochánky a povrch pocukrujeme.
Autor:

Podobné recepty

Tvarohový tunel

Naplňte tento dezert vaším oblíbeným ovocem.

Rebarborový páj

Hurá, rebarborová sezóna je tady.

Švédský cheesecake Ostkaka

Ochutnejte sladký dezert ze švédské kuchyně.

Malinovo-čokoládové dortíčky

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.