Ingredience
Postup
- Droždí rozmícháme s lžičkou cukru a polovinou vlažného mléka, necháme 10 minut odpočinout při pokojové teplotě. Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme kardamom, zbylý cukr, sůl a změklé máslo. Přidáme žloutky, které ručně zapracujeme do těsta, přilijeme kvásek, zbylé mléko a vypracujeme hladké vláčné těsto, zakryjeme fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (cca 60-90 minut).
- Po nakynutí vytvoříme z těsta bochánek a vložíme ho do dortové formy vymazané máslem. Nožem nakrojíme na 8 dílků a necháme znovu 30 minut kynout. Pak ho pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut, teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme dalších 20 minut. Upečený korpus necháme vychladnout na kovové mřížce.
- V míse důkladně smícháme mleté mandle s cukrem, přilijeme horké mléko a dobře promícháme. Měla by nám vzniknout polotuhá směs. Koláč vodorovně rozkrojíme na dva díly. Spodní díl potřeme mandlovou směsí a navrch potřeme vyšlehanou šlehačkou. Přiklopíme bochánky a povrch pocukrujeme.