Ingredience
Postup
- Zelí důkladně očistíme, opláchneme, nakrájíme na nudličky a přelijeme vařicí vodou. Na tuku orestujeme najemno nakrájenou cibulku, zaprášíme hladkou moukou a osmahneme dorůžova, zasypeme mletou sladkou paprikou, zalijeme studeným vývarem nebo vodou, přidáme bobkový list, zelí a přivedeme k varu. Vaříme nejméně 20 minut (dokud zelí nezměkne).
- V závěru přidáme utřený česnek se solí a smetanu, podle chuti dosolíme, případně přidáme polévkové koření. Při podávání posypeme petrželkou a do talíře s polévkou vkládáme krupicové noky.
- Noky: Do vroucího mléka přidáme tuk, sůl a za stálého míchání přisypáváme krupici. Mícháme tak dlouho, až se hmota přestane lepit na vařečku, a necháme vychladnout. Do zchladlého těsta zamícháme vejce a přidáme muškátový květ. Noky vykrajujeme namočenou kávovou lžičkou a vkládáme do vařící mírně osolené vody. Vaříme je 3 - 4 minuty.