Pečený pastinák

Dejte si pečený pastinák plný vitamínu B, abyste posílili vaše nervy. Mile vás svou chutí překvapí.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 45 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    170 KCal

    8 %

    7 %

  • Energie

    712 KJ

    8 %

    7 %

  • Sacharidy

    26,3 g

    30 %

    26 %

  • Vláknina

    8,8 g

    29 %

    29 %

  • Bílkoviny

    1,8 g

    3 %

    3 %

  • Tuky

    6,3 g

    10 %

    9 %

  • nasycené

    0,8 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Pastináky oškrábeme, omyjeme pod tekoucí vodou a podélně přepůlíme.
  2. Přeneseme je do pekáčku - měly by se do něj vejít jen v jedné vrstvě. Zakápneme je olejem, osolíme, krátce promícháme a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme je asi půl hodiny, až zezlátnou a změknou. Asi jednou nebo dvakrát je nazdvihneme ode dna. Podáváme jako přílohu nebo s plátkem chleba jako samostatný pokrm.

Na začátku zimy, když jsou ještě pastináky mladičké a bílé, je škrábat nemusíme, pozdější pastináky potřebují zbavit horní slupky, pak je teprve můžeme péct.

Autor:

Podobné recepty

Paštikový hřbet

Výborná domácí paštika, která vám jistě vykouzlí úsměv na rtech.

Rösti

Připravte si tradiční švýcarské bramborové placičky.

Opilé meruňky

Už vás nebaví mazat si na rohlík obyčejný džem? Zkuste tento vytuněný, hodí se skvěle i k sýrům.

Nakládaný ovčí sýr

Neváhejte si dát k večeři nakládaný kozí sýr.

Nakládané houby

Připravte si výborný zaklad na houbovou omáčku.