Okurky

Chutná příloha k čemukoliv. Uložte si ji na později.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 20 min

Ingredience

3 PORCE +

Na 3 sklenice (po 500 ml) si připravíme:

Nálev:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    240 KCal

    11 %

    10 %

  • Energie

    1006 KJ

    11 %

    10 %

  • Sacharidy

    59,6 g

    68 %

    60 %

  • Vláknina

    4,6 g

    15 %

    15 %

  • Bílkoviny

    3,9 g

    6 %

    6 %

  • Tuky

    0,6 g

    1 %

    1 %

  • nasycené

    0,2 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Na nálev nalijeme do hrnce vinný ocet, přidáme sůl, cukr, nové koření i pepř a vše necháme krátce přejít varem. (Pokud použijeme běžný ocet, pak jej naředíme 500 ml vody a svaříme se solí, cukrem a kořením).
  2. Okurky důkladně omyjeme, očistíme kartáčkem a necháme okapat. Kopr opláchneme a vytřepeme dosucha. Česnek oloupeme.
  3. Okurky narovnáme do vypařených sklenic, proložíme koprem a česnekem a zalijeme vařícím nálevem tak, aby vše bylo zcela ponořené (alespoň 1 cm nad okurky). Sklenice uzavřeme a uložíme nejméně na 3 týdny do chladu a temna.

Je dobré druhý až třetí den nálev slít, přidat trochu vody, opět převařit a okurky znovu zalít, protože ty většinou ztratí na objemu.

Autor:

Podobné recepty

Paštikový hřbet

Výborná domácí paštika, která vám jistě vykouzlí úsměv na rtech.

Rösti

Připravte si tradiční švýcarské bramborové placičky.

Opilé meruňky

Už vás nebaví mazat si na rohlík obyčejný džem? Zkuste tento vytuněný, hodí se skvěle i k sýrům.

Nakládaný ovčí sýr

Neváhejte si dát k večeři nakládaný kozí sýr.

Nakládané houby

Připravte si výborný zaklad na houbovou omáčku.