Mžaddra – rýže s čočkou a uzeným masem
První zmínky o této arabské specialitě pochází z Iráku z 13. století.
Postup
- Čočku uvaříme doměkka. Cibuli nakrájíme na nudličky, dáme na velký talíř, poprášíme moukou, osolíme a rukama důkladně promícháme. Na pánvi rozehřejeme olej a cibuli postupně opékáme.
- Zlatou, křupavou cibuli vyndáme na papírovou utěrku. Do rendlíku dáme římský kmín, koriandr a krátce orestujeme. Potom přidáme rýži, olivový olej, cukr, lžičku soli a koření.
- Promícháme, přidáme uvařenou čočku a zalijeme vodou. Přiklopíme a vaříme na velmi mírném stupni asi 15 minut. Pak pokličku odklopíme, přikryjeme utěrkou a opět přiklopíme.
- Necháme 10 minut odpočívat a nakonec vmícháme křupavou cibulku. Do uzeného masa napícháme hřebíčky, potřeme marinádou a pečeme při 180 °C asi 50 minut.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
1063 KCal
48 %
44 %
-
Energie
4446 KJ
48 %
44 %
-
Sacharidy
59,6 g
68 %
60 %
-
Vláknina
12,3 g
41 %
41 %
-
Bílkoviny
60,3 g
96 %
89 %
-
Tuky
62,1 g
95 %
89 %
-
nasycené
7,3 g
-
trans-mastné
0,1 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA