Mžaddra – rýže s čočkou a uzeným masem

První zmínky o této arabské specialitě pochází z Iráku z 13. století.

Obtížnost

Střední

Vaření 60 min

bez pečení

Ingredience

4 PORCE +

Na marinádu:

Postup

  1. Čočku uvaříme doměkka. Cibuli nakrájíme na nudličky, dáme na velký talíř, poprášíme moukou, osolíme a rukama důkladně promícháme. Na pánvi rozehřejeme olej a cibuli postupně opékáme.
  2. Zlatou, křupavou cibuli vyndáme na papírovou utěrku. Do rendlíku dáme římský kmín, koriandr a krátce orestujeme. Potom přidáme rýži, olivový olej, cukr, lžičku soli a koření.
  3. Promícháme, přidáme uvařenou čočku a zalijeme vodou. Přiklopíme a vaříme na velmi mírném stupni asi 15 minut. Pak pokličku odklopíme, přikryjeme utěrkou a opět přiklopíme.
  4. Necháme 10 minut odpočívat a nakonec vmícháme křupavou cibulku. Do uzeného masa napícháme hřebíčky, potřeme marinádou a pečeme při 180 °C asi 50 minut.
Zobrazit postup Zobrazit ingredience

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    1063 KCal

    48 %

    44 %

  • Energie

    4446 KJ

    48 %

    44 %

  • Sacharidy

    59,6 g

    68 %

    60 %

  • Vláknina

    12,3 g

    41 %

    41 %

  • Bílkoviny

    60,3 g

    96 %

    89 %

  • Tuky

    62,1 g

    95 %

    89 %

  • nasycené

    7,3 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Autor:

Podobné recepty

Zvěřinová svíčková a bylinkové knedlíčky

Posuňte klasickou svíčkovou na vyšší level.

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Báječný grilovací recept pro ty co neholdují masu.

Kuřecí prsa „caprese“

Šťavnatá kuřecí prsíčka se sýrem a rajčaty, chutnají z grilu báječně.

Grilovaný losos marinovaný v sójové omáčce

Grilovaný losos chutná prostě báječně a s naší marinádou si na něm pochutnáte ještě více.

Grilované avokádo s rajčaty a mangovou omáčkou

Grilovací sezona je tady a grilované avokádo musíte rozhodně ochutnat.