Mžaddra – rýže s čočkou a uzeným masem

První zmínky o této arabské specialitě pochází z Iráku z 13. století.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 60 min

bez pečení

Ingredience

4 PORCE +

Na marinádu:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    1063 KCal

    48 %

    44 %

  • Energie

    4446 KJ

    48 %

    44 %

  • Sacharidy

    59,6 g

    68 %

    60 %

  • Vláknina

    12,3 g

    41 %

    41 %

  • Bílkoviny

    60,3 g

    96 %

    89 %

  • Tuky

    62,1 g

    95 %

    89 %

  • nasycené

    7,3 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Čočku uvaříme doměkka. Cibuli nakrájíme na nudličky, dáme na velký talíř, poprášíme moukou, osolíme a rukama důkladně promícháme. Na pánvi rozehřejeme olej a cibuli postupně opékáme.
  2. Zlatou, křupavou cibuli vyndáme na papírovou utěrku. Do rendlíku dáme římský kmín, koriandr a krátce orestujeme. Potom přidáme rýži, olivový olej, cukr, lžičku soli a koření.
  3. Promícháme, přidáme uvařenou čočku a zalijeme vodou. Přiklopíme a vaříme na velmi mírném stupni asi 15 minut. Pak pokličku odklopíme, přikryjeme utěrkou a opět přiklopíme.
  4. Necháme 10 minut odpočívat a nakonec vmícháme křupavou cibulku. Do uzeného masa napícháme hřebíčky, potřeme marinádou a pečeme při 180 °C asi 50 minut.
Autor:

Podobné recepty

Vepřová panenka s pepřovou omáčkou

Lépe připravenou panenku jste snad ještě nikdy nejedli a pohodlně si ji můžete připravit doma.

Špagety s omáčkou a bazalkovým pestem

S těmito špagetami se budete cítit jako na dovolené v Itálii.

Treska s karotkou ve smetanové omáčce

Lepší rybí recept jste snad neochutnali.

Vepřový karbanátek se sýrem

Nestíháte uvařit? Připravte podle našeho receptu tuto rychlovku.