Mýtus Nejsme stavěni na konzumaci kravského mléka
Pro kojence je skutečně nejlepší mléko mateřské. Nicméně člověk už po generace konzumuje i mléko jiných živočichů, v našich podmínkách nejčastěji kravské. Trávicí trakt se tomuto účelu přizpůsobil a většina naší populace tak nemá problém mléko jiných savců přijmout.
Kozí mléko je podceňovanou superpotravinou, která prospívá zdraví i kráse |
Zatímco u nás je na špici kravské, jinde ve světě je rozšířena konzumace kozího a ovčího mléka, některé národy upřednostňují dokonce mléko kobylí.
A co námitka, že zvířata také nepijí jiné mléko než svého druhu? Jen člověk dokázal zvířata domestikovat, což vedlo k možnosti získat kromě masa také mléko.
Mýtus Nejsme kojenci, nemáme tedy důvod pít mléko
Za prvé – mléko je významným zdrojem vitaminů, minerálních látek, snadno vstřebatelných bílkovin a v případě fermentovaných mléčných výrobků i probiotik. Za druhé – s mlékem a mléčnými výrobky lze vykouzlit v kuchyni řadu výborných pokrmů.
Jinou otázkou je intolerance laktózy nebo alergie na bílkovinu kravského mléka. Laktóza neboli mléčný cukr se nachází jak v mléce mateřském, tak v kravském. V těle máme enzym laktázu, který umí tento sacharid rozštěpit na pro nás využitelné látky. Kojenci mají laktázy nejvíce, v průběhu života její množství a aktivita mohou klesat.
Když vám mléko nedělá dobře. Na vině může být alergie i intolerance |
Pokud laktóza vstoupí do tlustého střeva nerozštěpená, je zde fermentována střevními bakteriemi, což vede k obtížím. Dnes už je ale na trhu k mání mléko bezlaktózové, tvrdé sýry a fermentované mléčné výrobky mají obsah laktózy přirozeně nižší.
V případě alergie na mléčnou bílkovinu nejsou bohužel bezlaktózové produkty řešením, mléko a mléčné výrobky je nutné už celoživotně vyřadit.
Mýtus V mléce jsou aditiva
Pokud by se tak stalo, šlo by o hrubé porušení legislativy. V mléce, potažmo v neochucených mléčných výrobcích nemají „éčka“ co dělat. Nízkotučný jogurt rozhodně není zahuštěný škrobem ani želatinou, které by měly nahradit tuk, naopak, v sušině obsahuje více bílkoviny na úkor tuku.
Ochucené jogurty a mléčné nápoje už aditiva obsahovat mohou. Stejně tak především starší generace říkají, že nízkotučné mléko je jen obarvená voda. Opravdu to tak není, barvivo zde samozřejmě nemá co dělat.
Mýtus V mléce jsou škodlivé bakterie a plísňové sýry jsou zkažené
I čerstvé mléko, které běžně seženeme v obchodních řetězcích, je minimálně pasterované. Pokud sáhneme po mléku trvanlivém, je ošetřeno ještě vyšší teplotou. Tepelně neošetřené mléko lze prodat konečnému spotřebiteli jen přímo v místě produkce, před konzumací je ale rozhodně vhodné jej doma tepelně ošetřit.
Vyhýbáte se mléku či lepku? Možná nemáte alergii, jen podléháte módě |
Plísňové a zrající sýry vděčí za svůj charakteristický vzhled, aroma i chuť skutečně mikroorganismům, nejde však o žádné choroboplodné zárodky. Mlékaři používají ověřené postupy a vybrané bakterie, plísně i kvasinky.
Mýtus Mléko zahleňuje a způsobuje záněty
Toto je snad jeden z nejpopulárnějších mýtů ohledně mléka a mléčných výrobků. Kdo z nás od babičky nebo maminky (hlavně v době nachlazení) nikdy neslyšel, že nemáme pít mléko, že nás ještě víc zahlení?
Je to samozřejmě nesmysl. Mléko vytváří bílý film, kterému nějakou dobu trvá, než zmizí. Po vypití mléka ze sklenice je na jejích stěnách tenká vrstva jasně patrná, to stejné lze pozorovat na jazyku. Našim předkům povlak připomínal hlen, a mýtus byl na světě.
Deset potravin, které vám zvednou náladu. Dejte si kešu, banán nebo rybu |
Lze dohledat i děsivá tvrzení, která mléku připisují zánětlivé účinky. I tento mýtus studie vyvrací, ba naopak se u mléka a mléčných výrobků podařilo prokázat protizánětlivé účinky.
Mýtus Mléko je plné antibiotik a hormonů
Podávání antibiotik jako stimulátorů růstu a produkce u hospodářských zvířat bylo v České republice zakázáno již v roce 2006.
Antibiotika podaná zvířatům za účelem léčby jsou přísně monitorována a je stanovena lhůta, před jejímž uplynutím nesmí být mléko použito pro potravinářské účely. Každá várka mléka je na přítomnost antibiotik testována.
A jak je to s hormony? Stejně jako každé mléko je i to kravské určeno primárně pro výživu mláďat, obsahuje tedy logicky i hormony a růstové faktory, které mláďata potřebují. Nicméně hormony jsou při průchodu trávicím traktem rozštěpeny na komponenty, které ztrácejí biologickou aktivitu původních látek.
Podle vědeckých studií mléko tedy rozhodně nezpůsobuje ani předčasnou pubertu, jak se lze někde dočíst. A jak je to s uměle dodanými hormony, které dle odpůrců mléka dojnice dostávají? V Evropské unii je podávání hormonálních látek jakožto stimulátorů růstu hospodářským zvířatům zakázáno.
Mýtus Mléko je významným zdrojem cukru i tuku a tloustne se po něm
Mléko je skutečně vzhledem k obsahu nutričně cenných látek bráno jako potravina, nikoli nápoj. Ale rozhodně nezpůsobuje samo o sobě tloustnutí. Ano, tučný sýr nebo smetanový jogurt dodají do jídelníčku hodně tuku, to stejné platí o významném podílu cukru v ochucených jogurtech a zakysaných nápojích.
Šest potravin s minimem kalorií, které nemohou chybět ve vašem jídelníčku |
Kdo konzumuje mléčné výrobky hodně často, měl by sáhnout po méně tučných (a samozřejmě neslazených) variantách. Zakysané mléčné výrobky je mnohem vhodnější doplnit čerstvým ovocem.
Mýtus Některé rostliny obsahují vápníku více než mléko
Mléčné výrobky jsou významným zdrojem vápníku. Tuto minerální látku najdeme i v řadě rostlinných produktů. Nejvíce v máku, přibližně 1 300 mg na 100 g, zatímco u 100 g tvrdého sýra je to něco kolem 850 mg.
Nicméně v rostlinách je vápník vázaný na jiné látky, tedy pro naše tělo velmi špatně vstřebatelný (30 % u mléka versus 5–7 % z rostlin).
Devět potravin plných probiotik, které vám zlepší imunitu, náladu i život |
Navíc sníst například sto gramů máku každý den je celkem dřina, ale přijmout potřebné množství vápníku z mléčných produktů je snadné. Vápník je vázán na bílkovinu, tedy v méně tučných mléčných výrobcích a mléce je ho logicky více (tučnější varianty obsahují větší množství tuku v sušině na úkor bílkovin).
Fakta o mléce
|