Kynuté borůvkové knedlíky vařené v páře

Poctivé kynuté knedlíky.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 50 min

bez kynutí

Ingredience

4 PORCE +

Rozpis na 4 porce (cca 16 kusů):

Dohotovení:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    736 KCal

    33 %

    31 %

  • Energie

    3080 KJ

    33 %

    31 %

  • Sacharidy

    105,9 g

    120 %

    106 %

  • Vláknina

    7,1 g

    24 %

    24 %

  • Bílkoviny

    16,0 g

    25 %

    23 %

  • Tuky

    26,6 g

    41 %

    38 %

  • nasycené

    14,9 g

  • trans-mastné

    0,7 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Do malé misky rozdrobíme droždí a přidáme cukr. Zalijeme trochou vlažného mléka a vmícháme 2 lžíce mouky. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
  2. Do mísy prosijeme zbylou mouku, přidáme sůl, žloutek, zbylé vlažné mléko, rozpuštěné máslo, kvásek a vypracujeme pevné těsto. Necháme ho nakynout na teplém místě (cca 60 minut).
  3. Borůvky omyjeme a osušíme. Těsto zlehka propracujeme a rozkrájíme na 16 stejně velkých kousků. Z každého dílku vytvarujeme placičku, na kterou dáme část borůvek a zabalíme do kulatého knedlíku. Necháme je ještě 15 minut kynout na pracovní desce.
  4. Do širokého kastrolu dáme pařák a nalijeme vodu tak, aby hladina nebyla výš. Pak kastrol vyložíme utěrkou, na kterou dáme knedlíky (musí být dostatečně daleko od sebe, protože při vaření zvětší asi 1x svůj objem). Zakryjeme pokličkou a v páře vaříme 8 minut. Po uvaření knedlíky vyndáme a pomocí vidliček lehce natrhneme, aby unikla pára a knedlíky se nesrazily. Podáváme je teplé posypané nastrouhaným perníkem, moučkovým cukrem a polité rozpuštěným máslem.
Autor:

Podobné recepty

Roláda z bůčku

Šťavnaté rolády jsou vždycky hvězdami slavnostního rodinného menu. Díky bylinkám se můžete těšit na...

Kyjevské řízky

Ochutnejte výborné řízky vylepšené estragonem.

Tyrolský gröstl

Tato rakouská specialita je skládá z pár surovin.

Rajská omáčka s masovými kuličkami

Dejte si k rajské místo plátku masa šťavnaté masové kuličky.

Pomalu pečená hovězí kýta

Pokud jste opravdoví labužníci, vyzkoušejte tuto pomalu pečenou hovězí kýtu.