Barevný koláč na plech
Ingredience:
- 250 g polohrubé mouky
- 15 g droždí
- 100 ml mléka
- 80 g cukru krupice
- špetka soli
- 2 žloutky
- 1 balíček vanilkového cukru
- 40 g oleje
Na náplň:
- 400 g měkkého tvarohu
- 2 vejce
- 50 g krupicového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1/2 citronu
- 1 broskev
- 2 blumy
- 50 g malin
- 50 g ostružin
- 50 g višní
- 50 g rybízu
Pracovní postup:
- Do mísy prosejeme mouku, do středu uděláme důlek a do něj rozdrobíme droždí. Zalijeme ho polovinou vlažného mléka, přidáme lžičku cukru a necháme na teplém místě vykynout kvásek. Pak přidáme zbylý cukr, špetku soli, žloutky, vanilkový cukr, zbylé vlažné mléko, olej a vše zpracujeme na hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě asi 40 minut kynout.
- Těsto rozválíme na plát silný 1 cm a dáme do pekáčku(30 x 24 cm) a necháme asi 20 minut kynout. Tvaroh rozmícháme s vejci, cukrem, vanilkovým cukrem, nastrouhanou kůrou a šťávou z poloviny citronu.
- Tvarohovou náplň rozetřeme na povrch vykynutého těsta a na ní rozložíme očištěné a nakrájené ovoce. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 30 minut. Po upečení necháme krátce vychladnout v pekáčku, pak vyndáme na kovovou mřížku. Vychladlý koláč nakrájíme.
Rybízový koláč
Ingredience:
- 60 g hery
- 150 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 6 vajec
- 300 g hladké mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 100 ml smetany ke šlehání
- 300 g červeného rybízu
- 100 g moučkového cukru
- tuk a hrubá mouka na plech
Pracovní postup:
- Změklou heru vyšleháme s krupicovým i vanilkovým cukrem a žloutky do husté pěny.
- Mouku prosejeme s práškem do pečiva a společně se šlehačkou přimícháme do pěny. Pak přidáme sníh ze 3 bílků.
- Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a na povrchu ho uhladíme. V troubě ho při 180 °C necháme péct asi 20 minut.
- Rybíz otrháme od stopek, opláchneme a necháme okapat. Pak ho rozprostřeme na předpečený korpus. Ze zbylých bílků a moučkového cukru připravíme pevný sníh a pomocí cukrářského sáčku ho nastříkáme na ovoce. Koláč při 200 °C necháme péct ještě asi 8 minut, dokud sníh nazatuhne a nezrůžoví.
Koláč s ovocem
Ingredience:
- 4 vejce
- 1 balíček vanilkového cukru
- 200 g krupicového cukru
- 4 lžíce horké vody
- 4 lžíce rumu
- špetka soli
- 200 g hrubé mouky
- 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
- 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
- 60 ml oleje
- čerstvé nebo kompotované broskve
- 100 g rybízu
Na drobenku:
- 30 g krupicového cukru
- 50 g hrubé mouky
- 30 g másla
Pracovní postup:
- Vejce vyšleháme s vanilkovým a krupicovým cukrem, vodou, rumem a špetkou soli do husté pěny. Pak vmícháme prosátou mouku s kypřicím práškem a nakonec citronovou kůru a olej.
- Hotové těsto nalijeme do pekáčku vymazaného tukem a vysypaného hrubou moukou.
- Povrch těsta poklademe nakrájenými broskvemi a rybízem.
- Cukr smícháme s hrubou moukou a propracujeme s máslem. Drobenkou posypeme ovoce. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 45 minut. Po upečení necháme vychladnout v pekáčku a pak nakrájíme na porce.
Dvoubarevný koláč s rybízem
Ingredience na kakaové těsto:
- 300 g polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 lžička skořice
- 3 lžíce kakaa
- 150 g krupicového cukru
- 80 g oleje
- 1 vejce
- asi 250 ml mléka
Na světlé těsto:
- 300 g polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 150 g krupicového cukru
- 1 vejce
- 80 g oleje
- asi 200 ml mléka
Na dohotovení:
- 600 g rybízu
Pracovní postup:
- Na tmavé těsto prosejeme do mísy mouku s práškem do pečiva, skořicí a kakaem. Přidáme cukr, olej, vejce a mléko. Vše mícháme, až připravíme hladké těsto.
- Stejným způsobem připravíme v jiné míse i těsto světlé. Rybíz omyjeme a necháme okapat. Pak oddělíme kuličky od stopek.
- Na plech vyložený pečicím papírem rozetřeme nejprve tmavé těsto, na něj těsto světlé. Koláč vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a necháme ho asi 10 minut zapéct. Pak ho posypeme rybízem a vrátíme do trouby. Dopékáme ho asi 20 minut.