Doporučujeme

S rybízem, broskvemi i malinami. Skvělé letní koláče jako od babičky

  • 6
K prázdninám patří báječná chuť koláčů a buchet, jejichž složení se liší podle toho, co nám právě dozrává na zahradě. Přeneste se do dětství s dobrotami, jaké vám v létě pekla babička nebo maminka.
Barevný koláč na plech

Barevný koláč na plech

Ingredience:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 15 g droždí
  • 100 ml mléka
  • 80 g cukru krupice
  • špetka soli
  • 2 žloutky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 40 g oleje

Na náplň:

  • 400 g měkkého tvarohu
  • 2 vejce
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1/2 citronu
  • 1 broskev
  • 2 blumy
  • 50 g malin
  • 50 g ostružin
  • 50 g višní
  • 50 g rybízu

Pracovní postup:

  1. Do mísy prosejeme mouku, do středu uděláme důlek a do něj rozdrobíme droždí. Zalijeme ho polovinou vlažného mléka, přidáme lžičku cukru a necháme na teplém místě vykynout kvásek. Pak přidáme zbylý cukr, špetku soli, žloutky, vanilkový cukr, zbylé vlažné mléko, olej a vše zpracujeme na hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě asi 40 minut kynout.
  2. Těsto rozválíme na plát silný 1 cm a dáme do pekáčku(30 x 24 cm) a necháme asi 20 minut kynout. Tvaroh rozmícháme s vejci, cukrem, vanilkovým cukrem, nastrouhanou kůrou a šťávou z poloviny citronu.
  3. Tvarohovou náplň rozetřeme na povrch vykynutého těsta a na ní rozložíme očištěné a nakrájené ovoce. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 30 minut. Po upečení necháme krátce vychladnout v pekáčku, pak vyndáme na kovovou mřížku. Vychladlý koláč nakrájíme.
Rybízový koláč

Rybízový koláč

Ingredience:

  • 60 g hery
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 6 vajec
  • 300 g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 300 g červeného rybízu
  • 100 g moučkového cukru
  • tuk a hrubá mouka na plech

Pracovní postup:

  1. Změklou heru vyšleháme s krupicovým i vanilkovým cukrem a žloutky do husté pěny.
  2. Mouku prosejeme s práškem do pečiva a společně se šlehačkou přimícháme do pěny. Pak přidáme sníh ze 3 bílků.
  3. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a na povrchu ho uhladíme. V troubě ho při 180 °C necháme péct asi 20 minut.
  4. Rybíz otrháme od stopek, opláchneme a necháme okapat. Pak ho rozprostřeme na předpečený korpus. Ze zbylých bílků a moučkového cukru připravíme pevný sníh a pomocí cukrářského sáčku ho nastříkáme na ovoce. Koláč při 200 °C necháme péct ještě asi 8 minut, dokud sníh nazatuhne a nezrůžoví.
Koláč s ovocem

Koláč s ovocem

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 200 g krupicového cukru
  • 4 lžíce horké vody
  • 4 lžíce rumu
  • špetka soli
  • 200 g hrubé mouky
  • 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
  • 60 ml oleje
  • čerstvé nebo kompotované broskve
  • 100 g rybízu

Na drobenku:

  • 30 g krupicového cukru
  • 50 g hrubé mouky
  • 30 g másla

Pracovní postup:

  1. Vejce vyšleháme s vanilkovým a krupicovým cukrem, vodou, rumem a špetkou soli do husté pěny. Pak vmícháme prosátou mouku s kypřicím práškem a nakonec citronovou kůru a olej.
  2. Hotové těsto nalijeme do pekáčku vymazaného tukem a vysypaného hrubou moukou.
  3. Povrch těsta poklademe nakrájenými broskvemi a rybízem.
  4. Cukr smícháme s hrubou moukou a propracujeme s máslem. Drobenkou posypeme ovoce. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 45 minut. Po upečení necháme vychladnout v pekáčku a pak nakrájíme na porce.
Dvoubarevný koláč s rybízem

Dvoubarevný koláč s rybízem

Ingredience na kakaové těsto:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 3 lžíce kakaa
  • 150 g krupicového cukru
  • 80 g oleje
  • 1 vejce
  • asi 250 ml mléka 

Na světlé těsto:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 80 g oleje
  • asi 200 ml mléka 

Na dohotovení:

  • 600 g rybízu

Pracovní postup:

  1. Na tmavé těsto prosejeme do mísy mouku s práškem do pečiva, skořicí a kakaem. Přidáme cukr, olej, vejce a mléko. Vše mícháme, až připravíme hladké těsto.
  2. Stejným způsobem připravíme v jiné míse i těsto světlé. Rybíz omyjeme a necháme okapat. Pak oddělíme kuličky od stopek.
  3. Na plech vyložený pečicím papírem rozetřeme nejprve tmavé těsto, na něj těsto světlé. Koláč vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a necháme ho asi 10 minut zapéct. Pak ho posypeme rybízem a vrátíme do trouby. Dopékáme ho asi 20 minut.

  • Vybrali jsme pro Vás