Doporučujeme

Smažené knedlíčky buňuelos | foto: Profimedia.cz

Kulaté dobroty z celého světa. Od čínských knedlíčků po mexické kobližky

  • 0
Ať už sladké, nebo slané, kuličky z pšeničného těsta jsou oblíbené všude na zeměkouli. Můžete je smažit, péct nebo vařit, plnit masem, marmeládou či ovocem, vždycky s nimi budete mít úspěch. Některé jsou snadné a rychle hotové, s jinými se budete muset trochu párat. Snědené budou ale skoro hned.

Čínské masové knedlíčky wonton

Ingredience na 2-3 porce:

Čínské masové knedlíčky wonton
  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 130 g vody
  • Na náplň:
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cm zázvoru
  • 1 lžíce oleje
  • 200 g mletého vepřového masa
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky krupicového cukru
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 chilli paprička

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme těsto. Do mísy nasypeme mouku a sůl a přilijeme vodu. Nejdříve mícháme pomocí vařečky, pak těsto vyklopíme na pomoučněný vál a asi 10 minut zpracováváme rukama.
  2. Zakryjeme vlhkou utěrkou a necháme asi hodinu odpočívat.
  3. Mezitím si připravíme náplň. Cibuli, česnek a zázvor oloupeme a nasekáme najemno. Na rozpáleném oleji zpěníme cibuli, přidáme mleté maso, zázvor a česnek a chvíli restujeme. Zasypeme solí, cukrem a sójovou omáčkou, promícháme a asi 30 minut dusíme na mírném plameni. Ke konci přidáme škrob a nasekanou chilli papričku. Necháme vychladnout.
  4. Pak se ještě chvíli věnujeme těstu. Na pomoučněném válu ho hněteme ještě asi pět minut, opět zakryjeme vlhkou utěrkou a necháme 30 minut odležet.
  5. Z hotového těsta odkrojíme polovinu, vytvoříme váleček široký asi 2 cm a ten nakrájíme na stejně velké kousky. Každý ze všech stran poprášíme moukou a splácneme na placičku. Všechny potom postupně pomocí válečku vyválíme dotenka.
  6. Na každou placičku pak lžičkou naneseme náplň a těsto spojíme do balíčku (existuje více způsobů, jak to udělat, pro začátek můžeme těsto nahoře uzavřít jako váček nebo ho přeložit na poloviny a vytvořit šátečky).
  7. Hotové knedlíčky vaříme asi deset minut v páře – ideálně pomocí speciálního bambusového pařáku, ale docela dobře poslouží i kovový pařák na knedlíky, který je praktické vytřít olejem, aby se knedlíčky nepřilepily.

Tip: Knedlíčky je možné plnit i náplní z kuřecího masa, zeleniny nebo krevet. Mohou se nejen vařit v páře, ale dobře uzavřené také v osolené vodě nebo je množné je smažit ve vyšší vrstvě oleje. Podávají se v polévce nebo jen tak se sójovou omáčkou jako předkrm.

Tvarohové knedlíky s jablky a ořechy

Ingredience na 4 porce:

Tvarohové knedlčíky s jablky a ořechy
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1/2 hrnku hrubé mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 3 menší jablka
  • 1/2 hrnku nasekaných ořechů
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 100 g másla na přelití

Pracovní postup:

  1. Měkký tvaroh, vejce a lžíci krupicového cukru promícháme v míse. Přidáme mouku, prášek do pečiva a jablka, která jsme oloupali, zbavili jádřince a nakrájeli je na malé kousky nebo nahrubo nastrouhali. Vypracujeme těsto (pokud je třeba, přidáme trochu mouky).
  2. Lžící z těsta odkrajujeme kousky a z nich tvoříme stejně velké kuličky. Můžeme je trochu obalit v hrubé mouce, aby se nelepily na ruce.
  3. Knedlíčky vložíme do velkého hrnce s vroucí vodou, opatrně promícháme, aby se nepřilepily ke dnu, a vaříme je asi 4 minuty. Vyjmeme a rozdělíme na talíře. Posypeme směsí mletých ořechů, skořice a moučkového cukru a přelijeme rozpuštěným máslem.

Vanilkové buňuelos

Ingredience na 4 porce:

Smažené knedlíčky buňuelos
  • 2 vejce
  • 6 lžic krupicového cukru
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1/2 hrnku mléka
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky vanilkové esence
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • moučkový cukr na posypání

Pracovní postup:

  1. Do větší misky rozklepneme vejce, přidáme cukr i citronovou kůru a pomocí metly prošleháme.
  2. Potom přilijeme mléko, přidáme špetku soli a vanilkovou esenci a vyšleháme.
  3. Nakonec do misky přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vyšleháme do hladké hmoty, která se trochu táhne.
  4. V kastrůlku nebo hlubší pánvi rozpálíme vyšší vrstvu oleje a pomocí dvou lžiček do něj odkrajujeme těsto. Smažíme ze všech stran dozlatova.
  5. Hotové kobližky dáme okapat na papírové utěrky a před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

Tip: Buňuelos můžete před podáváním naříznout a naplnit třeba nutellou nebo marmeládou.


  • Vybrali jsme pro Vás