Ingredience
Postup
- Očištěného kapra naporcujeme a osolíme. Kořenovou zeleninu spolu s cibulí oloupeme a nakrájíme nadrobno. Citron dobře omyjeme a nakrájíme na plátky.
- V pánvi rozehřejeme máslo a osmahneme na něm cibuli se zeleninou dozlatova. Přidáme 1 lžíci cukru, citron i ocet a krátce orestujeme. Pak směs zalijeme asi 700 ml vody, přidáme koření a přivedeme k varu. Do vroucí omáčky vložíme kapra a dusíme asi 15 minut. Poté rybu opatrně vyjmeme.
- Do omáčky přidáme povidla, sušené švestky a perník a za občasného míchání vaříme asi 30 minut. Nakonec omáčku propasírujeme přes husté sítko. Dochutíme ji solí a cukrem a vmícháme mandle, ořechy a spařené rozinky. Kapra ohřejeme v páře, přelijeme omáčkou a podáváme s bramborovými šiškami.