Kalmycké Borcaky s čajem

  17:20
Galina, která do Česka přivezla tento recept, pochází z Kalmycké republiky. Přijela před šesti lety spolu s manželem a čtyřmi dětmi. Od května pracuje v Praze v charitativní šicí dílně.

Borcaky - Kalmycké jídlo | foto: Lenka WebrováiDNES.cz

Šije z látek panenky, které obléká do národních krojů z celého světa. Vždy jí velmi bavilo šít, její původní profese je jiná, doma byla učitelkou matematiky.

Touha, vzdělávat se, jí ale neopustila. Pravidelně navštěvuje počítačový kurz a doučuje se češtinu, hlavně gramatiku. V budoucnu by si chtěla přibrat ještě angličtinu. Koníčkem je jí i vaření. 

Manželovi a dětem vyváří kalmycká a ruská jídla, ale jak dodává, oblíbené jsou také české knedlíky a pečivo. A čtenářům slibuje, že pokud jim Borcaky zachutnají, otevře pro labužníky  kalmyckou restauraci.

Borcaky s čajem

POTŘEBUJETE: 

1 ks droždí
cca 1 kg hladké mouky
1 l mléka
4 vejce
stolní olej
sůl

1. Nejdříve připravíme kvásek. Ve sklenici s vlažnou vodou rozmícháme droždí, přidáme 2 lžíce mouky a necháme vykvasit.

2. Do mísy dáme hotový kvásek, zalijeme 1 l teplého mléka, přidáme 4 celá vejce, 200 g stolního oleje, 1 lžičku soli. Postupně přidáváme hladkou mouku, do doby, než se těsto přestane lepit. Vše prohněteme, přikryjeme a necháme odpočinout. Jakmile těsto vykyne, opět ho prohněteme, přikryjeme a odložíme. Takto postupujeme minimálně třikrát.

3. Těsto rozválíme, aby bylo středně silné. Nakrájíme na širší pláty, které nařežeme na koso. Jednotlivé dílky nakrojíme vprostřed nožem. Vzniklým otvorem protáhneme krajní rohy.

4. Do vyššího hrnce nalijeme 1,5 litru oleje na smažení. Do vařícího oleje vkládáme připravené Borcaky, které pravidelně obracíme a smažíme dozlatova.

Příprava tradičního kalmyckého čaje:

Do hrnce nalijeme 2 l vody a dáme vařit. Ještě před tím, než začne voda vřít, nasypeme do vody jednu lžíci černého čaje. Necháme 5 minut projít varem. Přidáme ˝ lžičky soli, přilijeme mléko a necháme vařit ještě dvě minuty. Na závěr nastrouháme trochu muškátového oříšku a vložíme jednu velkou lžíci másla. Stáhneme z ohně a 99x přelijeme.

Autoři:
  • Nejčtenější

Poháry, cupcakes i zmrzlina. Jahodové recepty nejen na oslavu Dne matek

11. května 2024

Druhou květnovou neděli vzdáváme hold matkám a mateřství. Co takhle jednou nechat maminku relaxovat...

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Lehké

20 min

Báječný grilovací recept pro ty co neholdují masu.

Kuřecí prsa „caprese“

Kuřecí prsa „caprese“

Střední

20 min

Šťavnatá kuřecí prsíčka se sýrem a rajčaty, chutnají z grilu báječně.

Grilovaný losos marinovaný v sójové omáčce

Grilovaný losos marinovaný v sójové omáčce

Střední

10 min

Grilovaný losos chutná prostě báječně a s naší marinádou si na něm pochutnáte ještě více.

Grilované avokádo s rajčaty a mangovou omáčkou

Grilované avokádo s rajčaty a mangovou omáčkou

Střední

20 min

Grilovací sezona je tady a grilované avokádo musíte rozhodně ochutnat.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...