Ingredience
Postup
- Houby namočíme ve vlažné vodě. Oloupanou cibuli a brambory nakrájíme na kostičky. Ve vroucí osolené vodě se 2 lžícemi octa vytvoříme vír, rozklepneme do něj jednotlivě vajíčka, vytvoříme ztracená vejce a vaříme je asi 2 minuty. Po uvaření je přendáme do studené vody.
- V kastrolu rozpustíme vrchovatou lžíci másla a přidáme trochu oleje, abychom měli celé dno pokryté tukem. Na rozpáleném tuku osmažíme cibuli do sklovata, zaprášíme 2 lžícemi hladké mouky a za stálého míchání restujeme dokud jíška lehce nezhnědne. Do vařící jíšky přilijeme 1000 ml vroucí vody a rozšleháme metličkou.
- Poté do polévkového základu přidáme nakrájené brambory, namočené houby, kmín, bobkový list a nové koření. Vše vaříme zhruba 15 minut. Pak vyndáme bobkový list a nové koření, polévku zjemníme smetanou, dochutíme solí, pepřem, nasekaným koprem, cukrem a octem. Před podáváním do polévky vložíme prohřát zastřená vejce.