Jihočeská kulajda

Máte ještě v zásobě sušené houby? Připravte si z nich tuto chutnou jihočeskou kulajdu se ztracenými vejci.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 35 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    248 KCal

    11 %

    10 %

  • Energie

    1037 KJ

    11 %

    10 %

  • Sacharidy

    16,9 g

    19 %

    17 %

  • Vláknina

    2,2 g

    7 %

    7 %

  • Bílkoviny

    9,5 g

    15 %

    14 %

  • Tuky

    15,5 g

    24 %

    22 %

  • nasycené

    7,5 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Houby namočíme ve vlažné vodě. Oloupanou cibuli a brambory nakrájíme na kostičky. Ve vroucí osolené vodě se 2 lžícemi octa vytvoříme vír, rozklepneme do něj jednotlivě vajíčka, vytvoříme ztracená vejce a vaříme je asi 2 minuty. Po uvaření je přendáme do studené vody.
  2. V kastrolu rozpustíme vrchovatou lžíci másla a přidáme trochu oleje, abychom měli celé dno pokryté tukem. Na rozpáleném tuku osmažíme cibuli do sklovata, zaprášíme 2 lžícemi hladké mouky a za stálého míchání restujeme dokud jíška lehce nezhnědne. Do vařící jíšky přilijeme 1000 ml vroucí vody a rozšleháme metličkou.
  3. Poté do polévkového základu přidáme nakrájené brambory, namočené houby, kmín, bobkový list a nové koření. Vše vaříme zhruba 15 minut. Pak vyndáme bobkový list a nové koření, polévku zjemníme smetanou, dochutíme solí, pepřem, nasekaným koprem, cukrem a octem. Před podáváním do polévky vložíme prohřát zastřená vejce.
Autor:

Podobné recepty

Polévka minestrone s rajčaty

Skvělá italská polévka plná zeleniny.

Hráškový krém s citronovým creme fraîche

Recept na lahodný hráškový krém, který si zaručeně oblíbíte.

Rybí polévka s krutony

Pokud máte rádi rybí polévku, určitě vyzkoušejte náš recept.

Rybí polévka s červeným kořením

Pokud máte rádi rybí polévku, určitě vyzkoušejte náš recept.

Rybí polévka

Pokud máte rádi rybí polévku, určitě vyzkoušejte náš recept.