Ingredience
Postup
- Směs koření převaříme spolu s 1 litrem vody po dobu asi 15 minut. Do vychladlého vývaru vložíme celé maso a přes noc ho necháme marinovat. Druhý den ho nakrájíme na větší kostky.
- Mrkev, celer a petržel očistíme a nakrájíme, cibuli nasekáme nadrobno. V kastrolu na oleji vše orestujeme. Až zelenina zezlátne, přidáme nakrájené maso a společně 5 minut opékáme.
- Do směsi přidáme protlak, osolíme, opepříme a zalijeme červeným vínem. Přiklopené poklicí vše vaříme asi 90 minut. Během vaření guláš kontrolujeme a podléváme vodou. Mezitím z mouky a másla připravíme jíšku.
- Maso a menší části zeleniny vyjmeme, zbytek rozmixujeme dohladka. Přilijeme vodu, přivedeme k varu a zahustíme jíškou. Dobře rozmícháme a na mírném plameni povaříme ještě 10 minut. Poté vrátíme maso a přidáme brusinky.
- Veku nakrájíme na kostičky a spolu s nasekanou petrželkou vložíme do mísy. Osolíme, opepříme, nastrouháme muškátový oříšek a pokropíme mlékem. Oddělíme žloutky od bílků, žloutky přidáme k nakrájené vece a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Ten pak opatrně vmícháme ke směsi.
- Z hmoty utvoříme koule a dáme je do vymazané pečící misky. Potřeme je rozehřátým máslem a pečeme je při 160 °C asi 15 - 20 minut nebo dokud nejsou na povrchu zlaté a křupavé. Hotový guláš ozdobený tymiánem podáváme s knedlíky.