Jelení guláš s pečenými knedlíky
Jelení guláš neodmítne žádný milovník žvěřiny.
Postup
- Směs koření převaříme spolu s 1 litrem vody po dobu asi 15 minut. Do vychladlého vývaru vložíme celé maso a přes noc ho necháme marinovat. Druhý den ho nakrájíme na větší kostky.
- Mrkev, celer a petržel očistíme a nakrájíme, cibuli nasekáme nadrobno. V kastrolu na oleji vše orestujeme. Až zelenina zezlátne, přidáme nakrájené maso a společně 5 minut opékáme.
- Do směsi přidáme protlak, osolíme, opepříme a zalijeme červeným vínem. Přiklopené poklicí vše vaříme asi 90 minut. Během vaření guláš kontrolujeme a podléváme vodou. Mezitím z mouky a másla připravíme jíšku.
- Maso a menší části zeleniny vyjmeme, zbytek rozmixujeme dohladka. Přilijeme vodu, přivedeme k varu a zahustíme jíškou. Dobře rozmícháme a na mírném plameni povaříme ještě 10 minut. Poté vrátíme maso a přidáme brusinky.
- Veku nakrájíme na kostičky a spolu s nasekanou petrželkou vložíme do mísy. Osolíme, opepříme, nastrouháme muškátový oříšek a pokropíme mlékem. Oddělíme žloutky od bílků, žloutky přidáme k nakrájené vece a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Ten pak opatrně vmícháme ke směsi.
- Z hmoty utvoříme koule a dáme je do vymazané pečící misky. Potřeme je rozehřátým máslem a pečeme je při 160 °C asi 15 - 20 minut nebo dokud nejsou na povrchu zlaté a křupavé. Hotový guláš ozdobený tymiánem podáváme s knedlíky.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
843 KCal
38 %
35 %
-
Energie
3527 KJ
38 %
35 %
-
Sacharidy
64,8 g
74 %
65 %
-
Vláknina
6,0 g
20 %
20 %
-
Bílkoviny
42,1 g
67 %
62 %
-
Tuky
41,1 g
63 %
59 %
-
nasycené
18,3 g
-
trans-mastné
0,7 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA
Podobné recepty
Roláda z bůčku
Šťavnaté rolády jsou vždycky hvězdami slavnostního rodinného menu. Díky bylinkám se můžete těšit na...