Jehněčí pečeně s dušenou zeleninou
Jehněčí maso má specifickou chuť, kterou musí za svůj život každý ochutnat.
Stupeň obtížnosti
Střední
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
364 KCal
17 %
15 %
-
Energie
1525 KJ
17 %
15 %
-
Sacharidy
27,1 g
31 %
27 %
-
Vláknina
8,9 g
30 %
30 %
-
Bílkoviny
39,5 g
63 %
58 %
-
Tuky
9,9 g
15 %
14 %
-
nasycené
4,2 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Česnek i cibuli oloupeme, česnek nakrájíme na plátky a cibuli na kostičky. Rozmarýn a tymián opláchneme, lístky otrháme a nasekáme nadrobno.
- Kýtu očistíme, zbavíme přebytečného tuku, omyjeme a osušíme. Maso osolíme a převážeme provázkem. Vložíme je do pekáčku, posypeme česnekem, rozmarýnem a tymiánem a přidáme nakrájenou cibuli. Podlijeme trochou vody, zakryjeme poklicí a pečeme v předehřáté troubě při 160 °C. Během pečení maso občas přeléváme výpekem a podle potřeby přiléváme vodu.
- Mezitím očistíme a omyjeme dýni, oloupeme celer, brambory i mrkev a vše nakrájíme na větší kusy. Když je maso poloměkké, přidáme k němu zeleninu s bramborami a ještě asi 15 minut dusíme pod poklicí. Pak poklici odstraníme, snížíme teplotu na 150 °C a pečeme, až je maso i zelenina měkké a pečeně má zlatou barvu.