Makové koláčky
podle vedoucí Pavly Matějů
Ingredience:
- 30 g droždí
- 250 ml vlažného mléka
- 1 lžička krupicového cukru
- 500 g polohrubé mouky
- 2 žloutky
- 80-100 g rozpuštěného másla + na namáčení lžičky
- špetka soli
Na náplň: - 200-300 g mletého máku
- 200 ml mléka
- cukr, skořice a další přísady k dochucení
- loupané mandle na ozdobu
- moučkový cukr na posypání
Pracovní postup:
- Droždí necháme vykynout v troše vlažného mléka se lžičkou cukru, pak vlijeme do mouky, přidáme žloutky, rozpuštěné máslo a špetku soli a uhněteme vláčné těsto. Vložíme ho do mísy, kterou přikryjeme fólií (nebo utěrkou), a necháme na teplém místě kynout.
- Mezitím krátce povaříme mletý mák asi ve 200 ml mléka (hmota nesmí být řídká, ale hustá tak akorát, aby se mák dal lžičkou dávat na těsto a neroztékal se) se třemi polévkovými lžícemi moučkového cukru a třemi lžičkami mleté skořice.
- Lžičkou namočenou do rozpuštěného tuku vykrajujeme na plech s pečicím papírem malé bochánky, které pak rukou rozplácneme na tenké placičky s o trochu silnějším okrajem. Doprostřed lžičkou naneseme tolik máku, kolik se tam vejde.
- Ozdobíme loupanými mandlemi (spaříme je v horké vodě a jdou krásně ze slupky).
- Pečeme asi 30 minut na 180 °C. Podáváme sypané moučkovým cukrem.
Tip: Náplň můžete dochutit podle libosti, třeba přidat rozinky, rum, vanilkový cukr, švestková povidla, strouhanou citronovou kůru nebo cukr.
Hrníčkové jahodovo-banánové muffiny se špaldovou moukou
podle redaktorky Petry Barochové
Ingredience:
- trocha mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 1 bílý jogurt
- 3/4 hrnku třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 1 banán
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- 2 hrnky hladké špaldové mouky
- 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1 hrnek jahod
- moučkový cukr na posypání, nemusí být
Pracovní postup:
- Do mísy dáme mléko, olej, jogurt, cukr, vejce a vše dobře promícháme. Poté přidáme rozmačkaný banán, prášek do pečiva, mouku a vše znovu důkladně promícháme.
- Košíčky na muffiny naplníme hotovým těstem do jedné třetiny, přidáme pokrájené jahody, pak naplníme košíčky dalším těstem do zhruba dvou třetin a ještě přidáme jahody na ozdobu navrch.
- Pečeme asi 20 minut na 180 °C.
- Hotové muffiny můžeme posypat moučkovým cukrem.
Hummus po italsku (100% vegan)
podle Báry Novákové, která má na starosti sociální sítě
Ingredience:
- 1 stroužek česneku
- 5 listů medvědího česneku
- 3 lístky bazalky
- 3 kousky sušených rajčat + lžíce oleje z rajčat pro chuť
- 1 plechovka cizrny
- 2-3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžička konopného oleje (není nutný, ale je nesmírně zdravý)
- 1 lžíce tahini sezamové pasty
- špetka himálajské soli
Pracovní postup:
- Do mixovací nádoby vložíme česnek, nahrubo pokrájené listy medvědího česneku a lístky bazalky a sekáme na vysoké otáčky. Vložíme nahrubo nakrájená sušená rajčata a rozsekáme je společně s česnekem a bylinkami. Přidáme scezenou cizrnu, olivový a konopný olej a sekáme/mixujeme směs, dokud nebude hladká.
- Nakonec dodáme tahini pastu a sůl a znovu mixujeme. Záleží jaký používáte stroj, hummus by měl být nadýchaný, jemný a vláčný. Je-li hmota příliš hutná, přidejte olivový olej podle potřeby.
Babiččiny povidlové šátečky
podle redaktorky Johany Křížkové
Ingredience:
- 350-400 g polohrubé mouky + na podsypání
- 250 g hery
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 vanilkový cukr
- povidla
- moučkový cukr na obalení
Pracovní postup:
- Z mouky, hery, měkkého tvarohu (nejlepší je ten na pečení, zabalený v alobalu) a vanilkového cukru vypracujeme pružné těsto. Pokud ještě lepí, což se můře stát, zejména pokud jste použili tvaroh z vaničky, přisypte ještě trochu mouky.
- Těsto dejte nejméně na hodinu odpočinout do chladničky, zabalené v mikrotenovém sáčku nebo potravinářské fólii.
- Pak ho vyválejte na pomoučeném válu a vykrájejte stejně velké čtverce.
- Doprostřed každého dejte lžičku povidel a pevně spojte rohy.
- Pečte v předehřáté troubě na plechu vyloženém pečicím papírem asi 18 minut. Ještě horké obalujte v moučkovém cukru.
Tip: Šátečky můžete plnit také jablečnými nebo hruškovými povidly či tvarohovou náplní.