Doporučujeme

Co jsme nachystaly na Jarmark? Makové koláčky, šátečky i muffiny

  • 6
Už tradičně můžete na dnešním jubilejním dvacátém Jarmarku v pražských Holešovicích ochutnat dobroty, které připravily redaktorky OnaDnes.cz, a přitom přispět na dobrou věc. Najdete je jako vždy na stánku Nadace Terezy Maxové dětem a pospěšte si, určitě se po nich zase zapráší. A letos nebude jen sladké!
Makové koláčky

Makové koláčky

podle vedoucí Pavly Matějů

Ingredience:

  • 30 g droždí 
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 500 g polohrubé mouky
  • 2 žloutky
  • 80-100 g rozpuštěného másla + na namáčení lžičky
  • špetka soli

    Na náplň:
  • 200-300 g mletého máku
  • 200 ml mléka 
  • cukr, skořice a další přísady k dochucení
  • loupané mandle na ozdobu
  • moučkový cukr na posypání

Pracovní postup:

  1. Droždí necháme vykynout v troše vlažného mléka se lžičkou cukru, pak vlijeme do mouky, přidáme žloutky, rozpuštěné máslo a špetku soli a uhněteme vláčné těsto. Vložíme ho do mísy, kterou přikryjeme fólií (nebo utěrkou), a necháme na teplém místě kynout.
  2. Mezitím krátce povaříme mletý mák asi ve 200 ml mléka (hmota nesmí být řídká, ale hustá tak akorát, aby se mák dal lžičkou dávat na těsto a neroztékal se) se třemi polévkovými lžícemi moučkového cukru a třemi lžičkami mleté skořice.
  3. Lžičkou namočenou do rozpuštěného tuku vykrajujeme na plech s pečicím papírem malé bochánky, které pak rukou rozplácneme na tenké placičky s o trochu silnějším okrajem. Doprostřed lžičkou naneseme tolik máku, kolik se tam vejde.
  4. Ozdobíme loupanými mandlemi (spaříme je v horké vodě a jdou krásně ze slupky).
  5. Pečeme asi 30 minut na 180 °C. Podáváme sypané moučkovým cukrem.

Tip: Náplň můžete dochutit podle libosti, třeba přidat rozinky, rum, vanilkový cukr, švestková povidla, strouhanou citronovou kůru nebo cukr.

Hrníčkové jahodovo-banánové muffiny se špaldovou moukou

Hrníčkové jahodovo-banánové muffiny se špaldovou moukou

podle redaktorky Petry Barochové

Ingredience:

  • trocha mléka 
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 bílý jogurt 
  • 3/4 hrnku třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 1 banán
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 2 hrnky hladké špaldové mouky
  • 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek jahod
  • moučkový cukr na posypání, nemusí být

Pracovní postup:

  1. Do mísy dáme mléko, olej, jogurt, cukr, vejce a vše dobře promícháme. Poté přidáme rozmačkaný banán, prášek do pečiva, mouku a vše znovu důkladně promícháme.
  2. Košíčky na muffiny naplníme hotovým těstem do jedné třetiny, přidáme pokrájené jahody, pak naplníme košíčky dalším těstem do zhruba dvou třetin a ještě přidáme jahody na ozdobu navrch.
  3. Pečeme asi 20 minut na 180 °C.
  4. Hotové muffiny můžeme posypat moučkovým cukrem.

Hummus po italsku (100% vegan)

podle Báry Novákové, která má na starosti sociální sítě

Ingredience:

  • 1 stroužek česneku
  • 5 listů medvědího česneku
  • 3 lístky bazalky
  • 3 kousky sušených rajčat + lžíce oleje z rajčat pro chuť
  • 1 plechovka cizrny
  • 2-3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička konopného oleje (není nutný, ale je nesmírně zdravý)
  • 1 lžíce tahini sezamové pasty
  • špetka himálajské soli

Pracovní postup:

  1. Do mixovací nádoby vložíme česnek, nahrubo pokrájené listy medvědího česneku a lístky bazalky a sekáme na vysoké otáčky. Vložíme nahrubo nakrájená sušená rajčata a rozsekáme je společně s česnekem a bylinkami. Přidáme scezenou cizrnu, olivový a konopný olej a sekáme/mixujeme směs, dokud nebude hladká.
  2. Nakonec dodáme tahini pastu a sůl a znovu mixujeme. Záleží jaký používáte stroj, hummus by měl být nadýchaný, jemný a vláčný. Je-li hmota příliš hutná, přidejte olivový olej podle potřeby.
Babiččiny povidlové šátečky

Babiččiny povidlové šátečky

podle redaktorky Johany Křížkové

Ingredience:

  • 350-400 g polohrubé mouky + na podsypání
  • 250 g hery
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 vanilkový cukr
  • povidla
  • moučkový cukr na obalení

Pracovní postup:

  1. Z mouky, hery, měkkého tvarohu (nejlepší je ten na pečení, zabalený v alobalu) a vanilkového cukru vypracujeme pružné těsto. Pokud ještě lepí, což se můře stát, zejména pokud jste použili tvaroh z vaničky, přisypte ještě trochu mouky.
  2. Těsto dejte nejméně na hodinu odpočinout do chladničky, zabalené v mikrotenovém sáčku nebo potravinářské fólii.
  3. Pak ho vyválejte na pomoučeném válu a vykrájejte stejně velké čtverce.
  4. Doprostřed každého dejte lžičku povidel a pevně spojte rohy.
  5. Pečte v předehřáté troubě na plechu vyloženém pečicím papírem asi 18 minut. Ještě horké obalujte v moučkovém cukru.

Tip: Šátečky můžete plnit také jablečnými nebo hruškovými povidly či tvarohovou náplní.


  • Vybrali jsme pro Vás