Grilovaná vepřová žebírka s jablečným křenem

Chystáte se grilovat? Inspirujte se naším receptem na šťavnatá žebírka.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 70 min

Ingredience

4 PORCE +

Na jablečný křen:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    956 KCal

    43 %

    40 %

  • Energie

    4000 KJ

    43 %

    40 %

  • Sacharidy

    23,3 g

    26 %

    23 %

  • Vláknina

    5,1 g

    17 %

    17 %

  • Bílkoviny

    76,9 g

    122 %

    113 %

  • Tuky

    58,6 g

    90 %

    84 %

  • nasycené

    9,9 g

  • trans-mastné

    0,3 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Vepřová žebírka očistíme, naporcujeme na kousky a osolíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Chilli papričku zbavíme semínek, omyjeme a nasekáme na drobno.
  2. Do misky prolisujeme česnek, přidáme nakrájenou cibuli a chilli papričku. Přilijeme kečup, olej, ocet, med a sójovou omáčku a přisypeme drcená hořčičná semínka. Vše dobře promícháme metličkou.
  3. Maso vložíme do zapékací mísy a potřeme částí marinády, zbývající marinádu odložíme na později. Žebírka osolíme a opepříme, pak pekáček přikryjeme a necháme maso minimálně 4 hodiny (nejlépe do druhého dne) v lednici marinovat.
  4. Jablka zbavíme jadřinců a spolu s křenem je oloupeme a nastrouháme na jemno. V misce smícháme křen s jablky a pokapeme je citronovou šťávou. Pak vmícháme cukr a ocet, podle chuti osolíme a dáme do lednice odležet.
  5. Zbylou marinádu nalijeme do malého hrnce, přivedeme ji k varu a krátce povaříme. Pak hrnec odstavíme a odložíme stranou.
  6. Žebírka vložíme do vyhřáté trouby pod gril a při 200 °C je opékáme asi 50 minut, nebo je grilujeme na venkovním grilu při středním žáru, dokud není maso měkké. Během opékání potíráme maso převařenou marinádou. Hotová žebírka necháme 5 minut odpočinout a podáváme s jablečným křenem a pečivem.
Autor:

Podobné recepty

Quiche tří chutí

Slaný francouzský koláč vám bude chutnat teplý i za studena.

Vepřová roláda na hruškách

Vepřové maso a hrušky se spolu skvěle doplňují.

Plněné bramborové knedlíky s červeným zelím

Domácí knedlíky plněné uzeným masem, tahle skvělá klasika je vždycky dobrou volbou.

Vánoční roastbeef s houbovou omáčkou

Místo klasické štědrovečerní večeře vyzkoušejte letos tuto novinku.

Vepřová líčka na houbách

Vepřová líčka jsou přehlíženou ingrediencí, která vás nadchne svou jednoduchou přípravou a...