Filet mignon s chřestem a holandskou omáčkou

Filet mignon patří k nejchutnější části hovězího masa. Nejlépe chutná s pečenou zeleninou.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 40 min

Ingredience

4 PORCE +

Holandská omáčka:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    750 KCal

    34 %

    31 %

  • Energie

    3138 KJ

    34 %

    31 %

  • Sacharidy

    15,0 g

    17 %

    15 %

  • Vláknina

    3,5 g

    12 %

    12 %

  • Bílkoviny

    45,3 g

    72 %

    67 %

  • Tuky

    55,8 g

    86 %

    80 %

  • nasycené

    26,6 g

  • trans-mastné

    1,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Cibuli nakrájíme na kousky a povaříme v 1/2 litru vody. Cibuli přecedíme a vývar necháme vychladnout. (Můžeme použít i 500 ml zeleninového nebo masového vývaru z kostky.) Na holandskou omáčku smícháme žloutky s trochou vývaru a s moukou. Zbylý vývar nalijeme do misky, postavíme ji do vodní lázně a pomalu zašleháváme žloutkovou směs. Jakmile omáčka zhoustne, misku vyjmeme z lázně, po částech zašleháme rozpuštěné vychladlé máslo a dochutíme solí a citronovou šťávou.
  2. Maso odblaníme, omyjeme a nakrájíme na steaky vysoké 5 cm. Potřeme je olejem a posypeme pepřem. Chřest oloupeme škrabkou a odřízneme zdřevnatělé části. Stonky chřestu blanšírujeme 3 minuty ve vroucí vodě, vyjmeme a ihned přelijeme studenou vodou.
  3. Do rozpálené litinové pánve vložíme steaky a opékáme je po každé straně 3 minuty. Obracíme je kleštěmi a do opečeného masa nepícháme, aby šťáva nevytekla. Steaky necháme několik minut odpočinout, pak je osolíme, dáme do pekáčku a dopékáme ve vyhřáté troubě při 220 °C podle toho, jak má být steak propečený. Vyjmeme je, poklademe polovinou másla a necháme 5 minut odpočinout.
  4. V pánvi rozehřejeme zbylé máslo a chřest a očištěný kukuřičný klas opečeme. Každý steak rozkrojíme na tři části, rozdělíme na talíře, přidáme chřest a kukuřici a přilijeme holandskou omáčku.
  5. Omáčka k masu z vypečené šťávy: K výpeku z pánve i talíře přidáme lžíci másla, lžičku plnotučné hořčice, 50 ml červeného vína a najemno nasekané bylinky. Krátce povaříme a za stálého míchání ve šťávě rozpustíme oříšek másla.
Autor:

Podobné recepty

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Roláda z panenky s karamelizovanými mrkvičkami

Této šťavnaté roládě s rafinovanou náplní neodoláte.