Cuketová polévka se smetanou a liškami
Krémové polévky jsou oblíbené nejen pro svou hedvábnou konzistenci, ale také proto, že se mohou stát lahodným obědem či večeří. Zkuste tuto cuketovou s liškami.
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
310 KCal
14 %
13 %
-
Energie
1299 KJ
14 %
13 %
-
Sacharidy
9,7 g
11 %
10 %
-
Vláknina
2,9 g
10 %
10 %
-
Bílkoviny
4,3 g
7 %
6 %
-
Tuky
27,5 g
42 %
39 %
-
nasycené
17,3 g
-
trans-mastné
0,2 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- V hrnci rozpálíme dvě lžíce másla a necháme na něm zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Pak ji zaprášíme dvěma lžícemi mouky a připravíme světlou jíšku. Zalijeme vývarem a důkladně rozšleháme.
- Omyté cukety neloupeme, pouze je nakrájíme na kostičky a ty vložíme do polévky. Vaříme zvolna asi 10 minut doměkka.
- Mezitím na pánvi rozehřejeme zbylé máslo, přidáme očištěné lišky a asi 10 minut je podusíme.
- Jakmile je cuketa měkká, rozmixujeme polévku dohladka. Ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Na závěr přidáme smetanu, podušené lišky a už jen krátce necháme přejít varem.
- Smetanu můžeme podle chuti přidávat až těsně před podáváním přímo do talířů. Polévku zdobíme lístkem petržele.