Cuketová polévka se smetanou a liškami

Krémové polévky jsou oblíbené nejen pro svou hedvábnou konzistenci, ale také proto, že se mohou stát lahodným obědem či večeří. Zkuste tuto cuketovou s liškami.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 40 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    310 KCal

    14 %

    13 %

  • Energie

    1299 KJ

    14 %

    13 %

  • Sacharidy

    9,7 g

    11 %

    10 %

  • Vláknina

    2,9 g

    10 %

    10 %

  • Bílkoviny

    4,3 g

    7 %

    6 %

  • Tuky

    27,5 g

    42 %

    39 %

  • nasycené

    17,3 g

  • trans-mastné

    0,2 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. V hrnci rozpálíme dvě lžíce másla a necháme na něm zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Pak ji zaprášíme dvěma lžícemi mouky a připravíme světlou jíšku. Zalijeme vývarem a důkladně rozšleháme.
  2. Omyté cukety neloupeme, pouze je nakrájíme na kostičky a ty vložíme do polévky. Vaříme zvolna asi 10 minut doměkka.
  3. Mezitím na pánvi rozehřejeme zbylé máslo, přidáme očištěné lišky a asi 10 minut je podusíme.
  4. Jakmile je cuketa měkká, rozmixujeme polévku dohladka. Ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Na závěr přidáme smetanu, podušené lišky a už jen krátce necháme přejít varem.
  5. Smetanu můžeme podle chuti přidávat až těsně před podáváním přímo do talířů. Polévku zdobíme lístkem petržele.
Autor:

Podobné recepty

Polévka z fava fazolí

K této krémové polévce chutná skvěle čerstvé pečivo.

Zvěřinová polévka s játrovými knedlíčky

Ze zbylého masa uvařte silný vývar.

Vývar s velkými knedlíčky

Po zimní procházce si dopřejte teplý vývar.

Staročeská kulajda s vejcem

Uvařte si kulajdu tak, jak ji připravovaly naše babičky.

Pórková polévka Vichyssoise s krutony

V létě přijde studená polévka vhod.