Co takhle uspořádat čokoládové hody!

  0:02
Jestli existuje na světě něco, co se blíží božské maně, pak je to rozhodně čokoláda...
Co takhle uspořádat čokoládové hody

Co takhle uspořádat čokoládové hody | foto: MF DNES

Brownies s bílou čokoládouČokoládové hody

Příprava: 25 minut + 25 minut pečení

NA 1 FORMU 40 X 20 CM

250 g hořké čokolády, nejlépe se 70 % kakaové hmoty
200 g másla + trochu na vymazání formy
4 vejce
250 g třtinového cukru
80 g hladké mouky
2 lžíce kakaa holandského typu
50 g bílé čokolády
50 g mléčné čokolády

1. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Zapékací misku vyložíme pečicím papírem a vytřeme máslem. Hořkou čokoládu nalámeme do misky, přidáme kousky másla a postavíme nad páru. Mícháme, dokud se čokoláda a máslo nerozpustí. Za občasného promíchání necháme vychladit na pokojovou teplotu.

2. Obě čokolády nakrájíme na kousky. Mouku promícháme s kakaem. Do zadělávací mísy vyklepneme vejce, přisypeme cukr a elektrickým šlehačem šleháme, dokud hmota nezdvojnásobí svůj objem. Do našlehaných vajec s cukrem vmícháme rozpuštěnou čokoládu s máslem a přes sítko prosijeme mouku s kakaem. Vmícháme nasekanou bílou a mléčnou čokoládu.

3. Směs pomocí stěrky přelijeme do připravené formy, uhladíme a pečeme v předehřáté troubě asi 20-25 minut. Pozor na vysušení, brownies mají mít na povrchu kůrčičku, ale těsto má být vláčné a uprostřed se trochu chvět. Po vyjmutí z trouby necháme ve formě, nejlépe na mřížce, vychladnout a potom krájíme na jednotlivé kousky.

JAK NA TO:

1. Rozpuštěnou čokoládu a máslo míchejte nad párou dohladka.Čokoládové hody

 

2. Pro krájení bílé i tmavé čokolády použijte kvalitní ostrý nůž. Výborná je i studentská pečeť nebo čokolády s různými příchutěmi.Čokoládové hody

 

3. Když jsou vejce s cukrem ušlehaná do pěny, postupně do ní vmíchejte čokoládovou hmotu. Nakonec přisypte mouku, kakao a nasekanou čokoládu.Čokoládové hody

 

Čokoládové hody4. Použijete-li k pečení vyšší formu, pečte brownies raději o něco déle.

 

Nugátová bombaČokoládové hodyPříprava: 30 minut + doba na ztuhnutí a vychlazení

PRO 6 OSOB

2 žloutky
2 lžíce třtinového cukru
4 lžíce nutely nebo nugátu, asi 150 g
2 lžíce čokoládového likéru nebo amareta
250 g mascarpone
250 ml smetany 40%
1 malý piškotový dortový korpus
čokoládová poleva na ozdobu, hotový výrobek
čokoládové hoblinky na ozdobu

1. Hlubší mísu vypláchneme studenou vodou a vyložíme fólií nebo alobalem. Korpus prokrojíme a vykrojíme dvě kola, jedno menší a jedno větší, podle velikosti obvodu misky.

2. Na hrnec s vroucí vodou postavíme misku se žloutky, cukrem a likérem a vyšleháme je do husté pěny, teplota by neměla přesáhnout 80 stupňů, aby se žloutky nesrazily. Stáhneme z hrnce a do žloutků zašleháme nutelu nebo rozpuštěný nugát. Mascarpone krátce prošleháme nebo promícháme a spojíme s nugátovou hmotou. Nakonec vmícháme dotuha ušlehanou smetanu.

3. Připravenou misku naplníme necelou polovinou krému, uhladíme a zakryjeme menším piškotovým plátem vykrojeným z dortového korpusu. Doplníme zbylým krémem a uzavřeme větším piškotovým plátem. Misku přetáhneme potravinovou fólií a dáme chladit do lednice, nejlépe do druhého dne.

4. Dort vyklopíme z formy na připravený tác a povrch ozdobíme čokoládovou polevou připravenou podle návodu na obalu a hoblinkami čokolády a podáváme. Krájíme ostrým nožem namočeným do teplé vody.

 

Čokoládový dort s krémem a třešněmiČokoládové hody

Příprava:25 minut + 45 minut pečení

NA 1 DORTOVOU FORMU

100 g čokolády na vaření
100 g másla + trochu na vymazání formy
160 g cukru moučka
150 g hrubé mouky + trochu na vysypání formy
7 vajec

Na náplň:

250 g čokolády na vaření
50 g másla
250 g kysané smetany
50 g moučkového cukru
2 lžíce džemu
200 g třešní, kompot
25 g bílé čokolády
čokoládové svitky

1. Předehřejeme si troubu na 170 - 180 stupňů. Formu vytřeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Čokoládu nalámeme a necháme nad párou rozpustit. Máslo s cukrem utřeme, přidáme žloutky a vyšleháme do pěny. Přidáme rozpuštěnou, ale zchladlou čokoládu a chvíli šleháme. Z bílků ušleháme sníh a s moukou zlehka vmícháme do vyšlehané hmoty.

2. Těsto vlijeme do formy a pečeme asi 45 minut. Před vyjmutím zkusíme střed těsta špejlí, pokud se na ni nelepí, dort i s formou vyjmeme a necháme zchladnout.

3. Třešně necháme na sítu okapat. Do misky nalámeme čokoládu a přidáme kousky másla. Postavíme na hrnec s vroucí vodou a necháme rozpustit. Necháme zchladnout. Smetanu prošleháme s cukrem a vychladlou čokoládou na krém.

4. Vychladlý korpus vyjmeme z formy, prokrojíme na 3 díly a povrch potřeme džemem. Na spodní díl naneseme na potřenou stranu třetinu krému a ozdobíme částí třešní, přiklopíme dalším dílem džemem nahoru, ozdobíme krémem a třešněmi a přiklopíme vrchním dílem. Povrch dortu potřeme krémem. Ozdobíme třešněmi namočenými v bílé čokoládě i zbylými okapanými a svitky čokolády.

 

Chlebíček z bílé čokolády a sušenekČokoládové hody

Příprava: 15 minut + 4 hodiny na vychlazení a ztuhnutí

NA 1 FORMU O OBJEMU 1 L

750 g bílé čokolády s vyšším obsahem kakaového másla, např. Orion
250 ml smetany 33%
1 vanilkový lusk
2 balíčky polomáčených kakaových sušenek nebo kakaové bebe apod.
1 lžíce tekutého medu

1. Formu na biskupský chlebíček vypláchneme studenou vodou a vyložíme fólií nebo alobalem tak, aby hladce přilnula a okraje přesahovaly formu. Čokoládu nalámeme na kousky a vložíme do misky. Smetanu nalijeme do kastrůlku, vyškrabeme do ní semínka z vanilkového lusku a zahřejeme k varu. Stáhneme z ohně a přidáme čokoládu nalámanou na kousky. Mícháme, až se čokoláda rozpustí, případně ji rozehřejeme nad párou na hrnci s horkou vodou.

2. Na dno formy nalijeme vrstvičku čokolády a poklademe podélně ve středu čokoládovými sušenkami. Povrch sušenek pokapeme lehce tekutým medem a přelijeme další vrstvou čokolády. Takto pokračujeme do spotřebování všech ingrediencí a končíme vrstvou bílé čokolády. Povrch urovnáme stěrkou a necháme chvíli vychladnout. Přečnívající fólii přehneme přes formu a dáme vychladit do lednice na několik hodin.

3.Před podáváním můžeme chlebíček na chvíli vložit do mrazáku. Pomocí fólie vyjmeme chlebíček z formy a ostrým nožem krájíme na jednotlivé porce.

 

Čokoládový dort s polevou a krémemČokoládové hody

Příprava: 30 minut + 40 minut pečení

NA 1 DORTOVOU FORMU

110 g másla
6 vajec
120 g cukru moučka
50 g čokolády
110 g mletých mandlí
40 g strouhanky
1 vanilkový cukr

Na krém:

60 g čokolády
50 g másla
200 g měk. tvarohu
200 ml kys. smetany
100 ml smetany 33%
5 lžiček cukru moučka

Na polevu:

čokoládová poleva, hotový výrobek

1. Předehřejeme si troubu na 170 stupňů. Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. V míse utřeme máslo s cukrem a žloutky a vyšleháme do husté bílé pěny. Přidáme rozpuštěnou čokoládu a mleté mandle. Bílky s vanilkovým cukrem ušleháme na tuhý sníh a společně se strouhankou zlehka vmícháme do směsi.

2. Těsto urovnáme do formy a pečeme asi 40 minut, před vyjmutím z trouby zkusíme ve středu těsta špejlí. Korpus necháme vychladnout na mřížce, vyjmeme z formy a v půli prokrojíme. Ve vodní lázni nebo nad párou rozpustíme nalámanou čokoládu a máslo. Necháme vychladit.

3. Na krém vyšleháme tvaroh s kysanou smetanou a cukrem a vmícháme ušlehanou sladkou smetanu. Jednu třetinu bílého krému oddělíme a do zbylého krému zašleháme rozpuštěnou čokoládu s máslem. Krémy naplníme do cukrářských sáčků a na spodní část korpusu dokola nastříkáme tmavý krém střídavě se světlým. Přiklopíme druhou polovinou korpusu, postavíme na mřížku a polejeme čokoládovou polevou. Pomocí kornoutku s čokoládovou polevou nebo vidličky vytvarujeme na povrchu dortu vzorek a necháme ztuhnout.

Autoři:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...