Doba přípravy: 1 a půl dne
Množství: 4 porce
- 1 kelímek zavináčů
- 600 g brambor typu A uvařených ve slupce
- 1 středně velká cibule
- 2 mrkvičky
- 1 petržel menší - kořen
- 1/2 bulvy celeru
- 2 vejce uvařená natvrdo
- 1 zakysaná smetana 15% 150 g
- 2 menší nakládané okurky
- čerstvá petrželová nať
- citron
- jablko
- hruška
- sterilovaný hrášek (kdo nemá rád, nemusí dávat)
- sůl
- pepř
- cukr
1. Dva dny před Štědrým večerem uvařím brambory ve slupce. Vodu osolím více než obvykle. Do vody přidám bobkový list a 2 stroužky neloupaného česneku. Nevařím doměkka, nechám dojít v horké vodě. Scedím a nechám vychladnout do dalšího večera.
2. Jeden večer před večeří uvařím vejce natvrdo a odložím na později. Jednu střední cibulku nakrájím, v misce nasolím, promačkám s kapkou oleje a nechám změknout. Mrkev, celer a petržel nakrájím na malé kostičky a krátce povařím v mírně osolené vodě, po vychladnutí vmíchám do směsi s cibulí a zeleninou
3. V den D: 2 ks zavináčů z kelímku oprostím od zelí. Nechám okapat a poté osuším v papírovém ubrousku. Nakrájím do směsi a promíchám. Kyselé okurky přidávám jen sporadicky - spíš na oko. Salát bývá kyselý dost, ale záleží na chuti každého. Rozhodně doporučuji čerstvou petrželovou nať. Nejen na ozdobu, ale nasekám ji na jemno v den podávání a vmíchám.
4. Oloupané brambůrky mají být stejně velké jako kořenová zelenina. Vmíchám je a poté i dvě nakrájená vajíčka. Poté je třeba salát ochutnat.
5. Doplňuji cukr a pepř, solím jen minimálně. Ocet většinou nedávám, zavináče totiž salát okyselí dost. Na servírovací míse pak zdobím ovocem - jablky, pomeranči, hruškou a citronem.
Poznámka: Ačkoli k bramborovému salátu míváme kapra a u rodičů je vždy salátů několik druhů, vítězí často právě ten "zavináčový". Doporučuji na rychlé chlebíčky - pro návštěvy. Opravdu stačí mít doma pečivo a salát v lednici. Kombinovat se dá se zeleninou i s vejcem a uzeninou. A zelí s nálevem ze zavináčů? Na kocovinu po Vánocích i Silvestru skvělý lék.