Bazalkový olej

Bazalkový olej je velmi aromatický a nejvíce se hodí na saláty.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 20 min

Ingredience

2 PORCE +

Rozpočet na 2 lahve (á 500 ml):

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    3317 KCal

    151 %

    138 %

  • Energie

    13879 KJ

    151 %

    138 %

  • Sacharidy

    2,0 g

    2 %

    2 %

  • Vláknina

    1,2 g

    4 %

    4 %

  • Bílkoviny

    2,4 g

    4 %

    3 %

  • Tuky

    367,1 g

    565 %

    524 %

  • nasycené

    45,1 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Olivový olej zahřejeme na asi 40 stupňů. Do lahví se širokým hrdlem vložíme lístky bazalky a přidáme i stonky, které nejprve lehce naklepeme.
  2. Bazalku zalijeme nahřátým olejem, uzavřeme víčkem nebo překryjeme celofánem a převážeme stužkou.
  3. Olej používáme nejdříve za tři týdny. Po této době ho můžeme přefiltrovat a přelít do čistých sklenic, aby déle vydržel.
Autor:

Podobné recepty

Paštikový hřbet

Výborná domácí paštika, která vám jistě vykouzlí úsměv na rtech.

Rösti

Připravte si tradiční švýcarské bramborové placičky.

Opilé meruňky

Už vás nebaví mazat si na rohlík obyčejný džem? Zkuste tento vytuněný, hodí se skvěle i k sýrům.

Nakládaný ovčí sýr

Neváhejte si dát k večeři nakládaný kozí sýr.

Nakládané houby

Připravte si výborný zaklad na houbovou omáčku.