Výstava, mše i historická jízda. Projekt připomene hrdiny i oběti totality

  18:14
Varoval před živelními pohromami i vpádem cizích armád. Nově zvon ze Svatomikulášské městské zvonice připomene také hrdiny a oběti obou totalitních režimů. Poprvé se tak stane zítra na památku narození pozdějšího ministra zahraničí Jana Masaryka. Projekt Zvony paměti představili včera zástupci Muzea paměti XX. století, společnosti Prague City Tourism (PCT) spolu s Muzeem Kampa.

Představení projektu Zvony paměti, kterým bude společnost Prague City Tourism, Museum Kampa a Muzeum paměti XX. století pravidelně připomínat osobnosti, které se postavily totalitním režimům. (12. září 2023) | foto: ČTK

Nepůjde ovšem jen o pravidelné zvonění, ale také o výstavu, tematickou jízdu historickými vozy a další doprovodný program. Pravidelné odpolední vyzvánění během nadcházejících týdnů se stane nedílnou součástí nejen malostranského koloritu.

„Zvon ze Svatomikulášské městské zvonice neztratil svůj hlas, ale jak jsme zjistili při jeho průzkumu, stále zůstává funkční. My jsme proto pro něj hledali nový smysl. A ten podle našeho názoru spočívá v připomínce lidí, kteří se postavili proti totalitě. Vztah k městu se podle nás rodí skrze ty, kdo tvoří jeho identitu,“ vysvětlila Jana Adamcová, místopředsedkyně představenstva PCT, smysl celé připravované akce.

Od Abrahama k Žemličkovi. Pomník všech obětí ruské okupace čeká na své umístění

Hlas zvonů se rozezní nad malostranskými střechami přesně v 15 hodin vždy v den, kdy konkrétní připomínaná osobnost zesnula či přišla na svět. Ani zmíněná odpolední hodina nepředstavuje náhodně zvolenou cifru. „Jde o okamžik, kdy na kříži zemřel Ježíš Kristus,“ řekla Jana Adamcová.

Oběti k nezapomnění

„Zvolené téma není náhodné. Je třeba si neustále připomínat hrdiny a oběti obou totalit 20. století. To představuje smysl celého projektu,“ popsala Hana Kordová-Marvanová (BEZPP), členka pražského zastupitelstva. Autoři akce zdůrazňují, že zároveň představuje odpověď na to, jak se tři desetiletí po listopadu 1989 nahlíží na některé aspekty spjaté s komunistickou totalitou.

Nezapomínejte na zločiny totality, zaznělo během piety za oběti komunismu

„O této době by se mělo diskutovat s nadhledem a reflexí,“ zdůraznil Jan Kalous, ředitel Muzea Paměti XX. století. Projekt odstartovala včera výstava Oči Státní bezpečnosti na Kampě.

Ani místo pro ni vybrané není bez hlubšího kontextu. Třeba proto, že z oken tehdejšího Výzkumného ústavu plánování v Lichtenštejnském paláci Státní bezpečnost sledovala a dokumentovala v rámci akce s krycím názvem Čára–2 hosty, kteří na Vánoce 1974 mířili za Janem Werichem do jeho tamní vily. „K nim náležel i populární herec a signatář Charty 77 Pavel Landovský,“ sdělil kurátor výstavy Pavel Blažek.

Hrana za vojáky i kněze

Od zítřka se zapojí do vzpomínek také zmíněný malostranský zvon. Hranu nejprve zazvoní Janu Masarykovi, diplomatovi a ministru zahraničí v kritických válečných letech a poté mezi osudovými roky 1945–48. „Úděl Jana Masaryka totiž prochází oběma totalitami,“ řekl Jan Kalous.

O tři dny později se zvonění ozve na počest kněze, jezuity Adolfa Kajpra, jenž na konci 50. let zesnul v žaláři leopoldovské pevnosti na Slovensku. A například 23. září zvonění připomene plukovníka Alfréda Bartoše. Důstojníka, jenž velel úspěšnému desantu Silver A, vysazenému do Čech na konci roku 1941. Bartoš padl vlastní rukou v boji s gestapem v červnu 1942.

Proč zemřel Jan Masaryk? ptá se audiokniha. Vychází z dobových svědectví

Za oběti totalit se bude sloužit také mše v kostele sv. Mikuláše. „Spolu s výstavou spustíme také webové stránky zvonypameti.cz, na kterých zájemci naleznou harmonogram zvonění a nabídku speciálních vycházek a komentovaných prohlídek s průvodcem,“ uvedla mluvčí PCT Klára Janderová. Na webových stránkách mohou zájemci nalézt stručné medailonky vzpomínaných význačných osobností.

V rámci doprovodného programu vyjede 7. října tematická jízda historickými vozy. Její trasa povede kolem pozorovatelen StB za odborného výkladu průvodců, součástí je též kurátorská prohlídka výstavy Očima StB a volný vstup na mikulášskou městskou zvonici.

Oči StB upřené na Kampu

Metropole 70. a 80. let zaznamenaná na snímcích a v dokumentech sledovačů ze IV. správy Federálního ministerstva vnitra ČSSR (FMV). Také to zájemci uvidí na panelové výstavě Oči Státní bezpečnosti otevřené v úterý na Kampě.

„Akce prezentuje historické osobnosti, významné události, kavárny, pražské ulice a další místa, která byla sledována příslušníky Státní bezpečnosti (StB) a zvěčněna jejich fotoaparáty,“ uvedl ředitel Muzea Paměti XX. století Jan Kalous.

KOMENTÁŘ: Seznamy StB, které měnily životy. Má lustrace ještě smysl?

Na jednotlivých panelech defilují známé veličiny, které před listopadem 1989 symbolizovaly vzdor proti totalitnímu režimu. Objektiv „sledky“ zachytil v roce 1987 u Staroměstské radnice například Václava Havla s polistopadovým ministrem zahraničí Jiřím Dienstbierem a dalšími veličinami disentu.

Slídilové vytvořili v rámci akce s krycím názvem Jabloň na počátku roku 1977 na Břevnově jeden z posledních snímků filozofa profesora Jana Patočky, který zemřel o dva měsíce později. Příslušníci Státní bezpečnosti ho zde zvěčnili v doprovodu další význačné osobnosti, Jiřího Hájka, ministra zahraničí v kritickém roce 1968 a dalšího mluvčího Charty 77.

Chartista Patočka? I kdyby přežil výslechy, stejně by ho StB zabila

„Správa sledování za sebou zanechala poměrně rozsáhlou dokumentaci, která je přesto menší částí původních písemností. Dochována je ve zvláštním fondu o 135 kartonech. Operativní svazky jsou v archivu pouze z centrály útvaru,“ vysvětlují autoři expozice. Fotografie ze sledování se výjimečně zachovaly také v operativních spisech dalších součástí Státní bezpečnosti. Jde například o záběry z pohřbu Jana Patočky z operativního svazku X. Správy FMV, tedy útvaru zaměřeného proti „vnitřnímu“ nepříteli.

Velmi málo se zachovalo filmových záběrů, pocházejí zejména ze snímků využitých k propagandě nebo jako výukové pomůcky. Československá televize některé v roce 1977 využila ve snímku Vysoká hra. Záběry západního diplomata zneužila proti bývalému řediteli Městských divadel pražských. „Jeden z panelů navíc je symbolicky umístěný i ve Svatomikulášské zvonici, která dříve sloužila jako pozorovatelna StB s krycím jménem Kajka,“ sdělil kurátor akce Pavel Blažek. Výstava je otevřena do 5. prosince 2023.

20. srpna 2023

Autor:
  • Nejčtenější

Opilec napadl v Praze šest lidí, vážně zranil motorkáře. Policii pomohli svědci

19. června 2024  16:46,  aktualizováno  17:38

Policie zasahovala u případu napadení šesti lidí v Praze 7 v Argentinské ulici. Vážně zraněného...

Velké požáry ve středních Čechách: vzplála výroba pyrotechniky a sklad

14. června 2024  15:28,  aktualizováno  16.6 5:41

Středočeští hasiči zasahují u dvou velkých požárů. V obci Praskolesy poblíž Hořovic na Berounsku...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nefungují brzdy! Expolitička s matkou a psem jen o vlásek unikly z hořícího auta

15. června 2024  15:14

Velké štěstí v neštěstí zažila spolu se svou matkou bývalá místostarostka Tábora Michaela Petrová....

Muž se zastal na pražském Andělu napadané ženy, útočník ho bodl

17. června 2024  17:45,  aktualizováno  17:58

Potyčka mezi dvěma muži se strhla v pondělí odpoledne poblíž stanice metra Anděl a její přilehlé...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Policie řešila podezřelé kufry u stanice Můstek, centrem nejezdily dvě linky metra

18. června 2024  13:53,  aktualizováno  14:57

V úterý odpoledne policie uzavřela část Václavského náměstí kvůli nálezu podezřelých zavazadel....

Praha odvolala ředitele DDM. Ignoruje nové postupy, vysvětluje naštvaným rodičům

20. června 2024  10:28

Přes tři sta zaměstnanců a rodičů podepsalo na konci dubna petici proti odvolání ředitele Jána...

Velký večer pro Julii a Julii. Basketbalistky začaly výhrou nad Finskem

19. června 2024  20:16,  aktualizováno  21:06

České basketbalistky porazily v Praze na Královce v úvodním testu v přípravě na srpnovou...

Fotbalisté Mladé Boleslavi nastříleli v přípravě Novému Boru 28 gólů

19. června 2024  20:24

Fotbalisté Mladé Boleslavi v úvodním přípravném zápase na novou sezonu deklasovali Nový Bor 28:1....

Opilec napadl v Praze šest lidí, vážně zranil motorkáře. Policii pomohli svědci

19. června 2024  16:46,  aktualizováno  17:38

Policie zasahovala u případu napadení šesti lidí v Praze 7 v Argentinské ulici. Vážně zraněného...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Survivor 2024 má vítěze, ten si kromě titulu odnáší i výhru 2,5 milionu korun

Na platformě Voyo mohli diváci v úterý večer sledovat napínavé finále reality show Survivor Česko & Slovensko. Na Nově...