Zdena Mašínová

Zdena Mašínová | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Praha se domluvila se Zdenou Mašínovou mladší na exhumaci její matky

  • 57
Praha se domluvila se Zdenou Mašínovou mladší na vyzvednutí ostatků její matky na Ďáblickém hřbitově. Nyní město začne dohledávat nutné dokumenty. Kdy se exhumace uskuteční zatím není jasné.

„Já slovy nemohu vyjádřit vděk všem, co se o to zajímají a chtějí se o to zasloužit. Je to pro mě ohromný den a zážitek a jsem ráda, že v mém věku jsem se tohoto dočkala,“ řekla Mašínová.

Vyzvednuté ostatky plánuje pohřbít v rodinné hrobce v Lošanech na Kolínsku.

„Paní Mašínová by si přála vědět, kde leží ostatky její maminky a přála by si je vyzvednout. My jsme se dohodli, že se o to pokusíme a dohodli jsme se na prvních krocích, které je potřeba udělat,“ řekla pražská radní Milena Johnová (Praha Sobě).

Magistrát začne shromažďovat všechny dostupné dokumenty a informace. Následně požádá o povolení k exhumaci, a to například i proto, že Ďáblický hřbitov je kulturní památkou. Postup bude řešit magistrátní pracovní skupina.

Kdy přesně by se mohla exhumace uskutečnit, zatím není jasné.

Podle předsedy zastupitelů Prahy Sobě a starosty Prahy 7 Jana Čižinského budou po celou dobu přítomni odborníci z řad historiků a archeologů. Dokumenty chce mít město shromážděny v řádu týdnů. „V řádu měsíců potom požádáme o exhumaci,“ dodal Čižinský.

Magistrát přitom původně žádost Mašínové odmítal. Svůj postoj posléze změnil pod podmínkou, že dcera musí znát místo uložení matčiných ostatků.

Zdena Mašínová starší v době soudního procesu s Miladou Horákovou organizovala podpisovou petici za její omilostnění. V listopadu 1953 byla zatčena za odbojovou činnost svých synů.

Ve vykonstruovaném procesu byla odsouzena na 25 let žaláře za údajnou velezradu a špionáž. Byla umístěna do tábora nucených prací v Pardubicích, kde v roce 1956 zemřela.

,