Soud zrušil „hlukové“ uzavírky v centru Prahy. Pomohly, tvrdí radnice

  • 28
Soud zrušil opatření, kterým Praha 1 chtěla snížit hluk v Dlouhé ulici a okolí. Poukázal na formální pochybení při jeho vyhlášení. Původně mělo platit ještě tento víkend, radnice bude usilovat o jeho pokračování. O víkendech podle vedení městské části zůstane v Dlouhé více strážníků.

Omezení dopravy se týkalo páteční a sobotní noc od 22:00 do 03:00 v ulicích Dlouhá, V Kolkovně, Rámová, Masná, části ulic Kozí a Rybná. Vjezd byl zakázán nerezidentům a vozům taxislužeb. Opatření se mezi místními setkalo s rozporuplnými reakcemi, podle některých se vozy taxi pouze posunuly o kus dál.

Podle vedení Prahy 1 však krok podle měření vedl k výraznému snížení hluku v oblasti. Radní městské části pro životní prostředí Petr Kučera (Zelená pro jedničku) uvedl, že o prvním víkendu klesla průměrná hladina hluku ze 63 na 62 decibelů a o druhém až na 61 decibelů.

„Vzhledem k charakteru jednotek decibelů znamená pokles o dva decibely snížení hluku o téměř polovinu,“ uvedl. Decibel je tzv. logaritmická jednotka, což v praxi znamená, že se s každými třemi decibely úroveň hluku zdvojnásobí.

Těmito a dalšími argumenty se radnice pokusí přesvědčit soud, aby zrušil svoje původní rozhodnutí a umožnil v uzavření ulic pokračovat. „Pilotní provoz dvou víkendů ukázal, že zklidnění dopravy je jednou z funkčních cest, jak zajistit místním klidnější spánek. Možnost lépe se vyspat podle nás rozhodně stojí za drobná dopravní omezení. Proto požádáme soud, aby bylo možné v opatřeních pokračovat,“ řekl starosta Prahy 1 Pavel Čižinský (Praha 1 Sobě).

Kromě toho podle místostarosty městské části Petr Hejmy (STAN) zůstane v Dlouhé ulici o víkendových nocích větší množství městských strážníků, kteří budou dohlížet na dodržování nočního klidu.

Radnice podle Hejmy jedná také s majiteli klubů v Dlouhé, což nicméně provozovatelé v minulosti popřeli. Magistrát připravuje vyhlášku omezující otevírací dobu podniků v Dlouhé, což místní podnikatelé odmítají.