Krnáčová urazila taxikáře. Od města chtějí omluvu a téměř milion korun

  8:04
Trojice pražských taxikářů zažalovala Magistrát hlavního města Prahy. Dotklo se jich vyjádření exprimátorky Adriany Krnáčové, která zveřejnila, kolik s nimi úřad vede správních řízení. A také to, že neplatí uložené pokuty. Taxikáři tvrdí, že Krnáčová lhala. Vedle omluvy požadují 900 tisíc korun jako odškodnění.

Pavel Jelínek, Aleš Ryjáček a Michal Šotola. Tři vyhlášení pražští taxikáři, kteří v minulosti neměli problém účtovat si za kilometr jízdy 90 korun a více. Opakovaně uvázli v síti kontrol a podle primátorky Adriany Krnáčové se pak neobtěžovali platit uložené pokuty.

„S panem Jelínkem je vedeno 19 správních řízení. Byly mu uloženy pokuty v celkové výši 428 tisíc korun, 27 tisíc zaplatil. S panem Ryjáčkem je vedeno 20 správních řízení, je mu uloženo 1 milion 509 tisíc, nezaplatil vůbec nic. A panu Šotolovi bylo... 39 správních řízení ve výši 1 milion 933 tisíc a nezaplatil vůbec nic,“ uvedla primátorka v květnu 2015 v pořadu internetové televize Stream.cz.

Tím ale nadzvedla zmíněnou trojici taxikářů ze sedadel. Na pražský magistrát podal každý z nich žalobu. Když se reportér před soudní síní zeptal taxikáře Pavla Jelínka, proč město žaluje, odmítl odpovědět. I jeho kolegové vypadali, že jsou přítomností kamery iDNES.tv zaskočení.

„Už to zhasni, to stačilo,“ zlobili se, když na ně kameraman na tmavé chodbě posvítil. „Vy to nevíte, takovýhle informace,“ pronesl Jelínek polohlasem směrem k reportérovi. „Já to vím, ale chtěl jsem to slyšet od vás.“ – „Když to víš, tak proč se ptáš,“ prohlásil jeden z taxikářů.

Všichni tři mají stejného právního zástupce a žádají to samé. Za prvé – aby se úředníci magistrátu zdrželi tvrzení ohledně správních řízení a nezaplacených pokut, které ve spojení s jejich jmény uvedla Krnáčová.

Dále chtějí, aby jim úředníci poslali písemnou omluvu, kterou zároveň někdo z magistrátu přečte na tiskové konferenci. V ní má zaznít, že se slova primátorky nezakládají na pravdě. „Za tyto výroky se Hlavní město Praha, Magistrát hlavního města Prahy panu Pavlu Jelínkovi (Aleši Ryjáčkovi, Michalu Šotolovi) omlouvá,“ slyšeli by rádi taxikáři.

A požadují také finanční odškodnění za neoprávněný zásah do práva na ochranu osobnosti. Jelínek vyčíslil „bolestné“ za údajnou urážku na čtvrt milionu, Ryjáček žádá 300 tisíc a Šotola ještě o 50 tisíc víc. Dohromady chtějí od magistrátu částku 900 tisíc korun.

VIDEO: Připomeňte si, jak město připravilo v roce 2009 taxikáře o lukrativní místa na Staroměstském náměstí. Strhla se tam bitka:

Právní zástupce města Martin Janoušek má jasnou představu, jak by měl soud rozhodnout. „Trváme na našem návrhu, že by měly být všechny tři žaloby zamítnuty,“ prohlásil advokát v jednací síni.

Soudkyně Dagmar Stamidisová si předvolala jako svědkyni nyní už bývalou primátorku Adrianu Krnáčovou. „Mých výroků ohledně taxislužby bylo neúrekom (hodně – hovorový výraz ze slovenštiny, pozn. red), protože ten problém je letitý a v průběhu čtyř let taxislužba byla ve své podstatě skoro každý druhý týden citována. Je možné, že jsem to řekla. Vycházela jsem z podkladů, které mi připravil úřad. Byl to odbor, který má na starosti taxi,“ uvedla Krnáčová.

„Takže tvrdíte, že je pravda, co jste (v pořadu) řekla?“ zajímalo soudkyni. „Předpokládám, že ano, že by mi úřad nedával informace, které jsou nepravdivé,“ odpověděla svědkyně. Doplnila, že podklady dostala v listinné podobě. „Ověřovala jste si ty informace?“ zeptal se advokát taxikářů. „Neměla jsem důvod,“ reagovala exprimátorka. Její výslech trval necelých deset minut.

Trojice taxikářů, která podala žalobu. Zleva: Pavel Jelínek, Aleš Ryjáček a Michal Šotola

Autor článku oslovil tiskové oddělení pražského magistrátu s dotazem, zda Krnáčová v pořadu uvedla pravdivé údaje. Odpověď ve smyslu „ano“, nebo „ne“ ale nedostal.

„Bývalá paní primátorka a její tým samozřejmě obecně získávali věcné podklady od jednotlivých odborů, což je zcela logický způsob práce. K soudnímu sporu nemáme žádné informace a navíc se jedná o živou právní kauzu, proto se k němu nebudu a ani nemohu vyjadřovat,“ odepsal mluvčí magistrátu Vít Hofman. 

„Příliš tyto dotazy ale nechápu… Nikdo nemůže pochybovat o tom, že právě nepoctiví řidiči svými činy a s takovým množstvím pokut kazí pověst celé pražské taxislužbě. Někteří řidiči bohužel obcházeli zákon například tím, že formálně neměli žádný majetek a nebylo možné pokuty nijak vymáhat. Novela zákona, na které hlavní město intenzivně spolupracovalo, naštěstí tuto problematiku již částečně řeší,“ doplnil ještě mluvčí.

Soudkyně odročila jednání na únor 2019. Magistrát bude muset doložit, že tvrzení Krnáčové bylo pravdivé, v opačném případě spor prohraje. Taxikáři zase musí prokázat, jakou konkrétní újmu jim výrok (pokud byl skutečně lživý) způsobil, jinak žádné peníze nevysoudí.

VIDEO: Znají je i za oceánem. Pražští taxikáři v archivním sestřihu:

Autor:
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Majálesu zasahovali těžkooděnci. Lidé se bouřili kvůli nevracení záloh za kelímky

28. dubna 2024  19:10,  aktualizováno  19:34

Sobotní studentský festival Majáles v pražských Letňanech probíhal zprvu hladce. Samotný závěr...

Prahu čeká velká tramvajová výluka. Dvacet linek změní na dva měsíce trasu

24. dubna 2024  16:28

Cestující v Praze čeká od pondělí 29. dubna rozsáhlá výluka tramvají, která bude trvat přibližně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

Sbírat houby vám nezakážeme, klidnil obavy lidí z Křivoklátska ministr Hladík

29. dubna 2024  21:18

Ministr životního prostředí Petr Hladík vyrazil v pondělí na Křivoklátsko. Důvod? Hlavně klidnit...

Hromadná nehoda u letiště zastavila Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  20:36

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly v pondělí na 27. kilometru Pražského...

Trenér Gross má nového parťáka. Spartu s ním povede Stavjaňa

29. dubna 2024  19:12,  aktualizováno  19:25

Hokejisty Sparty povede v příští sezoně společně s Pavlem Grossem nově Antonín Stavjaňa, který...

Těžkooděnec udeřil obuškem muže na Majálesu, policie incident prověřuje

29. dubna 2024  18:43

Policie prověřuje jednání těžkooděnce, který udeřil obuškem muže na sobotním festivalu Majáles v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...