Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sláva Ukrajině. Desítky tisíc lidí protestovaly na Václavském náměstí

  10:04aktualizováno  16:25
Desítky tisíc lidí v neděli na Václavském náměstí v Praze protestovaly proti ruské invazi na Ukrajinu. Demonstraci svolal spolek Milion chvilek pro demokracii. Na pódiu vystoupil ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis i český premiér Petr Fiala. Už v poledne vyjádřilo svůj nesouhlas s agresí kolem pěti tisíc lidí v Brně.

„Stojíme za Ukrajinou, děkujeme, že bráníte svobodný svět,“ zaznělo v Praze. Spousta lidí přišla s ukrajinskými vlajkami a transparenty odsuzující agresi. 

V davu stáli i plačící lidé, někteří měli v rukách modré a žluté květiny a skupinky si navzájem kreslily na tváře ukrajinské vlajky. Podle organizátorů bylo na místě minimálně 60 tisíc tisíc lidí. Policie uzavřela pro dopravu nejen Václavské náměstí, ale i některé z přilehlých ulicí. Podle mluvčí Violety Siřišťové se celé shromáždění obešlo bez problémů. 

„Ukrajina ustála další těžkou noc, ruský tyran zahájil útok na naši suverénní a demokratickou zemi. Díky naším statečným vojákům a civilistům jsem přesvědčený, že Ukrajina zvítězí, jinak to být nemůže,“ řekl ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis.

Poukázal na to, že mnoho lidí jim nevěřilo. Uvedl, že Ukrajina vyhraje i díky pomoci přátel jako je Česká republika. Věří, že až zvítězí tak se Ukrajina stane členem Evropské unie a NATO. „Ukrajina je Evropa. Ukrajina není Rusko,“ podotkl. 

Vidět ukrajinské vlajky ve všech městech v Česku je pro Ukrajince velké povzbuzení. „Děkuji za humanitární pomoc. Děkuji české vládě za materiální pomoc,“ dodal.

Slova díků řekla i jeho manželka Olga. „Zlatá Praho, modrožlutá ti sluší,“ uvedla a poprosila, aby svět „uzavřel nebe“ nad Ukrajinou. Zřízení bezletové zóny se v projevech během odpoledne několikrát opakovalo.

Promluvil i český premiér Petr Fiala. „Je potřeba zastavit Putina a my víme, že on nerozumí ničemu jinému než rozhodnosti a síle,“ uvedl. Věří, že svět přijal sankce, které režim bude bolet. Ukrajinská armáda dostane další zbraně. „Pomáháme a budeme pomáhat, dokud to bude potřeba,“ ujistil premiér. 

Ředitel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek zmínil české politiky, kteří dovolili vyrůst do takové podoby Putinovi a jeho režimu. „Nestačí se za to omluvit a říci, že teď prozřeli, hanba.“ Představil nově vznikající platformu PomáhejUkrajině.cz, které vytvořily společně neziskové organizace.

Na pódiu se střídali další řečníci, kteří upozornili na důležitost jednoty české politické scény či dali důraz na to, že je třeba se bránit lžím a dezinformacím. Zazpíval písničkář Tomáš Klus. Zaznělo i to, že ne všichni Rusové podporují válku. Mezi vystupujícími byl i ruský student, který uvedl, že se stydí a chce mír.

Ke konci shromáždění ředitelka Milionu chvilek Marie Jahodová společně s partnery představila společné prohlášení 40 spolků a organizacích Společně stojíme za Ukrajinou. Zazněla česká a ukrajinská hymna.

Na výročí zabití ruského opozičního politika Borise Němcova se sešli protestující i u ruského velvyslanectví v Praze. Na místě bylo kolem 250 lidí. „Tito lidé se přesunuli na Václavské náměstí. Bylo to bez narušení veřejného pořádku, vše v pořádku,“ řekla iDNES.cz Siřišťová.

Putin je pán zla či Voldemort, znělo v Brně

Protesty se uskutečnily také v Brně. „Na Dominikánském náměstí je asi pět tisíc lidí,“ řekla odpoledne mluvčí městské části Brno-střed Kateřina Dobešová. Mezi účastníky byly rodiny s dětmi, studenti, Ukrajinci i další cizinci žijící v Brně. Náměstí bylo protestujícím malé, dav se přeléval i do Zámečnické a Veselé ulice.

Shromáždění svolala Ukrajinská iniciativa jižní Moravy, jejíž zástupci poděkovali Čechům za podporu. Účastníci si přinesli ukrajinské vlajky, stužky na klopách, případně modré a žluté balonky a protiválečné nápisy. Lidé mohli přispívat do přistavené pokladničky.

Jako jedna z prvních vystoupila primátorka Markéta Vaňková. Putina připodobnila k Voldemortovi, padouchovi z knih o kouzelníku Harrym Potterovi. „Putin je pán zla, nic ho neopravňuje k tomu, aby obsadil suverénní stát,“ uvedla Vaňková.

Vaňková řekla, že se Brnu podařilo navázat spojení s partnerským městem Charkovem. „A během soboty jsme v Brně ubytovali 500 uprchlíků z Ukrajiny. Dopravní podnik je připraven vyslat autobusy na Ukrajinu. Vše koordinujeme se státem, aby byla pomoc efektivní. Nevím, co v následujících dnech udělají velcí vůdci, ale vím, co udělá Brno, poskytneme veškerou pomoc, abychom Ukrajině pomohli,“ slíbila Vaňková.

Prostor pak převzala konzulka Ukrajiny v Brně Anna Proshko. „Národ Ukrajiny nezlomí, jsem pyšná na naši armádu, na naše lidi. Sláva naší ukrajinské armádě. Moc děkuji českým lidem za podporu. Sláva Ukrajině.“ Po jejím projevu lidé skandovali „Sláva“ a tleskali.

Rektor Masarykovy univerzity v Brně Martin Bareš při projevu uvedl, že sice ruský prezident hovoří o „denacifikaci“ Ukrajiny, ale jeho činy „naprosto odpovídají krokům nacistického Německa vůči Československé republice“. Upozornil, že Rusko se tak nechová jen v posledních dnech, ale už delší dobu.

Další řečníci upozornili na fakt, že je rozdíl mezi ruským vedením a ruskými občany. Mnozí z nich protestují proti válce a nesouhlasí s ruským režimem již dlouho. Byla připomenuta smrt politika Borisova Němcova.

Promluvil i režisér Břetislav Rychlík. „Moje srdce krvácí, cítím neuvěřitelnou hrdost za ukrajinský národ. Ženy vyrábějí Molotovovy koktejly, bezdomovci sbírají lahve. Na Ukrajině bojují i za Prahu, možná si neuvědomujeme, v jakém blahobytu žijeme,“ řekl Rychlík a přidal historku. „Nevím, zda je to pravda, ale slyšel jsem, že prý ukrajinští Romové ukradli Rusům tank a odjeli s ním. To je to nejlepší, co jsem v poslední době slyšel,“ dodal.

Po třinácté hodině zazněla na náměstí ukrajinská hymna a lidé po ní opakovaně volali „sláva Ukrajině“. Poté bylo shromáždění ukončeno.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...